Най-доброто захранване за компютър – избор?

Има една категория хора, които обичат сами да сглобяват компютрите си и съответно проверяват характеристиките и отзивите за всеки компонент в търсене на перфектното съотношение цена/качество. Практиката обаче показва, че някои от тях пренебрегват задълбочения подбор на ATX захранване (PSU – power supply unit) за новата си машина, а неправилния избор на захранване за компютъра може да доведе до много сериозни негативни последици.

В този материал ще обясним защо трябва да обърнем необходимото внимание при избирането на захранване за новото си PC, както и ще предложим няколко проверени с времето модели ATX захранвания от реномирани производители, които предлагат най-много за конкретната цена.

Избирането и монтирането на захранване за настолен компютър всъщност не е трудна задача. Първото нещо, което трябва да направите, е да направите приблизителна оценка на това от колко енергия всъщност имате нужда за вашата система.

Общото правило при избор на PSU е да имате малко мощност в аванс и да купите захранване с малко повече ресурс от вашите нужди. Идеята е да имате запас за евентуални ъпгрейди.

Качествено захранване за компютър – цена ТУК

Препоръчани модели захранване за компютър

МоделМощностЦена
Corsair ECX450M450W$Виж тук
nJoy Woden 750750W$ - промоцияВиж тук
Corsair RM-X Series RM750x750W$$Виж тук
Chieftec GDP-550C550W$$Виж тук

Защо е важно да купим качествено захранване за компютър?

С няколко думи – да пестим от захранване е все едно да сме си купили Porsche и да го караме с бензин 86 октана – хем няма да върви, хем ще повредим мотора много скоро. Преведено за неавтомобилисти – евтиното захранване за PC ще спъва работата на компютъра ви, и може да повреди необратимо някои от основните компоненти – CPU, дъно, памет и т.н.

Компютърно захранванеАко сте попадали на компютърни форуми, няма начин да не сте виждали теми за изгорели процесори, видеокарти и др. компоненти – честа причина за подобни проблеми са именно некачествените захранвания.

В случай, че компютърът ви се рестартира при натоварване (с игра или друг софтуер), може да се обзаложите, че PSU-то има „пръст“ в тази работа. Най-вероятно захранването ви просто не издържа на натоварването, понеже не е пресметнато коректно спрямо използваните части. Това е възможно да се случи и след частичен ъпгрейд, където например е сменена само видеокартата с нов, по-мощен модел, и оттам консумацията на ток се е повишила.

Критерии за избор на захранване за компютър

Има няколко основни въпроса, на които трябва да намерим отговорите, когато избираме ATX захранващ блок, а именно:

Максимална консумация на компютъра

Към избор на ATX захранването трябва да пристъпим, чак когато сме конкретизирали основните компоненти в бъдещата си машина – CPU, Videocard, RAM, MB, друга периферия. Тогава ще можем да пресметнем общата максимална консумация на компютъра. По правило видеокартата черпи най-много ток (в случай, че е отделна), следвана от процесора. Ако нямате познанията да определите сами консумацията, може да отворите тема в нашия форум, колегите с радост ще се отзоват. А на този линк има удобен калкулатор, чрез който, знаейки компонентите в машината си, може да изчислите консумацията на ток.

Максимален бюджет за захранването

Естествено, цената на ATX захранването винаги е от значение, така че няма как да бъде пренебрегната при избора. И отново, съвсем логично, захранванията с по-голяма мощност са по-скъпи.

За съжаление, евтините захранвания (с цена под 70лв) не могат да се квалифицират като особено надеждни, дори и да планирате ниска консумация на компютъра. За да сте сигурни в качеството на избраното захранване за компютър, трябва да предвидите бюджет от на 80 лева.

Захранване за компютър с цена под 50лв – НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВАТ

Захранване за компютър до 100 лв – За непретенциозни машини

Захранване за компютър от 100 до 200лв – СТРУВА СИ ВСЕКИ ЛЕВ

Характеристики на захранване за компютър

Общият капацитет на захранването е много важен, 12-волтовата линия е от основно значение. За препоръчване е да се избират захранвания с една12-волтова линия, която не бива да натоварваме повече от 80% .

Рейтинг на захранванията – Gold, Platinum, Bronze

Но освен основното правило, за което говорихме по-горе, вероятно сте се питали какво означават различните етикети – Bronze, Silver, Gold, Platinum – на захранванията. Те обикновено имат и означения като 80+ със съответното именуване след това за сертифициране. Най-често срещаните са 80+, 80+ Bronze, Gold и Silver.

Но какво означават всички тези етикети и сертификати?

И трябва ли обикновения потребител да обръща внимание на тези означения?

Това кратко ръководство ще обясни разликите в рейтингите на захранванията и кой стандарт всъщност ви е необходим.

Какво е 80+ сертификат при захранването?

Ефективност на захранването Gold Silver Bronze Platinum Titanium
Ефективност на различните захранвания – Gold, Silver, Bronze, Platinum, Titanium – таблицата показва каква е ефективността на всяко захранване при определен процент натоварване.

Първо, нека изчистим малко объркване. Потребителско захранване, което осигурява напълно номиналната ефективност през цялото време, просто не съществува. Това е за спестяване на мощност, когато системата е в режим на празен ход. Да приемем, че имате 400W захранване и всъщност тегли 475W мощност от стената. Това означава, че останалите 75W не се използват и просто се преобразуват в топлина. Така че ефективността му е 475W / 400W. Това се равнява на 80% ефективност.

Просто казано, по-ефективните захранващи блокове генерират по-малко топлина и губят по-малко енергия. Ако PSU дава 80% ефективност при 20% товар, 50% товар или 100% товар, отколкото вероятно има сертификат 80+. Определено трябва да обърнете внимание на това сертифициране, ако искате да инсталирате PSU в нова система.

Gold срещу Bronze захранвания

Всички 80+ сертифицирани PSU осигуряват 80% ефективност при определен товар (споменат по-горе). Но има още няколко варианта на това. Друго нещо, което трябва да се отбележи, е, че 80+ захранвания също имат други марки като 80+ бронз, сребро, злато, титан и платина. Разликата между всички тях е, че някои притежават по-висока ефективност при 20%, 50% и 100% натоварване. Най-често срещаните, които виждаме, че производителите изтласкват, са 80+ бронз и 80+ злато.

Bronze захранване

80+ бронзови захранвания са повече от достатъчни за обикновения потребител. Тези PSU осигуряват постоянна 80% ефективност при 20%, 50% и 100%. Което означава, че ако системата постепенно се натоварва, захранването с бронзов рейтинг винаги ще остане на 80% ефективност.

80+ Бронзови захранвания са едни от най-популярните захранвания за потребителски клас. Те обикновено са много достъпни и имат дълъг живот. Те все още са доста надеждни (поне за масовите компютри). Така че, ако не сте толкова развълнувани от размазването на захранването, 80+ бронза най-вероятно ще са достатъчни.

Gold захранване

80+ златни захранващи устройства се предлагат на пазара в първокласния край. Честно казано, това е повече, отколкото повечето хора някога ще имат нужда. Преминаването по-високо от това просто няма смисъл за много хора. Разглеждането на спецификациите трябва да ви каже защо. При 20% натоварване те осигуряват 87% ефективност. При 50% натоварване постига 90% ефективност. И накрая, при 100% натоварване те могат да достигнат до 87% ефективност.

Освен че са очевидно по-надеждни, те се представят значително по-добре от блоковете с класиран Бронз. Друго интересно нещо, което трябва да се отбележи, е, че 80+ златни захранвания често имат най-доброто съотношение цена / производителност. Така че, ако можете да отделите малко повече пари, това е приятна инвестиция. Ще имате спокойствие с вашата система за много години напред.

В обобщение

Надяваме се, че вече сте наясно с разликите между рейтингите на PSU. Накратко, ако имате ограничен бюджет, 80+ Bronze все още е доста добър.

80+ Gold обаче определено е по-надежден и по-добра инвестиция като цяло за бъдеща сигурност.

Все още има много неща, които влизат в намирането на захранване. Като използвания вентилатор, качество на изработката и цялостна надеждност.

Разликата между тях е важна и винаги е добра идея да получите превъзходно номинално захранване, ако е възможно.

Ако обаче се интересувате от закупуването на ново захранване за вашия настолен компютър, не се притеснявайте, тъй като вече публикувахме експертно ръководство за най-добрите захранвания, които можете да получите през 2022 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here