Водно охлаждане – Теория и практика!

0
4831
alt

Ако вече сте се запознали с основните постулати за използването на водно охлаждане в домашните компютри в предишната ни статия, време е да преминете към малко по-практично насочени знания и умения. Този урок ще даде основни насоки за внедряване на водно охлаждане в компютър, както и ще затвърди теоритичните ви знания за водните охлаждания.

Компютър с водно охлаждане!

Може би много от вас са се замисляли да си направят водно охлаждане – било то от любопитство, било то от нужда за повече тишина, или от възможността компютърните ви компоненти да работят при по-ниски температури от тези, предлагани от обикновените въздушни охладители.

С водно охлаждане може да се охлажда всеки един компонент от вашия компютър – процесор, видео карта, чипсет, RAM памет, твърд диск. Водното охлаждане може да направи компютъра ви безшумен, като в същото време компонентите остават на прекрасни за работа и за OverClock температури.

Основните компоненти, които трябва да има едно водно охлаждане са следните:

  1. CPU Waterblock (Воден блок за охлаждане на процесора)
  2. GPU Waterblock (Воден блок за охлаждане на Видеокартата)
  3. Chipset Water Block ( Воден блок за охлаждане на чипсет)
  4. Pump (Водна помпа)
  5. Radiator (Радиатор)
  6. Tubing (Маркучи/Тръби)
  7. Coolant (Охлаждаща течност)
  8. Reservoir / T – Line (Резервоар/Тетка)
  9. Fans (Вентилатори)
  10. Различни скоби, „свински опашки” и други полезни неща.

По-нататък ще разгледаме обстойно всеки един компонент.

Да започнем от основния и най-важнен компонент –

CPU Waterblock

Предполагам знаете, че процесорът е компонента, който отделя най-голямо количество топлина във всеки един компютър, затова водния блок за него е толкова важен. Той ще „потуши” големите количества топлина излъчвани от процесора, особено ако той е по-съвременен, с четири, шест или осем ядра.

Като цяло, има два основни вида процесорни водни блокове. Едните се нуждаят от мощна помпа с голямо налягане (дебит), за да може да се отдели топлината от процесора. Другите са тези, които не се нуждаят от помпа с толкова голям дебит. (Не са толкова рестриктивни).

Нерестриктивните блокове са по–добро решение, те могат да бъдат поставени като първи или последен блок в системата, без това да доведе до влошено охлаждане на вашия процесор.

Ако блока ви е рестриктивен, той трябва да бъде поставен на първо място след помпата, така няма да има нищо преди него, което да влоши налягането и той ще може да разгърне пълните си възможности.

Друг критерий е материалът, от който е направен съответният воден блок. Има два варианта – да бъде направен от мед или от алуминий. Медта е за предпочитане във всички случаи, желателно е всички компоненти да бъдат изцяло медни, за да не се стига до корозия при смесването на два различни метала в една система!

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GPU Waterblock (Воден блок за охлаждане на Видеокартата).

Съвременните видеокарти също отделят подобаващо количество топлина съответстващо на тяхната производителност. Вие може да предпочетете да охлаждате само процесора с вашето водно охлаждане, но е добре във водния кръг да се включи и видеокартата – така премахвате шума от оригиналното й охлаждане!

Всичко изписано за CPU Waterblock (Точка 1.) важи с пълна сила и тук с едно изключение. Тук блоковете се делят и по един трети признак, тъй като всяка видеокарта има различен дизайн, има също и видеокарти с 2 ядра/кристала и е доста трудно един и същи блок да покрие различията и да пасне на всички тези карти.

Тук се срещат така наречените FullCover блокове, които са предназначени за точен модел видеокарта, като покриват цялата й платка и охлаждат както нейната RAM, така и нейният графичен процесор (кристал/ядро). В случая недостатъкът е, че при взимане решение да продадем нашата видеокарта, ще трябва да я продадем с блока, което не е никак добре от финансова гледна точка.

Други вид са универсалните блокове за видеокарти – те охлаждат само кристала/ядрото на картата (в повечето случай това е достатъчно) и при сменяне на картата би могло същия блок да се използва и за новата. Това решение е по-добро в ценово отношение, но не може да се използва при най-мощните карти тип „сандвич”, който са с две и повече графични ядра.

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chipset Water Block

Още един компютърен компонент на който сме длъжни да обърнем внимание, при екстремен OverClock често неговото прегряване в следствие на завишеното напрежение което му се подава води до нестабилност на системата ! И тук водното охлаждане си върши работата и то чудесно!

alt

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Swiftech MCW-30, универсален блок за чипсет, подходящ за почти всички модели дънни платки. Добре е да се отбележи, че този блок е доста рестриктивен !

Pump (Водна помпа)

Също съвсем немаловажен компонент, много важно е да се обърне внимание, че при покупка на помпа е най–важно е да се гледа какъв е напорът на помпата, а не дебита й!

Грешно е да се гледа само колко литра в минута изпомпва една помпа, тук под внимание трябва да се вземе напора, това е височината, на която помпата може да избута водата право на горе по ¾ инча маркуч. Особено важно е, ако системата ни е с рестриктивни блокове, така натиска на водата върху повърхността на блока ще е достатъчно голяма, за да може той да охлажда достатъчно добре.

Също немаловажно нещо е на какъв волтаж работи помпата, дали работи на 220 волта променливо напрежение, и ще трябва да й изкараме кабел до контакта специално за нея, или работи на 12 волта постоянно напрежение, и ще може да се захранва директно от захранването на компютъра. Втория вариант е много по-удачен! Така няма нужда от допълнителни кабели, устройства с който да накараме помпата да се изключва когато изключим компютъра и т.н. С помпа, която се захранва директно от захранването на компютъра всички тези неща няма да са ни нужни, щом включим компютъра тя ще се включва с него, щом го спрем тя ще се изключва.

Трябва да обърнем внимание също и на консумацията, която има нашата помпа във ватове „W”. Част от топлината при работа на помпата се отделя във водата, помпата няма 100% КПД. Затова е важно да обърнем внимание и на този фактор, от това ще зависи колко загрява помпата ни по време на работа, също какво количество топлина ще добавя в системата ни.
Помпите работещи на 220 волта обикновено се предпочитат от потребители, за които недостатъците не са от значение за сметка на огромния им дебит и напор в сравнение с помпите на 12 волта. На повечето ползватели на водни охлаждания обаче им е предостатъчна една качествена достатъчно мощна помпа на 12 волта, без нужда да се преодоляват всички недостатъци на помпите на 220 волта. Трябва много да внимаваме за шума, който издава избраната от нас помпа, както и за вибрациите, които предизвиква. Не искаме да ни бръмчи и
трака постоянно докато работи – нали?

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Две мои снимки на една от най-актуалните в момента водни помпи работещи на 12волта Swiftech MCP-355, изключително компактна, с възможност за следене на оборотите й (синия кабел на картинката)

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки на капаци за по-горе сниманата помпа, чрез заменянето на фабричния капак с някои от тези значително се увеличава напора на помпата, и се подобряват нейните характеристики.

Капака който е от дясно е производство на XSPC, той действа и като резервоар, и при наличие на светеща добавка във водното охлаждане добива един наистина превъзходен вид !

Черния капак е производство на EK supreme – Изключително производителен, подходящ за потребители нямащи достатъчно място за блока на XSPC и отличаващ се със семплият си дизайн.

Radiator (Радиатор)

Радиаторът е нещото, което кара охлаждането да охлажда :). През него минава цялата затоплена вода от водните блокове и там бива охладена.

При избор на радиатор трябва да се обърне внимание на размера му, трябва предварително да сте решили къде ще го сложите, за да може да разберете кой размер би бил най-удачен за вас.

Съществуват радиатори работещи с 80мм вентилатори до 140 мм вентилатори, най-добре е да предпочетем тези пригодени за най-големите вентилатори, така със съвсем ниски нива на шума ще имаме достатъчен въздушен поток през радиатора способен да го охлади!

Съществуват радиатори върху който е възможно да се поставя само един вентилатор, до такива с възможност за 9 вентилатора, най–разпространени в момента са радиаторите за три и четири вентилатора, те не са прекалено големи и предоставят предостатъчни охлаждащи способности да охладят и най–горещите компютърни компоненти като цената им не е прекалено висока за да охладят и страстите ви.

Новите модели радиатори имат вложени в себе си обезвъздушители, които значително улесняват обезвъздушаването на радиатора, това е много важно за неговата добра работа (ако е пълен с въздух, а не с вода няма как да охлажда водата).

Тук е много важно да обърнем внимание от шума, който ще издават вентилаторите поставени на радиатора – колко силно ще духат те! При преминаване на въздуха през радиатора се получава специфично свистене на въздуха, при някой модели вентилатори това е избегнато чрез по рядко поставените ребра на радиатора.

Най-добре е да се спрем на радиатор, който охлажда достатъчно добре при ниски нива на шум (не се нужда е от прекалено мощни вентилатори). Доказано е, че вентилаторите охлаждат по-добре радиатора, когато издърпват въздух през него, а не, когато духат към него!

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ThermoChill PA 120×3 – Отличаващ се с изключително добрата си работа с тихи/бавни вентилатори, работи изключително добре при недоловими нива на шума ! Пригоден за работа с 3х120мм вентилатора той е напълно достатъчен да охлади и най-горещия компютър. В горната му част има „клапа“ за обезвъздушаване правеща работата с него изключително бърза и лесна!

Висок клас радиатор отговарящ на изискванията и на най-капризните потребители!

Tubing (Маркучи/Тръби)

При маркучите е най-важен размера: D И не, не е важно колко е дълъг един маркуч, а колко е широк! Според всички останали компоненти трябва да изберем с какъв вътрешен и външен диаметър да ни е маркучът, най-добре е да предпочетем компонентите ни да са пригодени са маркуч с вътрешен диаметър 11-12mm.

Друго нещо, на което трябва да обърнем внимание е гъвкавостта на маркуча, много е важно да са достатъчно гъвкави, за да може да се подредят добре в кутията, без да се „счупят”.

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tygon R3606 – Отличаващи се с изключителната си гъвкавост, изключително качество, лесно и бързо се работи с тях. Може би недостатъка им е цената. В България цената варира около 30 лева метъра

Coolant (Охлаждаща течност)

Може да ви звучи дори смешно, но тук е най-добре да предпочетем обикновената дестилирана вода! Трябва да е дестилирана, за да избегнем внасянето на различни мизерии, които се съдържат в чешмяната вода. Към дестилираната вода трябва да се добави и около 5 – 7% антифриз от общото количество течност (при добавяне на повече антифриз започва да намалява охлаждащата способност на водата), така ще използваме антикорозионните свойства на антифриза, и няма да има опасност някой от нашите водно блокове да се корозира.

Също той ще предпази нашата вода да не развие флора и фауна в себе си J Бихме могли да използваме и готови добавки на различни фирми, но понякога те отстъпват по охлаждащи способности от дестилираната вода!

alt

 

 

 

 

 

 

UV реагираща добавка за водата марка PrimoChill, при наличие на UV светлина водата се превръща е една истинска цветна феерия!

Reservoir / T – Line (Резервоар/ Тетка)

Резервоарът е мястото, където се налива вода, която се изпомпва, някои хора го наричат обезвъздушител – от там излиза количеството въздух избутано от водата при наливането й в системата. Трябва да се обърне внимание на дизайна на резервоара, за да можем да го поставим на подходящо място.

Т-линията (тетката) е доста по-евтиното решение, тук има един недостатък, по-трудното обезвъздушаване на системата, през доста малко сечение трябва да излезе голямо количество въздух, което отнема доста време.

alt

 

 

 

 

 

 

 

Резервоара с марка Swiftech – изключително компактен, без опасност водата в него да се завихря.

Fans (Вентилатори)

Тук трябва да обърнем внимание първо на големината на вентилаторите – за кой точно размер е предназначен нашия радиатор!

Друго, което трябва да погледнем преди да закупим нашите вентилатори е шума им при работа в съотношение с въздушния поток, който създават, добре е да изберем по-бавни вентилатори, които на практика са безшумни, така ще можем да използваме пълния капацитет на охлаждането без никакъв шум.

Различни скоби, фитинги, Щуцери и други полезни неща

Щуцери – „нещото”, което се навива на всеки един компонент от охлаждането (воден блок, радиатор, помпа), да – онова стърчащото, на което се слага маркуча J Трябва да знаем точно кой размер ни трябва. (обикновено се купуват отделно само за радиатора).

Щуцери – Нещо без което едно водно охлаждане не може !

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Различни скоби за здравото и сигурно захващане на маркучите към Щуцерите/Фитингите без опасност за тяхното измъкване и протичане на вода!

alt

 

 

 

 

 

 

 

[2GB OCZ PC9600 (1200MHz / 5-5-5-18) FlexXLC Dual Channel Kit [OCZ2FX12002GK] – RAM памет производство на OCZ с възможност за включване към вашето водно охлаждане:

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

ФИТИНГИ (Fittings)

 

alt

 

 

 

 

 

 

alt

 

 
alt

 

 

 

 

 

Последователност и начини на свързване на различните водни блокове!

Съществуват 2 начина за свързване на водните блокове – Успоредно и последователно !

Последователното се използва при наличие на нерестриктивни блокове, или имаме един рестриктивен и един – два нерестриктивни ! Тук последователността е следната – Помпа -> CPU BLOCK -> Рестриктивен блок (Chipset Block) -> VGA Block -> Радиатор -> Помпа. Тук е важно да се отбележи, че е желателно блока на процесора да е първи, така през него ще има най-голям напор, в следствие на това най-горещата „точка“ в компютъра а именно процесора ще се охлажда най-добре. Тук е възможно и да разменим местата на VGA и Chipset блоковете с цел по-добро охлаждане на видеокартата. Нещата тук са много индивидуални и зависещи от топлоотделянето на видеокартата ви !

При наличието на много рестриктивни блокове ( Chipset, Ram, VGA, CPU ) е желателно те да бъдат включени в системата успоредно, така всеки блок ще работи индивидуално. Трябва маркучите от помпата до радиатора да се разклонят с “ Т “ или “ Y “ Фитинги и чрез тях да бъдат включени водните блокове. Тук обаче има риск водата да минава само през най-нерестриктивния блок а да не минава пълноценно през останалите, затова е добре да сложим преди входа на блоковете кранчета чрез които да регулираме потока. Нещата тук стават доста сложни и този вариант не е препоръчителен, обикновено потребителите с толкова голямо количество блокове имат две помпи и на практика реализират два водни кръга в компютъра си !.

Размери на Фитингите и маркучите пасващи на тях!

Най-широко разпространените фитинги са с диаметър 3/8″ и 1/2″ На Щуцер с диаметър 3/8″ най-добре пасва маркуч с вътрешен диаметър 8 – 8.5мм. На Щуцер с диаметър 1/2″ най-добре пасва маркуч с вътрешен диаметър 11-12мм. Обърнете внимание, че е желателно всички ваши компоненти да използват еднакви Щуцери, така липсва нуждата от внасянето на различни „преходници“ от голям към малък диаметър които допълнително биха увеличили рестриктивноста на нашата система – това не е желателно!

Важно!

Охлаждането на компоненти като RAM памет, HDD ( твърд диск ) с вашето водно охлаждане е напълно безсмислено, то не би увеличило OverClock потенциала на вашата машина, нито би намалило количеството шум издаван от нея ! Включването на тези компоненти към охлаждането само би влошило охлаждането на далеч по-важни компоненти като Процесор (CPU), Видео карта (VGA).

Съществуват и няколко модела захранвания подготвени за включване към вашата водна система, при тях всичко казано в по-горните редове важи с пълна сила ! Най-малкото те са доста по-скъпи от нормално охлажданите захранвания и са много слабо разпространени!

Линкове към най-актуални компоненти за водно охлаждане !

1.CPU Waterblock (Воден блок за охлаждане на процесора)
D-TEK FuZion v2 – Review

2.GPU Waterblock
D-TEK FuZion GFX 2

3.Chipset Water Block
Swiftech MCW-30 – Универсален.

4.Pump
Laing – D5

Капаци за помпите Laing DDC / Swiftech MCP350/355 – Увеличаващи напора и дебита им !
XSPC Acrylic Reservoi

5.Radiator
Swiftech MCR-120QP

8.Reservoir
MCRES Micro Revision 2 reservoir

За повече информация и коментари – нашият форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here