Как да си направим светещ вентилатор

В интернет ще намерите много статии как да си направим светещ вентилатор. Аз си направих и видях че не е трудно и ето сега мога да споделя и с другите хора как се прави.

Инструменти:

1.Поялник

2.Пистолет за топло лепило (не е задължително но е желателно, а и не е скъпо аз моя си го зех в същият ден когато си направих вентилатора и да ви кажа не са много скъпи, зависи от пистолета)

3.Инструмент за пробиване на дупки някаде окло 4.5мм. В зависимост от светлодиода.(поради липса на някакав друг инструмент аз използвах един нож)

4.Спрей (задължително тряабва да е някакъв който да блести, аз използвах този на снимката защото него имах под рака)

5.Четири ярки светодиода цвят по избор.

6.Съпротивление.

7.Решетка или както още се нарича FAN GRIL (по избор)

8.И забравих да добавя че ще ви трябва един вентилатор (по избор  )

Така да се захващтаме за работа. Първо да разглобим вентилатора и да извадим перката за да можем да я напръскаме със спрея. Това става по следния начин: отпред на вентилатора трябва да имате една лепенка, махнете я и от доло ще се открие тази гледка

Това гумено капаче го махнете внимателно и го сложете някаде кадето няма да изчезне безследно. След като сторите това свое дияние там ще изкочи нещо подобно

Там трябва да има едно малко бяло пръстенче което трябва да махнете много внимателно защото ако работите грубо вентилатора ще ви се разсърди, ще си замине и ще изгорите с един вентилатор. Това бяло пръстенче след като го махнете го сложете до тапичката. След това издърпайте перката и тя сама ще излезне, ако падне едно черно тънко уплатнение го запазете и него защото ако то се изгуби някаде по трасето вента ще изпуши по някое време.

Започваме да боядисваме перката

Дупчите четири дупки за четири светодиода. И започваме да поим. След като запоим четерите светодиода и съпротивлението (по схемата малко по горе), започваме с инсталирането. За тази процедура взимаме пистолета за топлото лепило (или с каквото сте решили да ги залепите) и започваме да мацаме

Аз не съм се справил перфектно с лепенето но както споменах по-горе малко повече от час преди да направя този мод си взех пистолета. След това свързваме жицата която идва от положителното краче на светодиода към червеното кабелче (което е 12в). А жицата която идва от катода я свързваме за GND или по точно черното кабелче. После слагаме вече изсъхналата перка и зглобяваме по-обратният път на разглобяването. Слагаме решетката (ако сте решили да сложите) и става ето това:

И сега включваме и се получава ето това:

Извод:

Не е скъпо и мисля, че повечето хора могат да си го позволят. Мисля че с прозрачен вентилатор ще имате по добър ефект, но аз в Стара Загора все още не съм намерил такъв така че и с този ще се задоволя.

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

 

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here