Мултицет – функции и работа

Мултицет

В ежедневието много често се налага да измерим напрежение – дали за да проверим дали в батериите е останал ток, или контактът е захранен – все неща, които всеки уважаващ себе си домашен майстор може да направи сам. Стига да има мултицет под ръка. В този материал ще се запознаем с уреда мултицет, начина на ползване и възможностите, които предоставя.

Евтин качествен мултицет

Какво представлява мултицетът

Мултицет (чието българско име всъщност е мултиметър, или още мултимер) представлява многофункционален уред за измерване на различни електрични величини. Най-семплите мултицети предоставят възможностите за измерване на ток като волтметър, амперметър (за постоянен и променлив ток) и съпротивление (омметър).

През последните години с развитието на електрониката и електротехниката функциите на мултицетите стават все по-разнообразни. В същото време размерите на мултицета намаляват, заедно с увеличаване на точността на измерване.

Актуалните мултицети на пазара вече измерват и честота, капацитет, температура, параметри на транзистори, магнитни величини и др. Дори и по-евтини модели вече имат и разнообразни полезни екстри като самоизключване за запазване на батерията, автоматична смяна на обхватите, калибриране, запаметяване на последните измервания и други.

Видове мултицет и основни функции

Мултицетите биват два вида – аналогов (при който стойностите се отчитат от стрелка) и цифров (където виждаме замерванията на екран), можете да закупите този вид от всички електронни магазини. На снимката е показан евтин (китайски) цифров мултицет.

Обикновен евтин мултицет

Ето тук са показани какви са основните функции на мултицета:

Основни функции на мултицета

Близък план на мултицета и мястото, където се свързват сондите.

Как да свържем сондите на мултицет

Червената сонда свързваме с V-ома дупка и черната сонда е винаги свързваме към СОМ.

Свързване на мултицет

За да видите дали вашия мултицет работи правилно завъртете врътката към иконата с говорителя, както е показано на симката. Допрете двете сонди и ако чуете звук, това означава, че работи.

Тестване на мултицет

Тестване на резистор (измерване на съпротивление) с мултицет

Една от основните функции на мултицетът е измерването на съпротивление в ежедневието.

За да тестваме резистори, трябва да завъртим врътката например на 2000-ома.

Тестване на резистори с мултицет

При свързване на сондите към всеки край на резистора, на мултицета ще се изпише конкретното съпротивление.

Тестване на съпротивление с мултицет

Измерване на напрежение

Друга изключително удобна функция на мултицетите е вградения волтметър, чрез който може да измерим напрежението в батериите за дистанцинното, акумулатора на колата или ATX захранването на компютъра. Мултимерите могат да измерват прав и променлив ток, но е важно да знаем, че това става на различни позиции на бутона (врътката) – DCV (за прав ток – батерии, акумулатори и т.н.) и ACV (за променлив ток – напр. контакти).

За да тестваме напрежението на PSU, завъртаме врътката на 20 DCV(20V) (за измерване на постоянно напрежение).

Мерене на напрежение с мултицет

Уверете се, че червената сонда е свързана с жълтия слот на вашия MOLEX и черната сонда с черния слот.

Тест на напрежение с мултицет

Напрежението, измерено от 12 V от молекса на PSU е 12.4 волта.

Мерене с мултицет

А сега и е една от най-добрите способности на мултицета. Можете да тествате вашия светодиод. Завъртаме врътката на иконата с говорителя.

Тест на светодиод с мултицет

Просто мушкаме двата полюса на светодиода, както е показано на симката и гледаме.

Светодиод мултицет

ВАЖНО – УРЕД КАТО ТОЗИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ БИВА ДА СЕ ИПОЛЗВА ЗА ТОЧНО ИЗМЕРВАНЕ. КИТАЙСКИ Е! ПРЕПОРЪЧВАМЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КИТАЙСКИ УРЕДИ ЗА ОРИЕНТИРИ ОТ ТИПА „ГОРЕ-ДОЛУ“.

За въпроси, коментари и предложения – нашият форум е на Ваше разположение!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here