Захранване за компютър – как да избера?

0
7973
ATX захранване

Има една категория хора, които обичат сами да сглобяват компютрите си и съответно проверяват характеристиките и отзивите за всеки компонент в търсене на перфектното съотношение цена/качество. Практиката обаче показва, че някои от тях пренебрегват задълбочения подбор на ATX захранване (PSU – power supply unit) за новата си машина, а неправилния избор на захранване за компютъра може да доведе до много сериозни негативни последици.

В този материал ще обясним защо трябва да обърнем необходимото внимание при избирането на захранване за новото си PC, както и ще предложим няколко проверени с времето модели ATX захранвания от реномирани производители, които предлагат най-много за конкретната цена. (Виж всички ПРЕПОРЪЧАНИ модели захранване за компютър)

Качествено захранване за компютър – цена ТУК

Защо е важно да купим качествено захранване за компютър?

С няколко думи – да пестим от захранване е все едно да сме си купили Porsche и да го караме с бензин 86 октана – хем няма да върви, хем ще повредим мотора много скоро. Преведено за неавтомобилисти – евтиното захранване за PC ще спъва работата на компютъра ви, и може да повреди необратимо някои от основните компоненти – CPU, дъно, памет и т.н.

Компютърно захранванеАко сте попадали на компютърни форуми, няма начин да не сте виждали теми за изгорели процесори, видеокарти и др. компоненти – честа причина за подобни проблеми са именно некачествените захранвания.

В случай, че компютърът ви се рестартира при натоварване (с игра или друг софтуер), може да се обзаложите, че PSU-то има „пръст“ в тази работа. Най-вероятно захранването ви просто не издържа на натоварването, понеже не е пресметнато коректно спрямо използваните части. Това е възможно да се случи и след частичен ъпгрейд, където например е сменена само видеокартата с нов, по-мощен модел, и оттам консумацията на ток се е повишила.

Критерии за избор на захранване за компютър

Има няколко основни въпроса, на които трябва да намерим отговорите, когато избираме ATX захранващ блок, а именно:

Максимална консумация на компютъра

Към избор на ATX захранването трябва да пристъпим, чак когато сме конкретизирали основните компоненти в бъдещата си машина – CPU, Videocard, RAM, MB, друга периферия. Тогава ще можем да пресметнем общата максимална консумация на компютъра. По правило видеокартата черпи най-много ток (в случай, че е отделна), следвана от процесора. Ако нямате познанията да определите сами консумацията, може да отворите тема в нашия форум, колегите с радост ще се отзоват. А на този линк има удобен калкулатор, чрез който, знаейки компонентите в машината си, може да изчислите консумацията на ток.

Максимален бюджет за захранването

Естествено, цената на ATX захранването винаги е от значение, така че няма как да бъде пренебрегната при избора. И отново, съвсем логично, захранванията с по-голяма мощност са по-скъпи.

За съжаление, евтините захранвания (с цена под 70лв) не могат да се квалифицират като особено надеждни, дори и да планирате ниска консумация на компютъра. За да сте сигурни в качеството на избраното захранване за компютър, трябва да предвидите бюджет от на 80 лева.

Захранване за компютър с цена под 50лв – НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ

Захранване за компютър до 100 лв – За непретенциозни машини

Захранване за компютър от 100 до 200лв – СТРУВА СИ ВСЕКИ ЛЕВ

Характеристики на захранване за компютър

Общият капацитет на захранването е много важен, 12-волтовата линия е от основно значение. За препоръчване е да се избират захранвания с една12-волтова линия, която не бива да натоварваме повече от 80% .

Препоръчани модели захранване за компютър

 МоделМощностЦена 
Corsair ECX450M450W$Виж тук
nJoy Woden 750750W$ - промоцияВиж тук
Corsair CP-9020048600W$$Виж тук
Chieftec GDP-550C550W$$Виж тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here