Sleeving гайд

Слийвинг на кабели

Как се поставя Sleeving Kit на различни кабели.

Преди да започнем ТРЯБВА да спомена, че повечето захранващи кабели са inter-twine, което ще рече, че кабела, който е в лявата дупка, от единия край може да не е същия като в другия. СИЛНО препоръчвам да поставяте слийвинг кит на всеки кабел поотделно, или поне да отделите време и да поставите етикетче на всеки един от тях, защото има вероятност, ако не ги поставите правилно, да видите красиво черно облаче, когато стартирате машината си. 🙂

Имайте предвид, че използвате посочената тук информация на ваш риск. Авторът и сайтът не носят никаква отговорност за изгорели захранвания, дънни платки и прочее.

Tова са нужните материали:

 • Sleeving Kit;
 • АТХ 3/8;
 • Fan кабел 1/2 или 1/8;
 • SATA кабел за данни 1/8th инча;
 • SATA Power 3/8th инча;
 • Фан молекс 1/4th инча;
 • Термошлаух;
 • Sata кабел 12 мм;
 • АТХ 25 мм;
 • SATA кабел за данни 9-10мм;
 • SATA Power  9-10 мм;
 • За слийване по една жичка се взима 4 мм шлаух;
 • Нещо с което да махаме молекса от кабела (в някои коплекти има);

Това тук е примерен пълен комплект с инструменти за работа с молекси и конектори.

Можете разбира се и сами да си направите такъв инструмент – права отверка и малко рязане или две малки тръбички (някои пълнители на химикали са подходящи).

кабели сливинг alt

кабели сливинг

Първото нещо, което трябва да решите e какъв точно искате да e слийвинга. Тук ще направим на АТX 24 кабел, PCIe, вентилатор, Molex, SATA Data Cables и SATA Power Cables.

Има много различни видове слийвинг, както и комплекти, които ви дават различна дължина и размер шлаух, което е добре. Те са добри, но слийвинга може да се прави само с един размер, а останалите просто ще си останат. Другият вариант е да купите само желания от вас размер и количество. Освен това има различни по плътност и цвят слийвинги. При някои се виждат част от кабелите, при други не – изберете по ваше усмотрение.

След като сте избрали подходящия за вас слийвинг ще ви трябват инструменти, с които да остраните пиновете на различните кабели. За всичко, което не е тип ‘molex’ можете да използвате инструменти като AC Ryan Pin Remover, но разбрах, че се изваждат сравнително лесно. Всъщност най-лесният начин е да се използват някои стандартни скоби. Най-добрата графика на стандартен молекс пин можете да видите тук:

кабели сливингЕдин от начините да побутнете тези щипки е с обикновен телбод.

alt

Самите телчици можете да запоите върху права отверка (като на снимките по-горе), а може да измислите и своя собствена дръжка. Аз лично просто прегънах телчиците в нещо като скоба.

sleeving кабели

Когато сте готови Я пъхнете в дупката на кабела и натиснете малко. По принцип не е необходима почти никаква сила, но някои щипки се вадят по-трудно от други. Когато поставите телбода в конектора и усетите, че кабела се разхлабва просто го изтеглете внимателно.

кабели сливинг
Следващата стъпка е да премерите шлауф до подходяща дължина, така че, когато се нагрява да не се вижда никоя част от кабела, както и края на слийвинга. Плъзнете сливийнга върху кабела, последван от шлауха. Поставете шлауха внимателно, защото той ще предпазва сливийнга от ‘раздробяване’ и изнизване.

кабели пакетиране

сливнати кабели
Когато всичко е поставено на подходящите места можете да използвате запалка или сешоар, за да се свие шлауха. Направете тази процедура и в двата края на кабела, опънете отново щипките му и го поставете обратно на мястото му.

alt

Честито, вече поставихте първия си слийвинг кит.

SATA Power Cable sleeving

Следва нещо доста трудно, а именно – SATA Power Cable.

alt
Нужни са ни следните инструменти:

 • нож;
 • ножица;
 • тънка отверка;
 • нещо с тънък връх;

Първата стъпка е да мушнете както е „показано“ на снимката. Може да е трудно да се ориентирате по снимката, заради лошото и качество, но когато започнете работа ще видите, че всъщност е по-лесно, отколкото изглежда.

alt

Издърпайте кабела много бавно и внимателно. Той е доста специфичен и има вероятност да ви създаде проблеми, затова работете с него много внимателно.

alt

alt

Когато сте готови поставете слийвинг кит и шлаух, точно като на предходния Естествено трбябва да внимавате да не повредите кабелите, а и да ги върнете на правилните места. Затова работете бавно и последователно. Финалния ефект е ето такъв:

alt

Sleeving на молекс кабели

Дойде ред на Молекс кабелите. Не се притеснявайте, те не са по-трудни за манипулиране от тези на фана. Вероятно всички най-често боравите с молекс кабелите. И тук първата стъпка е да свалите кабелите от конекторите. Можете да използвате каквото имате под ръка. Използвал съм дори и кърфица, когато се е налагало.

alt

alt

alt

Следва да измерите дължината на кабела и да отрежете толкова слийвинг, колкото е и самия кабел. Дори със няколко милиметра по-малък, заради шлауха, който поставяме.

alt

alt

Вече можете да промушите слийвинга през кабела до първия пин. След това ще трябва малко да го поизвиете, за да продължите нанизването на слийвинга до самия край на кабела.

alt

alt

Внимавайте щипките на кабела да не се закачат в слийвинга.

alt

Поставянето на шлауха се прави точно по същия начин, както и самия слийвинг.

alt
Сега остава само да нагреете шлауфа.

alt

Поставете кабелите обратно на молекс конектора. Както казах и по-рано – ВНИМАВАЙТЕ С МЕСТАТА ИМ!

alt

Аз реших да поставя сливийнг на всеки кабел поотделно, но много хора предпочитат да го поставят над всички кабели, заедно. Въпрос на вкус.

alt

Sleeving Fan Cable

Може би след молексите, това са кабелите, който най-лесно се вадят от своите конектори. Просто трябва да притиснете пластината с 1 мм. отверка. По подразбиране реда на кабелите е ‘черен, червен, жълт’ или ‘черен, червен, бял’.

alt

alt

alt

Ето тук предпочетох да не поставям слийвинг кит на всички кабели поотделно, защото се опасявах, че може да не ми достигне. Омотах ги всичките заедно и така реших да го поставя.

alt

alt

Когато поставяте слийвинг го пъхайте до края на самия кабел. Не оставете разстояние преди вентилатора. Ако случайно слийвинга се раздроби го претопете съвсем малко със запалката. Не се притеснявайте, изгореното няма да се вижда заради шлауха.

alt

alt

alt

Изрежете малко равни парчета шлауф. Между 1 и 1.5 см. ще изглежда най-добре. Едното се поставя непосредствно близо до вентилатора, другото се поставя в обратния край на кабела – до конектора. Първо върнете обратно кабелите в конектора и чак след това нагрейте шлауха.

alt

alt

alt

Вече би трябвало всичко да е готов ако сте следвали правилно стъпките.

alt

SATA Data кабели sleeving

Дойде ред на SATA Data кабелите. На пръв път може да изглежда по-лесно, отколкото останалите, но не се заблуждавайте. Тук доста по-трудно се нанизва сами слийвинг кит.

alt

alt

Трудното нанизване идва от факта, че не може да се премахне конектора на SATA Data кабела. Това означава, че ще трябва да поставите слийвинга през него. Не е особенно трудно, тъй като конектора не е много голям, а слийвинга е достатъчно разтеглив.

alt

alt

alt

alt

Процедурата с поставянето на слийвинг кит тук е почти съща като при описаните по-горе, с тази разлика, че не се отделят кабелите от конектора. Останалото е същото – мерите, режете, поставяте, обгоряавте, нанизвате шлаух, нагрявате и сте готови.

alt

alt

Sleeving на кабелите на ATX захранването

И за финал дойде ред на едни от най-трудните кабели за поставяне на слийвинг – АТХ.

Не пропускайте: Захранване за компютър – как да избера?

Сега ще започнем с поставяне на слийвинг кит на на 24-пинов конектор ATX. Някои от вас може да имат опасения, че този слийването на този кабел ще е особенно трудно, защото има адски много кабели, но като цяло не е много по-трдуно от всеки друг кабел. С изключение на това, че става малко по-бавно.

alt

Ако нямате инструмент като този от снимката, използвайте малка плоска отверка (1 мм.) или телбод.

alt

Ако се притеснявате, че няма да можете да наредите кабела в правилния ред (което е напълно възможно), съветвам ви да го номерирате с листче, химикал и малко тиксо. Вярно, това ще забави работата ви, но за къде да бързате и да рискувате толкова много?

alt

Предварително измерете и изрежете слийвинга и шлауха. Ще имате нужда от поне 48 парчеа шлаух и 24 парчета слийвинг кит.

alt

Когато аз се захванах не очаквах на края на ‘начинанието’ да се получи такава красива гледка от нарязани и подредени слийвинги и шлаухчета.

alt

alt

Нека почнем да напасваме слийвинга по кабелите. Спрете на 0.5-1 см. от предната част на конектора. Тогава е момента да поставите две парчета шлаух вътре и да ги нагреете, когато са на правилните места – в началото и в края на кабела.
alt
Когато е готов първия кабел той трябва да изглежда така:

alt
Не се притеснявайте от факта, че има пинове, на които има два кабела. Просто пъхнете и двата в един слийвинг. Ако сте направили всичко, както трябва – ефекта трябва да е такъв:

alt

alt

Вече можете да върнете пиновете обратно в АТХ конектора. ВНИМАНИЕ!!! –  Проверявайте по 7 пъти дали сте поставили кабелите на правилните места в конекторите, защото ако не сте – това може да доведе до повреда в хардуера.
Ето и диаграма на правилното разположение на кабелите:

alt
ВАЖНО! Не забравяйте да включите вентилатора обратно, защото в противен случай прегрява захранването!
alt

Чак след като сте завили болтовете обратно – чак тогава сте готови!

alt

Резултатите говорят сами за себе си!

alt

Още един материал на тази тематика от колегата The enD.

За въпроси, коментари и предложения – нашия форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here