Графичен таблет (таблет за рисуване)

Таблет за рисуване

Обичате да рисувате, и искате да пренесете хобито в дигитални измерения?

Професията ви изисква да ползвате цифровите технологии за рисуване?

И в двата случая ще ви бъде интересно и полезно да се запознаете с нашите съвети за избор на графичен таблет, но преди това вижте

Най-добрите графични таблети през 2022

Актуални промоции на графични таблети

 

Модел

Размер

Чувствителност

Резолюция

Цена

Wacom Intuos Photo Pen & Touch Small Tablet 152 х 95 мм 1024 степени на натиск 2540 lpi Виж тук

Wacom Intuos Pro S

 157 x 98 mm  2048  5080 lpi Виж тук

Таблет GENIUS EasyPen i405X 4×5.5

 102×140 мм  1024 степени на натиск  2540 lpi Виж тук

XP-PEN Star G430S

4×3”

8192 нива на натиск

Виж тук
Wacom Intuos S 4 096 нива на натиск Виж тук

XP-PEN Star 06C

10×6″ 8192 нива на натиск Виж тук

Най-добрият графичен таблет под 100 лв.

Графичен таблет XP-PEN Star G430S, 4x3", OSU, 8192 нива на натиск, Включва 10 върхаАко търсите евтин таблет за рисуване, който безспортно  си струва цената, Вашият модел е XP-PEN Star G430S. Ентри моделът на XP-PEN предлага активна зона 4×3”, разположени върху изключително тънка подложка от само 2 мм. Моделът е ултратънък и преносим, а размерите му позволяват да се ползва удобно дори и на най-малките бюра.

XP-PEN Star G430S предлага 8192 степени на чувствителност към натиск, което ви позволява да променяте, навигирате и създавате своите творби с пълна палитра от четки и химикалки.

  1. Wacom Intuos Photo Pen and Touch Small Tablet (CTH-490PK-N)

Марката Wacom е изключително специализирана в производството на дигитални устройства и всеки неин продукт заслужава адмирации. Моделът Wacom Intuos Photo Pen and Touch Small Tablet, който сме избрали да разгледаме, също е сред тях и се характеризира с изключително висока резолюция, 4 функционални бутона и 1024 степени на натиск.

Подходящ е, както за десничари, така и за хора, работещи предимно с лявата си ръка. Начина му на свързване с компютъра е чрез usb и тежи само 210 грама. Моделът е с малка работна площ – 152 х 95 мм, но за сметка на това силно функционален.

Wacom Intuos Photo Pen and Touch е наличен в няколко цвята, а към него предварително са инсталирани няколко полезни приложения, като Adobe Photoshop, Corel Painter Lite и други. Цената, за която може да го намерите е около 200 лева.

  1. Wacom Intuos Pro S (PTH-451-ENES)

Още един модел на Wacom, със страхотен дизайн, подходящ, както за начинаещи творци, така и за напреднали. По-голям на размери, в сравнение с горния модел, но също така с по-добра резолюция, по-висока чувствителност и по-тежък – 1,2 кг. Моделът е съвместим с повечето операционни системи. Цената му е около 400 лева.

  1. Trust Flex Ultra Thin 6×46 Inch Tablet

Тънък и доста стилен, този дигитайзер предлага активна площ за работа 155 х 199 мм, освен това разполага с 1024 нива на чувствителност при натиск. Хубавото на този модел е , че може спокойно да го разнасяте където и да, ако често ви се случва да сте в движение, тъй като е тънък и лек. Ориентировъчната му цена е 95 долара.

  1. Aiptek 14000U

Този модел на Aiptek си заслужава заради много неща. Започваме от там, че активната му площ е 305 х 184 мм, което го прави подходящ за професионалисти. Нивата на натиск на писалката са 1024, а разделителната способност – 4000 lpi. Моделът разполага с над 30 програмни клавиша и пет бързи клавиша. Свързва се с компютъра чрез usb и също е съвместим с доста операционни системи. Цената му също е около 100 долара, както при горните модели.

  1. Wacom One S

Модел на познатата вече марка Wacom, този път обаче, на по-достъпна цена – около 40 долара, което го прави напълно подходящ за начинаещи. За цената си, този дигитайзер всъщност, предлага добро качество. Резолюцията му е 2450 lpi, а нивото на натиск до 1024. 152 х 95 мм е разполагаемата активна площ и отново се използва usb за свързване с компютър.

  1. Genius MousePen i608x 8×6

Чудесен модел на Genius, към който получавате освен безжичната писалка, безжична мишка с три бутона. Активната площ е 150 х 200 мм, нивото на натиск – 1024, а резолюцията – 2540 lpi. Моделът разполага с 29 програмни клавиши и е съвместим с Windows, Vista и Mac. Също добър избор за начинаещи на цена от близо 50 долара.

  1. Turcom Turison ts – 6251

Този модел спада към средния клас графични таблети и би вършил работа както на „прохождащи” творци в графичния дизайн, така и на професионалисти. 250 х 150 мм е активната площ на таблета и писалката разпознава 1024 нива на натиск. Цената му е около 65 долара.

  1. Wacom Cintiq 12wx Pen Display

Като за финал ще кажем няколко думи и за този горд представител на Wacom. Той е уникален с това, че ще е подходящ изцяло за професионални творци, като художници, фотографи и дизайнери. Дисплейът му е 21,5  – инчов и играе ролята на дигитално платно, върху което работата ще ви се стори като песен. Модела се предлага със стойка, която ще направи употребата му още по-голямо удоволствие. Както може да се досетите, цената му никак не е ниска и всеки, който иска да притежава уникалния дигитайзер, може да си приготви поне 1500 долара.

И така, тези няколко модела би трябвало поне до някаква степен да ви ориентират в търсенето на добър графичен таблет. Естествено, вие добре трябва да прецените индивидуалните си нужди, за да вземете най-правилното решение. И не забравяйте, че едно от най-важните неща е да усещате писалката по най-добрия начин, докато я държите в ръката си.

Все пак благодарение на нея ще създавате своето изкуство.

А за тези от вас, които не са запознати с таблетите за рисуване, ще е полезно да прочетат:

Какво представлява графичния таблет?

Графичният таблет, или както още го наричат –  таблет за рисуване, представлява устройство, което да свържете с компютъра си чрез usb или Bluetooth. Върху самото устройство вие можете да рисувате с помощта на специална писалка, както рисувате върху лист хартия. Образите, обаче, които сте нарисували се показват върху екрана на вашия компютър и вие спокойно можете да ги обработвате. Това обработване се осъществява чрез софтуер, който трябва предварително да сте инсталирали на компютъра си.

Това доста интересно и практично устройство е подходящо за употреба, както от хора, на които рисуването им е хоби, така и от професионалисти, занимаващи се ,например с графичен дизайн. И в двата случая е важно да знаете кои са основните характеристики на тези таблети, за да може да намерите правилния за вас самите.

Основни характеристики на графичните таблети

Размер

Разбира се, ще започнем от размера. Имайте предвид, че не е задължително по-големият таблет да е по-функционален. Най-напред трябва да сте наясно с това, как, къде, за какво и колко ще го използвате. Ако таблетът ще бъде употребяван в домашни условия от някой любител на графичното изкуство, по-добре ще е да заложите на малък и компактен модел. Подходящите варианти в случая са с размери 4х5 инча или 6х8 инча. Професионалистите като художници или технически илюстратори, вече биха могли да си позволят таблет с по-големи размери, тъй като не биха се притеснявали от това, че се налага по-голямо движение на ръката.

Отделен въпрос е размерът на самата активна повърхност, която не при всеки модел съвпада с размера на таблета. Страничната повърхност, по която не се рисува, може всъщност да бъде доста широка, но също така и функционална, като по нея може да има разположени различни бутони, чрез които да настройвате начина на рисуване.

В общи линии е добре предварително да сте определили мястото, на което ще използвате таблета за рисуване и според него вече да избирате самото устройство.

Софтуер

Втората характеристика е софтуера. Повечето модели се предлагат с диск, на който има специфичните драйвери за конкретния модел, както и софтуер, които предварително да инсталирате. След това вече ще можете да видите как реално ще изглеждат самите ви рисунки или графики, именно чрез този софтуер на компютъра ви.

Разделителна способност

Това, което е може би най-важното в случая е разделителната способност. Колкото по-висока е тя, толкова по-качествени изображения ще получавате. Естествено разделителната способност на евтините графични таблети е по-ниска, а ако искаме действително качествен, професионален таблет за рисуване, ще трябва да се съобразим с по-висока цена.

Чувствителност

Продължаваме с чувствителността. Тя се изразява в степента на натиск на писалката върху устройството. Както при разделителната способност, и тук е по-добре да следите и да търсите модели с висока чувствителност.

Писалка

Самите дигитайзери, както още наричат тези таблети, винаги вървят в комплект с писалка. Тя е всъщност и основният инструмент, чрез който вие илюстрирате образите. За нея, разбира се, е най-важно да ви е удобна и да я усещате достатъчно добре, докато е в ръката ви.

Тъй като при доста модели писалките работят само с батерия, без кабел, създателите им са предвидили място, където да я поставяте, с цел да не се загуби.

Писалките, сами по себе си, също носят определена функционалност, в зависимост от модела. Някои от тях може да имат вградени бутони за регулиране дебелината на линиите или такива, играещи ролята на гумичка. Именно заради тези функции е добре да проучите хубаво всеки модел и да решите кой би бил най-подходящ за вас.

Скорост на предаване на данни

Друга важна характеристика е скоростта на предаване на данни. Тук става въпрос за това, колко бързо, след като ние сме направили една линия върху дигитайзера, тя ще се изобрази на монитора. Ако тази скорост е ниска, изображението ще закъснява и това със сигурност няма да ви е приятно.

Цени на таблетите за рисуване

Стигнахме и до една от най-важните нефункционални характеристики на графичните таблети, а именно – цената. Естествено, всичко зависи от вас самите и от това, колко сте готови да похарчите. Ако сте начинаещ в сферата на графичното изкуство, не се нахвърляйте на твърде скъпи модели. Най-вече защото е доста вероятно да не успеете да използвате всичките му функции, но все пак ще сте платили за тях. Потърсете нещо средно, което ще ви върши работа и ако станете по-уверени с времето – си вземете по-висок клас, който да ви удовлетворява. Професионалистите, от друга страна, е по-добре да не пестят средства и да се доверяват на добри и познати марки, за да могат да си гарантират спокойна и приятна работа.

В общи линии, това са най-основните неща, които е важно да знаете, преди да си закупите подобно устройство.

Като говорим за марки, някои от най-доказаните в производството на качествени графични таблети са: Wacom, Aiptek, Genius и Turcom. Ще ви запознаем с няколко модела на тези марки и техните характеристики, като разглеждаме таблети подходящи и за любители, и за професионалисти.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here