Водно охлаждане – теория

Какво е водно охлаждане и как работи, защо ни е необходимо, кои са основните компоненти на водното охлаждане, готова система или сглобяване на отделни компоненти, плюсове и минуси на водното охлаждане, цени, водното охлаждане и модинга – в този материал ще научите всичко, което ви интересува за охлаждането с течност.

Този тип охлаждане на компютъра (в часност процесора и/или видеокартата) навлиза все по-често в компютърните системи и съответно е интересен на много компютърни маниаци, ето затова реших да ви запозная по-отблизо с него.

Какво е системата за водно охлаждане (СВО)?

СВО е система за охлаждане на компютърните компоненти (и не само) посредством водата. Основната разлика между въздушното и водното охлаждане, е че въздушното използва въздуха, за да охлади дадения компонент, докато водното охлаждане използва циркулацията на водата, за да отнеме топлината от компонента.

Купете водно охлаждане на добра цена ТУК

Избрани модели водно охлаждане!

1.CPU Waterblock (Воден блок за охлаждане на процесора)

Охладител за процесор Deepcool Gammaxx L240 V2 RGB, Съвместим с AMD/Intel0

Охладител за процесор SilentiumPC Navis RGB 240 AIO

Как работи водното охлаждане?

СВО се използва за охлаждане на процесора и видео картата. Често обаче се налага и охлаждането на други компоненти, които отделят повечко топлина (например хард-дисковете). Има няколко основни елемента на водното охлаждане, които се поставят на специфични места. Водния блок (water block) се използва, за да изпрати водата до нужните части, след това тя бива прехвърлена към следващия компонент – охладителя, който се грижи топлината, която е събрала водата да бъде отдадена на въздуха извун кутията. Цялата тази циркулация на водата се извършва от помпи.

Превъзходството на водното охлаждане над въздушното се състои в две неща – топлинния капацитет (4,183 kJ kg-1·° K-1 на водата, срещу 1005 kJ kg-1·° K-1 на въздуха) и топлопроводимостта (0,6 W/(m°K) на водата, срещу 0,030 W/(m°K) на въздуха. Това означава, че при еднакви условия водното охлаждане ще бъде в пъти по-ефективно от въздушното.

Ефективността и надеждността на водното охлаждане са доказани с годините и с използването му в голям брой различни механизми и устройства, които се нуждаят от сериозно охлаждане. Такива са например двигателя с вътрешно горене, мощните лазери и режещи устройства, големите машини във фабриките, а дори и ядрените централи. 🙂

Водно охлаждане – кога е необходимо?

Благодарение на високата си ефективност с водното охлаждане може да се постигне както по-добро охлаждане, което ще повлияе положително върху работата на системата ви и нейната стабилност, така и много по-ниски нива на шума. Също така водното охлаждане е препоръчително да се използва и при овърклокнати системи. Това са причините, които првят СВО подходяща за потребителите с по-мощни компютри, тези които обичат овърклока, или пък тези, които искат да намалят шума в стаята без да правят компромиси.

Често можем да срещнем (е, …не точно в България) геймъри с три или четири видео карти (3-Way SLI, Quad SLI, CrossFire X), които се оплакват, че системите им достигат температури до 90 градуса. Изглежда, че охлажданията на съвременните компоненти не са пригодени за работа в multi-part конфигурации, което може да доведе до сериозни последици. Когато няколко видео карти са поставени една до друга, то въздушното охлаждане е безпомощно, тъй като циркулацията на въздуха се ограничава значително. На пазара се предлагат само един-два модела на въздушно охлаждане, които са пригодени са multi-part конфигурации. В тези ситуации водното охлаждане би помогнало много – значително ще понижи температурата, което ще доведе до подобряване стабилността и увеличаване на надеждността на мощен компютър.

Водно охраждане – компоненти?

Системата за водно охлаждане се състои от много на брой части. Те могат да бъдат разделени на два типа – задължителни и незадължителни, като кои да поставите избирате вие.

Към задължителните компоненти се включват:

 • Воден блок (Water block), като разбира се може да бъде и повече от един;
 • Радиатор;
 • Помпа;
 • Маркучи;
 • Фитинги;
 • Вода;

Към незадължителните компоненти спадат:

 • Резервоар;
 • Термометър;
 • Контролер на помпата и вентилатора ѝ;
 • Клапани;
 • Различни индикатори (за налягане, температура, поток);
 • Второстепенни водни блокове (за RAM памет, хард-дискове, лан карти);
 • Различни смеси на водна основа;
 • Филтър;

За начало ще разгледаме компонентите, без които водното охлаждане просто не може да съществува.

CPU Waterblock

Предполагам знаете, че процесорът е компонента, който отделя най-голямо количество топлина във всеки един компютър, затова водния блок за него е толкова важен. Той ще „потуши” големите количества топлина излъчвани от процесора, особено ако той е по-съвременен, с четири, шест или осем ядра.

Воден блок (от английски Waterblock) – това е специален топлообменник, с който топлината от компютърния компонент се прехвърля към водата. По принцип водните блокове са на медна основа, но често се ползват и други метали. Към тях се предлагат и специални пластмасови кутии и капаци, които да използвате за прикрепяне на блока към друг охлаждащ елемент. Водни блокове има за всички компоненти на компютъра, дори и за тези, които няма да доведат до почти никаква промяна в работата на компютъра, освен намаляване на общата температура в кутията.

Като цяло, има два основни вида процесорни водни блокове. Едните се нуждаят от мощна помпа с голямо налягане (дебит), за да може да се отдели топлината от процесора. Другите са тези, които не се нуждаят от помпа с толкова голям дебит. (Не са толкова рестриктивни).

Нерестриктивните блокове са по–добро решение, те могат да бъдат поставени като първи или последен блок в системата, без това да доведе до влошено охлаждане на вашия процесор.

Ако блока ви е рестриктивен, той трябва да бъде поставен на първо място след помпата, така няма да има нищо преди него, което да влоши налягането и той ще може да разгърне пълните си възможности.

Друг критерий е материалът, от който е направен съответният воден блок. Има два варианта – да бъде направен от мед или от алуминий. Медта е за предпочитане във всички случаи, желателно е всички компоненти да бъдат изцяло медни, за да не се стига до корозия при смесването на два различни метала в една система!

водно охлаждане материали

материали за водно охлаждане

 

Високоефективен воден блок – Watercool HeatKiller 3.0 CU.

Водно охлаждане за процесор

GPU Waterblock (Воден блок за охлаждане на Видеокартата).

Съвременните видеокарти също отделят подобаващо количество топлина съответстващо на тяхната производителност. Вие може да предпочетете да охлаждате само процесора с вашето водно охлаждане, но е добре във водния кръг да се включи и видеокартата – така премахвате шума от оригиналното й охлаждане!

Всичко изписано за CPU Waterblock (Точка 1.) важи с пълна сила и тук с едно изключение. Тук блоковете се делят и по един трети признак, тъй като всяка видеокарта има различен дизайн, има също и видеокарти с 2 ядра/кристала и е доста трудно един и същи блок да покрие различията и да пасне на всички тези карти.

Тук се срещат така наречените FullCover блокове, които са предназначени за точен модел видеокарта, като покриват цялата й платка и охлаждат както нейната RAM, така и нейният графичен процесор (кристал/ядро). В случая недостатъкът е, че при взимане решение да продадем нашата видеокарта, ще трябва да я продадем с блока, което не е никак добре от финансова гледна точка.

Други вид са универсалните блокове за видеокарти – те охлаждат само кристала/ядрото на картата (в повечето случай това е достатъчно) и при сменяне на картата би могло същия блок да се използва и за новата. Това решение е по-добро в ценово отношение, но не може да се използва при най-мощните карти тип „сандвич”, който са с две и повече графични ядра.

водно охлаждане за компютър

компютърно водно охлаждане

Известния GPU Only воден блок Swiftech MCW60-R.

водно охлаждане комплект

Fullcover воден блок EK Waterblocks EK-FC-5970.

Водно охлаждане за CPU

Въпреки, че първите водно блокове са правени от доста дебели пластини мед (1-1.5 см.), сегашната тенденция е те да се правят възможно най-тънки, за да може топлината от компонента да се предава на водата по-бързо. Също така, за да се увеличи повърхността за топлопроводимост се правят специални канали и улейчета. Разбира се, в случаите когато не всеки градус е важен можем да минем и с гладка повърхност.

Универсален воден блок XSPC X2O Delta Chipset.

водно охлаждане цена

Независимо от факта, че водните блокове сами-по-себе-си не са много сложни елементи, за да разкрием всеки аспект от тяхната работа ще ми е нужна цяла отделна статия, която между другото възнамерявам да публикувам в скоро време.

Chipset Water Block

Още един компютърен компонент на който сме длъжни да обърнем внимание, при екстремен OverClock често неговото прегряване в следствие на завишеното напрежение което му се подава води до нестабилност на системата ! И тук водното охлаждане си върши работата и то чудесно!

цени водно охлаждане

цена за водно охлаждане

Swiftech MCW-30, универсален блок за чипсет, подходящ за почти всички модели дънни платки. Добре е да се отбележи, че този блок е доста рестриктивен!

Radiator (Радиатор)

Радиаторът е нещото, което кара охлаждането да охлажда :). През него минава цялата затоплена вода от водните блокове и там бива охладена.

Радиатор – радиаторът при СВО се нарича – водно-въздушен топлообменник. Той предава на въздуха топлината, която водата е събрала във водния блок. Радиаторите биват два типа:

 • Пасивни (без вентилатори);
 • Активни (със вентилатори);

Пасивните радиатори са сравнително малко. Те се поставят там, където не се държи толкова на охлаждането, колкото на шума, именно поради липсата на вентилатори. В допълнение към ниското КПД, тези радиатори заемат и повече място, което довежда до изключително рядкото им използване.

При избор на радиатор трябва да се обърне внимание на размера му, трябва предварително да сте решили къде ще го сложите, за да може да разберете кой размер би бил най-удачен за вас.

Съществуват радиатори работещи с 80мм вентилатори до 140 мм вентилатори, най-добре е да предпочетем тези пригодени за най-големите вентилатори, така със съвсем ниски нива на шума ще имаме достатъчен въздушен поток през радиатора способен да го охлади!

Съществуват радиатори върху който е възможно да се поставя само един вентилатор, до такива с възможност за 9 вентилатора, най–разпространени в момента са радиаторите за три и четири вентилатора, те не са прекалено големи и предоставят предостатъчни охлаждащи способности да охладят и най–горещите компютърни компоненти като цената им не е прекалено висока за да охладят и страстите ви.

Новите модели радиатори имат вложени в себе си обезвъздушители, които значително улесняват обезвъздушаването на радиатора, това е много важно за неговата добра работа (ако е пълен с въздух, а не с вода няма как да охлажда водата).

Тук е много важно да обърнем внимание от шума, който ще издават вентилаторите поставени на радиатора – колко силно ще духат те! При преминаване на въздуха през радиатора се получава специфично свистене на въздуха, при някой модели вентилатори това е избегнато чрез по рядко поставените ребра на радиатора.

Най-добре е да се спрем на радиатор, който охлажда достатъчно добре при ниски нива на шум (не се нужда е от прекалено мощни вентилатори). Доказано е, че вентилаторите охлаждат по-добре радиатора, когато издърпват въздух през него, а не, когато духат към него!

водно охлаждане цени

водно охлаждане мнение

мнение за водно охлаждане

струва ли си водно охлаждане

ThermoChill PA 120×3 – Отличаващ се с изключително добрата си работа с тихи/бавни вентилатори, работи изключително добре при недоловими нива на шума ! Пригоден за работа с 3х120мм вентилатора той е напълно достатъчен да охлади и най-горещия компютър. В горната му част има „клапа“ за обезвъздушаване правеща работата с него изключително бърза и лесна!

Висок клас радиатор отговарящ на изискванията и на най-капризните потребители!

Пасивен радиатор Alphacool Cape Cora HF 642.

Водно охлаждане за процесорa

Активните радиатори се срещат все по-често в компютърните системи, заради по-високата си ефективност. Комбинирани с тих или безшумен вентилатор можете да получите тихо или дори безшумно охлаждане, което е основното „предимство“ на пасивните радиатори. Размерите на активните радиатори биват от 120 мм. до 360 мм., но най-големите обикновенно се наричат ‘тройни’.

Троен радиатор Feser X-Changer Triple 120 mm Xtreme.

за водно охлаждане

Въпреки, че в новите кутии няма място за по-големи радиатори от 120 мм., това не означава че модърите биха се спрели пред подобна пречка. В момента дори подготвяме материал, който разкрива къде и как най-добре да поставим своите радиатори.

Примерна кутия с уникален радиатор изнесен в задната част, вън от самата кутия.

Какво водно охлаждане да изберем

Pump (Водна помпа)

Също съвсем немаловажен компонент, много важно е да се обърне внимание, че при покупка на помпа е най–важно е да се гледа какъв е напорът на помпата, а не дебита й!

Грешно е да се гледа само колко литра в минута изпомпва една помпа, тук под внимание трябва да се вземе напора, това е височината, на която помпата може да избута водата право на горе по ¾ инча маркуч. Особено важно е, ако системата ни е с рестриктивни блокове, така натиска на водата върху повърхността на блока ще е достатъчно голяма, за да може той да охлажда достатъчно добре.

Също немаловажно нещо е на какъв волтаж работи помпата, дали работи на 220 волта променливо напрежение, и ще трябва да й изкараме кабел до контакта специално за нея, или работи на 12 волта постоянно напрежение, и ще може да се захранва директно от захранването на компютъра. Втория вариант е много по-удачен! Така няма нужда от допълнителни кабели, устройства с който да накараме помпата да се изключва когато изключим компютъра и т.н. С помпа, която се захранва директно от захранването на компютъра всички тези неща няма да са ни нужни, щом включим компютъра тя ще се включва с него, щом го спрем тя ще се изключва.

Трябва да обърнем внимание също и на консумацията, която има нашата помпа във ватове „W”. Част от топлината при работа на помпата се отделя във водата, помпата няма 100% КПД. Затова е важно да обърнем внимание и на този фактор, от това ще зависи колко загрява помпата ни по време на работа, също какво количество топлина ще добавя в системата ни.

Помпите работещи на 220 волта обикновено се предпочитат от потребители, за които недостатъците не са от значение за сметка на огромния им дебит и напор в сравнение с помпите на 12 волта. На повечето ползватели на водни охлаждания обаче им е предостатъчна една качествена достатъчно мощна помпа на 12 волта, без нужда да се преодоляват всички недостатъци на помпите на 220 волта. Трябва много да внимаваме за шума, който издава избраната от нас помпа, както и за вибрациите, които предизвиква. Не искаме да ни бръмчи и трака постоянно, докато работи – нали?

мнения водно охлаждане

водно охлаждане

Две мои снимки на една от най-актуалните в момента водни помпи работещи на 12волта Swiftech MCP-355, изключително компактна, с възможност за следене на оборотите й (синия кабел на картинката)

снимки на водно охлаждане

ПЦ водно охлаждане

водно охлаждане за ПЦ

водно охлаждане снимки

Снимки на капаци за по-горе сниманата помпа, чрез заменянето на фабричния капак с някои от тези значително се увеличава напора на помпата, и се подобряват нейните характеристики.

Капака който е от дясно е производство на XSPC, той действа и като резервоар, и при наличие на светеща добавка във водното охлаждане добива един наистина превъзходен вид !

Черния капак е производство на EK supreme – Изключително производителен, подходящ за потребители нямащи достатъчно място за блока на XSPC и отличаващ се със семплият си дизайн.

Помпата Laing DDC-1T.

за водно охлаждане

Тъй като водните блокове имат доста висок процент на „водно съпротивление“, препоръчвам да използвате съвременните по-мощни помпи, защото само така можете да използвате пълния потенциал на СВО.

Искам да ви запозная с всички спецификации на помпите и какво трябва да съблюдавате при покупката на такава, но ще се наложи да го направя от отделна статия.

Tubing (Маркучи/Тръби)

Маркучи или тръби – който, както ги нарича. Задължителен елемент в едно водно охлаждане, тъй като през тях водата се движи от един компонент към друг. Често се използват тръби от PVC, но нерядко се срещат и такива от силикон. Размерите на маркучите не оказват особенно влияние върху работата на СВО, стига вътрешния им диаметър да е не по-малък от 8 мм.).

При маркучите е най-важен размера: D

И не, не е важно колко е дълъг един маркуч, а колко е широк!

Според всички останали компоненти трябва да изберем с какъв вътрешен и външен диаметър да ни е маркучът, най-добре е да предпочетем компонентите ни да са пригодени са маркуч с вътрешен диаметър 11-12mm.

Друго нещо, на което трябва да обърнем внимание е гъвкавостта на маркуча, много е важно да са достатъчно гъвкави, за да може да се подредят добре в кутията, без да се „счупят”.

водно

watercooling

водно охлаждане

водно охлаждане

Tygon R3606 – Отличаващи се с изключителната си гъвкавост, изключително качество, лесно и бързо се работи с тях. Може би недостатъка им е цената. В България цената варира около 30 лева метъра

Цветен, флоуресцентен (реагиращ на UV светлина) маркуч Feser Tube.

alt

Различни скоби, фитинги, Щуцери и други полезни неща

Фитинги – това са специални съединителни елементи, които ви позволяват да свържете тръбите към другите части на водното охлаждане (водния блок, радиатора, помпата). Фитингът се навива на разбе върху компонента. Не е нужно прилагането на много сила (забравете гаечните ключове и клещите).

Щуцери – „нещото”, което се навива на всеки един компонент от охлаждането (воден блок, радиатор, помпа), да – онова стърчащото, на което се слага маркуча. Трябва да знаем точно кой размер ни трябва. (обикновено се купуват отделно само за радиатора).

alt

Различни скоби за здравото и сигурно захващане на маркучите към Щуцерите/Фитингите без опасност за тяхното измъкване и протичане на вода!

водно охлаждане

[2GB OCZ PC9600 (1200MHz / 5-5-5-18) FlexXLC Dual Channel Kit [OCZ2FX12002GK] – RAM памет производство на OCZ с възможност за включване към вашето водно охлаждане:

водно охлаждане компоненти

 

водно охлаждане части

водно охлаждане компоненти

части за водно охлаждане

Тенденцията е да не се продават системи за водно охлаждане, които да са пълен комплект. Това се прави с цел, да може всеки потребител сам да избере частите, които са необходими за неговото водно охлаждане. Например различни фитинги за различните големини маркучи или за различните инсталации.

Фитингите могат да се различават по начина им на захващане (рибена кост; удължена глава; гумен предпазител), или по резбата им (по-често е G1/4″, но се случва да бъде и G1/8″ и G3/8).

Фитинги от Bitspower.

alt

 

alt

водно охлаждане

Coolant (Охлаждаща течност)

Може да ви звучи дори смешно, но тук е най-добре да предпочетем обикновената дестилирана вода!

Трябва да е дестилирана, за да избегнем внасянето на различни мизерии, които се съдържат в чешмяната вода. Към дестилираната вода трябва да се добави и около 5 – 7% антифриз от общото количество течност (при добавяне на повече антифриз започва да намалява охлаждащата способност на водата), така ще използваме антикорозионните свойства на антифриза, и няма да има опасност някой от нашите водно блокове да се корозира.

Също той ще предпази нашата вода да не развие флора и фауна в себе си. Бихме могли да използваме и готови добавки на различни фирми, но понякога те отстъпват по охлаждащи способности от дестилираната вода!

водно охлаждане

 

 

 

 

 

 

UV реагираща добавка за водата марка PrimoChill, при наличие на UV светлина водата се превръща е една истинска цветна феерия!

Дойде ред да обърнем внимание и на незадължителните елементи на системата за водно охлаждане.

Както вече споменах, това са елементи, от които не зависи работата на СВО. Голяма част от тях са направени, за да подоброят работата на СВО, но има и такива, които не оказват почти никакво влияние. Създадени са и други елементи, които целят да подобрят външния вид на водното охлаждане.

Reservoir / T – Line (Резервоар/ Тетка)

Резервоар – не е задължителен компонент, въпреки, че по-голямата част от СВО, които се продават са оборудвани с такъв. Добре е да нямате резервоар, когато не разполагате с място в и около кутията. Но от друга страна с резервоара става по-лесно зареждането и опресняването на водата в системата, както и отстраняването на мехурчета от водата. Резервоарите се предлагат в много на брой форми, размери и цветове.

Резервоарът е мястото, където се налива вода, която се изпомпва, някои хора го наричат обезвъздушител – от там излиза количеството въздух избутано от водата при наливането й в системата. Трябва да се обърне внимание на дизайна на резервоара, за да можем да го поставим на подходящо място.

Т-линията (тетката) е доста по-евтиното решение, тук има един недостатък, по-трудното обезвъздушаване на системата, през доста малко сечение трябва да излезе голямо количество въздух, което отнема доста време.

alt

 

 

 

 

 

 

 

Резервоара с марка Swiftech – изключително компактен, без опасност водата в него да се завихря.

Резервоар във формата на тръба от Magicool.

alt

Резервоар в 5.25″ слот от XSPC.

alt

Клапан – удобен елемент, който позволява по-лесно да се прекрати циркулацията на водата в системата. Простичък сегмен, който може значително да улесни ползванте… или по-скоро обслужването на СВО.

Клапан от Koolance.

alt

Сензори, датчици и индикатори – любителите на модинга, а и като цяло всички PC маниаци обичат да следят всяка част от компютъра си. Системата за водно охлаждане може да работи и без десетките датчици, но за всеки любител би било приятно да следи налягането или температурата на водата, да контролира помпата или вентилаторите… Поставянето на няколко датчика за температура на водата не е особенно мъдра идея, тъй като водата има висок топлинен капацитет и ще показва почти една и съща температура навсякъде по веригата.

Датчик за потока от AquaComputer.

Водно охлаждане

Филтър – в някои системи може да бъде забелязан такъв филтър. Неговата задача е да пречиства системата ви от различните малки частици в нея като прах останал в маркучите, останки от спойка в радиатора, утайка която се е появила при използване на оцветител или антикорозионна добавка във водата.

Добавки към водата и готови смеси – добавките могат да бъдат такива, които предпазват компонентите ви от корозия, такива които предовратяват развитието на бактерии в системата ви, а има и такива, които оцветяват водата ви в какъвто цвят пожелаете. Същите неща се предлагат и като готови смеси, но са малко по-скъпи. Както вече споменах, препоръчвам използването на дестилирана вода с малко добавки.

Зелен флоуресцентен (който реагира на UV светлина) оцветител за вода.

Охлаждане с течност

Второстепенни водни блокове – такива блокове обикновенно се поставят от ентусиасти върху компоненти, които не излъчват особенно много топлина – такива са RAM паметта, хард-дисковете, LAN и Audio картите. Като плюс можем да кажем, че се придава по-завършен и хубав вид на кутията, но като минус е важно да отбележим, че така се удължава цялата система и това води до значително оскъпяване.

Второстепенен воден блок за охлаждане на транзисторите на дънната платка от EK Waterblocks.

Водно охлаждане за компютър

Хибридни елементи – това са обикновенно елементи на водното охлаждане, които съчетават в себе си няколко други. Например воден блок, с радиатор и резервоар. Плюсовете са, че всичко изглежда по-подредено и стилно, а и заема по-малко място, но основния минус, е че трудно се ъпгрейдва или ремонтира.

Помпа с резервоар от XSPC.

Течно охлаждане

Самоделните компоненти от своя страна попадат в различна категория. През 2000 г. съвсем малко хора можеха да си позволят СВО и то само ако си Я направят сами. В днешно време много фирми произвеждат части за водно охлаждане и всеки лесно може да се сдобие с каквато му е необходимо. Все още има хора, които го правят на ръка, но това им отнема време, а и резултата не е сигурен. Казано иначе – правят го за спорта.

Отличен пример за самоделка.

alt

Fans (Вентилатори)

Тук трябва да обърнем внимание първо на големината на вентилаторите – за кой точно размер е предназначен нашия радиатор!

Друго, което трябва да погледнем преди да закупим нашите вентилатори е шума им при работа в съотношение с въздушния поток, който създават, добре е да изберем по-бавни вентилатори, които на практика са безшумни, така ще можем да използваме пълния капацитет на охлаждането без никакъв шум.

Последователност и начини на свързване на различните водни блокове!

Съществуват 2 начина за свързване на водните блокове – Успоредно и последователно !

Последователното се използва при наличие на нерестриктивни блокове, или имаме един рестриктивен и един – два нерестриктивни ! Тук последователността е следната – Помпа -> CPU BLOCK -> Рестриктивен блок (Chipset Block) -> VGA Block -> Радиатор -> Помпа. Тук е важно да се отбележи, че е желателно блока на процесора да е първи, така през него ще има най-голям напор, в следствие на това най-горещата „точка“ в компютъра а именно процесора ще се охлажда най-добре. Тук е възможно и да разменим местата на VGA и Chipset блоковете с цел по-добро охлаждане на видеокартата. Нещата тук са много индивидуални и зависещи от топлоотделянето на видеокартата ви !

При наличието на много рестриктивни блокове ( Chipset, Ram, VGA, CPU ) е желателно те да бъдат включени в системата успоредно, така всеки блок ще работи индивидуално. Трябва маркучите от помпата до радиатора да се разклонят с “ Т “ или “ Y “ Фитинги и чрез тях да бъдат включени водните блокове. Тук обаче има риск водата да минава само през най-нерестриктивния блок а да не минава пълноценно през останалите, затова е добре да сложим преди входа на блоковете кранчета чрез които да регулираме потока. Нещата тук стават доста сложни и този вариант не е препоръчителен, обикновено потребителите с толкова голямо количество блокове имат две помпи и на практика реализират два водни кръга в компютъра си !.

Размери на Фитингите и маркучите пасващи на тях!

Най-широко разпространените фитинги са с диаметър 3/8″ и 1/2″ На Щуцер с диаметър 3/8″ най-добре пасва маркуч с вътрешен диаметър 8 – 8.5мм. На Щуцер с диаметър 1/2″ най-добре пасва маркуч с вътрешен диаметър 11-12мм. Обърнете внимание, че е желателно всички ваши компоненти да използват еднакви Щуцери, така липсва нуждата от внасянето на различни „преходници“ от голям към малък диаметър които допълнително биха увеличили рестриктивноста на нашата система – това не е желателно!

Важно!

Охлаждането на компоненти като RAM памет, HDD (твърд диск) или SSD с вашето водно охлаждане е напълно безсмислено, то не би увеличило OverClock потенциала на вашата машина, нито би намалило количеството шум издаван от нея ! Включването на тези компоненти към охлаждането само би влошило охлаждането на далеч по-важни компоненти като Процесор (CPU), Видео карта (VGA).

Съществуват и няколко модела захранвания подготвени за включване към вашата водна система, при тях всичко казано в по-горните редове важи с пълна сила ! Най-малкото те са доста по-скъпи от нормално охлажданите захранвания и са много слабо разпространени!

Външно или вътрешно водно охлаждане?

След другите характеристики на системите за водно охлаждане трябва да знаете, че има вътрешни и външни.

Външната СВО обикновенно се разглежда като отделна кутия, която стои до тази на компютъра. Тя се състои от модули, които се сглобяват и единствено няколко маркуча влизат в компютъра. Това е удобно ако все още не сте приключили със сглобяването на компютъра си, но адски неудобно ако трябва да местите компютъра на малки разстояния (например в съседната стая).

водно охлаждане за PC

Вътрешното водно охлаждане изцяло се вписва в рамките на кутията ви. Често можем да видим само част от неговите елементи да са извън кутията, най-често това е радиатора. Плюсовете на вътрешното водно охлаждане са, че не ви притеснява изтичането на вода при местенето, а и не нарушава цялостния изглед и дори може да бъде много атрактивен елемент в кутията ви.

Проектът Overclocked Orange с вътрешна СВО.

Избор на водно охлаждане

Към минусите на вътрешното водно охлаждане спада и факта, че е трудно монтирането му и доста често се налага промяна (рязане) на цялата или части от кутията, за да се постави. Освен това се добавят и още няколко килограма към тежестта на кутията.

Готова система с водно охлаждане или сглобявана самостоятелно?

Обикновенно модърите и овърклокърите смятат, че системите за водни охлаждания, които се продават по магазините са с ниска производителност. Но това не е така. Охлаждания от марки като Swiftech, Danger Dan, Koolance и Alphacool показват изключително високи нива на производителност, а може би и затова те са лидери в производството на водни охлаждания.

Пълен комплект СВО Swiftech H20-220 Ultima XT.

Какво водно да избера

Като предимство на готовите системи може да бъде казано, че всичко става наведнъж – купувате само веднъж и след това е просто ред на сглобяването. Да не забравяме и че към готовите системи идва и богат набор от книжки и инструкции за сглобяване и ползване. Сериозен недостатък обаче е факта, че те не са гъфкави и има огромна вероятност да не паснат на вашата компютърна конфигурация.

От друга страна, закупуването на отделни елементи за водно охлаждане е приятно, а и можете да изберете точно, каквото ви трябва. Но пък е много трудно за начинаещите – често се случва или да не закупят всички необходими материали, или пък след като са ги закупили да не могат да ги сглобят.

Водно охлаждане – предимства и недостатъци?

Основните плюсове на водното охлаждане се състоят в това, че можете да изградите мощен и същевременно тих компютър, можете да постигнете високи честоти чрез овърклок и същевременно ниски градуси, а освен това да изградите една приятна на външен вид кутия.

Към минуси можем да отнесем скъпите и ненадеждни елементи, които се продават, както и сложното им поставяне. Разбира се тези факти са относителни и доста спорни. Например цената на елементите за водно охлаждане на места е скъпа, на други не… а също така в очите на някои потребители новите технологии са скъпи, а за други не са.

Какви са разходите по едно водно охлаждане?

Нека не забравяме, че разходите зависят изцяло от нас самите. Ако изберем да охлаждаме всеки един компонент поотделно и закупим най-скъпите части, които се нуждаят от най-много и най-скъпа поддръжка, то със сигурност разходите по водното охлаждане ще дойдат в повечко. Разбира се можем да подберем сравнително евтини елементи, които все пак да покриват нуждите ни за шум и охладителна способност. Друг основен фактор, който оказва влияние е „живота“ на СВО. Ако разпределим правилно сумата във времето, ще видим, че всъщност това ще е един от компонентите в компютъра, които изискват най-малка инвестиция за дълъг период от време.

Ако все пак искате да си поставите водно охлаждане, а сте зле със средствата – то никой не ви спира да си направите самоделна система. 🙂

Къде се вписва водното охлаждане при модинга?

В допълнение към високата производителност, водните охлаждания могат да се похвалят и със страхотен външен вид, което обеснява популярността на водните охлаждания в серия от модинг проекти. С хиляди възможности за оцветяване на тръбите, резервоара или водата, за поставяне на светодиоди, които да излъчват светлина във всички посоки, то това се превръща в неизменна част от модинга, която пасва идеално на почти всеки модинг проект.

СВО при Thermaltake мод.

Водното охлаждане

СВО при проекта Garmr.

Охлаждане на ЦПУ

Надявам се превода на тази статия да е бил полезен на всички модъри и овърклокъри, които са се чудили какво е водно охлаждане и как се ползва, или пък на тези, които са планирали да закупят такова.

Най-голям избор на системи за водно охлаждане може да намерите на този адрес.

За повече информация и коментари – нашият форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here