За тези, които сега навлизат в модинга

Какво значи модър и модинг?

Отскоро сте в модинга?

Имате много въпроси за това и онова. В тази тема ще се опитаме да отговорим на голяма част от тях.

Какво е молекс, как да изрежа дупка в страничния капак или да поставя плексиглас, връзване на диоди и поставянето им в кутията за да свети… и още много.

Нека започнем с основното.

Какво е Case Modding?

Някой го приемат за хоби, други като изкуство, но е едно е ясно – че в ръцете на майстор модър могат да станат шедьоври, които да се помнят дълго и да са известни из цялото интернет пронстранство.

Case модинга е като тунинга на коли, обаче с компютърни кутии. Превръщането на една скучна бяла кутия с пожълтял преден панел, в нещо което не може да се нарече вече кутия, а masterpiece – боядисана в крещящо червено кутия, страничен панел излъскан до такава степен, че виждаме собственото си отражение сякаш се гледаме в огледало, водно охлаждане с течност реагираща на ултравиолетова светлина, атрактивно охлаждане с турбини която вкарва допълнително хладен въздух за оптимизиране на ситемата и още много други безброй модове, които просто трябва да имам големи нерви за да Ви ги изброя всичките.

След като се запознахме с понятието Case Modding може и да пристъпим към основните модове и съвети към начинаещия.

Боядисването

Стара бяла кутия. Бляк….. Искате нещо свещо и крещящо. Може да започнете като си пребоядисате кутията. Нужни са ви в умения и съответно боя,била тя спрей, компресор с пистолет или прахово боядисване. Друго атрактивно нещо е и изрисуването на панелите с аерограф.

Няколко лесни стъпки. Разглобявате компютъра,все пак не искате да боядисате и хардуера. Да речем,че сте избрали спрея. Преди да почнете да пръскате с флакона боя, почистете с шкурка или парцал с някакъв алкохол за почистване. Всички панели и ламарини се напръскват по няколко ръце за по-качествено боядисване. Изчаквате да изсъхне и сглобявяте отново.
За доста от модовете имаме статии, които може да посетите, включително и за гореописания.

СТАТИЯ – БОЯДИСВАНЕ на кутията

Турбина

Един доста известен мод, които внася не само един доста икстравагантен вид на кутията,но и свеж и хладен въздух за хардуера които е вътре в кутията :D. Модинга не е само за красота,но и ефективност…You feel me ?
Tурбината представлява една дупка през,която вкарваме въздух в кутията посредством вентилатор,но не просто една дупка а …. красива дупка :D. Нужни са ни кит и басрефлектор(някаква тръба).

След като решим къде ще е дупката,пробиваме в размера нужен за нашия вентилатор. Подбрали тръбата с правилен диаметър може да я китосаме. След като изсъхне, китът се шлайфа и боядисва. Най-добре вижте статията, в която съм обяснил много обстойно и този мод:

СТАТИЯ – ТУРБИНА

Така както е станало дума за вентилатори… как изобщо се връзват те???

Сега ще ви издам тайната. По принцип вента има два или три кабела-минус,плюс и ако са три > за оборотите.
Попринцип (май стана пофтурениии … 🙁 ) вента е с букса била тя за молекс или за директо свързване към дънната платка (а.к.а дъното). Това доста ни улеснява. Ако вържем към дъното в зависимост от мястото вентилатора ще върви на 12 или 5 волта. Ако връзваме към молекса > червения кабел е за 5 волта, жълтия за 12, а черните са минуса.

Sleeving Kit

Друго, друго … ?

Ами sleeving kit. Toва е нещо като облекло за вашите грозни кабели-постигате по-подредена и красива кутия и същевременно се подобрява въздушният поток.Стъпките за този мод са следните. Купувате слийвинг, сваляте молекса, слагате кита и го захващате с термо шлаух или свински опашки, най-накрая поставяте молекса обратно.И за този всеизвестен мод има по-подробна статия:

СТАТИЯ – SLEEVING KIT

Карам наред, който мод се сетя за него пиша. Модове по молексите има няколко.UV реагираши, светещи с диод в тях, компактни за по малко жици из компа. Мен лично си ме кефи най-много ЮВ реагиращите, защото си отиват със слийвинга. Ето една добра статия за светещите:

СТАТИЯ – СВЕТЕЩИ МОЛЕКСИ

Смяна на диодите,които не са в тон с кутията ?Зелено CD при червена кутия … sux …. Номера става така – отваряме рома (не ром, а DVD-ROM 😀 ) гледа къде е диода и го сменяме с желания от нас цвят. Същият е и номера с диодите на предния панел. Ето за рома :

СТАТИЯ – СМЯНА НА СВЕТЛИНИТЕ

Има много начини за рязане на кутията. Някои използват флекс, други лазерно кътване (бих казал за някои хора доста недостъпно,но както и да е) и най вече …. дремел.
Дремела представлява нещо като малка бормашина,на която можем да слагаме всъвъзможни джаджи-дискове за да отрежем страничният капак,шкурка да изпилим някой ръб,приставка за гравиране на плексиглас…..мултифункционално устройства за рязане, гравиране, шлайфане, полиране и прочее, най-важният и най-основен инструмент на модъра.

Тъй като се реже доста и к’вото видите, дисковете свършват бързо (в някои комплекти даже дисковете не стават) и трябва да си купите което е доста скъпо и често са некачествени. Тази статия съм я правил аз и гарантирам, че дисковете са много добри. От 2 лева голям диск излизат към 8 малки, с които може да нарежете цялата къща и пак ще ви останат:

СТАТИЯ – КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДИСКОВЕ ЗА ДРЕМЕЛ

Споменах гравирането на плексиглас. Ами с помощта на дремел можем да гравираме каквото ни дойде на ума върху парче плексиглас и да го сложим на страничният капак. Трябва ни само картинката и сръчност. След гравирането осветяваме плексито и картинката изпъква още повече на тъмно:

СТАТИЯ – ГРАВИРАНЕ

Доста хора започват модинга с рязане на страничният капак. С помощта на … нещо за рязане 😀 правим „дупка“ на капака и слагаме плексиглас зад нея. Осветеваме и вече мода е готов … бързо, лесно, „вкусно“ …. липсва ми Бъчваров май …..

Ето я и статията, която пак аз съм правил…

СТАТИЯ – 3 ЛЕСНИ СТЪПКИ ОТ ТНЕ ЕND

Слагате вентилатор някъде по компа,но ви изглежда скучен?

Защо да не го осветим с диоди. Избираме си цвят и брой, взимаме поялника, жици, съпротивления и може би горещо лепило. Ето по-подробно мода за светещия вент:

СТАТИЯ – СВЕТЕЩ ВЕНТИЛАТОР

Как да постигнем огледален блясък със спрей? Мега якият мод. Хем кутия хем огледало. Страничният капак се полира до такава степен, че можем да видим отражението си в него.

Стъпките – шкуркаме капака за добра основа на боята, която ще нанесем, пръскаме, почваме процеса на търкане с водните шкурки и накрая полирпастата. Тва е ….

Ето статията:

СТАТИЯ – ПОЛИРАНЕ ДО ОГЛЕДАЛЕН ЕФЕКТ

Друго мега красивото е …. пламъците …. все едно компа гори брат, бахти реалистичното става. Използвайки шаблона нанасяме различните цветове постепенно докато не получим желания ефект на пламъци. Пръскаме с лак и ефекта е изумителен…. :

СТАТИЯ – ПЛАМЪЦИ СЪС СПРЕЙ

Нещо за под кутията? Колелца или неони. Лесна работа – за неона ни трябва парче плексиглас, което да осветим с диоди, а колелцата – от магазина или саморъчно с плексиглас във формата на крачета:

СТАТИЯ – НЕОН ПОД КОМПЮТЪРА

СТАТИЯ – КРАЧЕТА

СТАТИЯ – КОЛЕЛЦА

Надявам се да Ви хареса написаното от мен, ако съм забравил за някой мод ще има едит 🙂

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here