Избор на компютър според бюджета

0
6884

В момента (към ноември 2016) на пазара има огромен избор от компютри – маркови и асемблирани, с цени вариращи от няколкостотин до над 5000лв. Дори и на непрофесионалистите е ясно, че за да има такива огромни разлики в цените, причината не е само в наличието на бранд, а и в качествено различие в продуктивността на машината, възможностите за последващ ъпгрейд (обновяване на отделни компоненти) и не на последно място издавания шум и външния вид.

Специалистите знаят, че всеки компонент от компютъра допринася за по-ниска, или съответно по-висока цена. Кутията, захранването, охлаждането, процесора, размерът на оперативната памет и харддиска – всичко това са важни характеристики, които влияят на цената, и съответно са зависими от определения бюджет. Има и специфики, които често объркват незапознатите клиенти – например по-малкият по обем SSD харддиск е доста по-скъп (няколко пъти) от по-големия HDD, и други подобни.

В този материал сме се постарали да съберем няколко от най-често срещаните ценови категории при купуването на настолен компютър, които могат да послужат за референция при избора на компютър за вкъщи.

Настолен компютър до 500лв.

Ако основната ни цел е да имаме компютър, с който да разглеждаме страници в интернет и да следим приятелите си в социалните мрежи, то бюджет до 500 лв ще ни стигне за компютъра (без монитор в тази цена). Ясно е, че това ще е асемблиран компютър с нискобюджетно захранване и кутия, вградена видеокарта, сравнително слаб процесор, не повече от 4GB RAM памет и хард диск, по-малък от 1TB. Но това е абсолютно достатъчно за гореописаните дейности, а дори и за гледане на някой филм без проблем във възпроизвеждането на картината.

Виж най-добрите настолни компютри до 500лв. Препоръчан избор за PC под 500лв.

Настолен компютър до 1000лв.

В диапазона 500-1000лв. вече можем да помислим за нещо по-сериозно, с което да успяваме да играем някои от по-старите игри, да гледаме безпроблемно видео и да обработим непретенциозно някоя снимка от семейния дигитален албум. Тук вече говорим за минимум 8GB RAM и отделна видеокарта от по-нисък клас, допълнени от прилично захранване и кутия.

Виж най-добрите настолни компютри до 1000лв. Препоръчан избор за PC под 1000лв. (реално под 900лв)

Настолен компютър до 2000лв. и нагоре

kompyutyr-2000lvАко сме склонни да отделим няколко хиляди лева за настолен компютър, ще можем да се сдобием с наистина качествена машина, подходяща за всякаква офис работа, но също така и последните хитови заглавия на игрите и възможност за 3D обработка (ето пример за компютър за игри). Този вариант се препоръчва в случай, че наистина бихте използвали мощта на машината, в противен случай това ще са неподходящо изхарчени пари, които само след няколко месеца ще са „изядени“ от бързото остаряване на компютърната техника.

Виж най-добрите настолни компютри до 2000лв. Най-доброто PC за под 4000лв. – максимум мощ в красива кутия

Ако имате определен бюджет за настолен компютър, но все още се колебаете как да изхарчите тези пари, най-добре би било да се обърнете към специалисти в областта – в онлайн магазина за настолни компютри на Пласико биха ви обърнали внимание и ще останете доволни със своята покупка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР