Светещи крачета за компютър

Идеята да си направя светещи крачета за компютъра ми се въртеше в главата отдавна, но все не намирах време да я реализирам. Но ето че намерих време, запасих се с необходимите материали и пристъпих към осъществяването на този мод!

Материалите който ми бяха необходими:

1.Парче тлъст (17мм) плексиглас
2.Светодиоди – 8бр. Аз използвах такива: 5мм,червени,3800 миликандела, с ъгъл на сечение 24 градуса(точния модел е HB5d-437FA-C).те притежават следната особенност: променят малко цвета си според подаваното напрежение. В моя мод те светят в оранжево.
3.Останалото е стандартното: проводници,термосвиваем шлаух,2 резистора от по 260 Ohm, изолирбант, хартиено тиксо

И естесвенно инструмените който използвах:
прободен трион Bosch, молив+линиика,дрелка+бургии,шкурка,мечтик М4,винтове М4, поялник, пистолет за горещ силикон и естественно ръцете на модъра.

Малко за това от каде взех такъв плексиглас.Съществуват уреди за измерване на налягането, наречени манометри.Той има защитно стъкло предпазващо от експлозия, и именно в моя, вместо стъкло беше използван плексиглас с ето такава форма.

Отделих доста време да си блъскам главата над въпроса как да изглеждат крачетата. Преминах даже през варианти те да приличат на човешки или птичи крака. Но най-накрая реших да не отстъпвам от класическия им вид и се спрях на варианта ала Чифтек.И така взимаме диска от плексиглас в едната ръка,хартиено тиксо в другата и започваме старателно да облепяме диска.След това взимаме линийка и разчертаваме плексигласа.Ето и как го разчертах аз.

Следва рязането.Тъй като плексигласа при рязане се загрява доста, е необходимо това да става на няколко пъти. Аз превих пауза на всеки 8-10мм понеже плексигласа започваше да се топи.След последния сряз се получиха и готовите 4 крачета.

Предстои да ги доведем до по красива и гладка форма. Отначало използвах пила, след което преминах на шкурка р240, а след това и по ситна – р1000.Под всяко краче пробих по 2 отвора за светодиодите. И така, ето готовите за монтаж 4 крачета за кутия.

За закрепването на новите крачета към кутията на компютъра сваляме фабричните крачета.След техния демонтаж остава дупка с големина 6мм.В нея с помоща на винтове М4 ще закрепим плексигласовите крачета. Във всяко от крачетата пробих дупки и с помоща на мечтик направих резба (М4).Отворите в кутията обаче бяха по долеми отколкото бяха винтовете, и за да бъде всичко плътно, поставих около винтовете парче термосвиваем шлаух.Можеше да използвам и М5 или М6 но в момента нямах такива.

След това закрепих крачетата за кутията и пристъпих към тяхната подсветка: светодиодите поставих по техните места,след което отрязах необходимото ми парче от проводника.Светодиодите свързах към захранването по следния начин: 2 вериги,във всяка по 4 последователно свързани диода и по 1 резистор от 260 Ohm, всичко това свързано към 12 волта.След като проверих дали всичко свети нормално, залепих кабелите за дъното на кутията с помоща на горещ силикон.

И това е почти всичко, остава само да поставим на удобно за нас място един ключ с който да спираме крачетата когато поискаме. Това са финалните снимки на мода:

Статията е взета и преведена от: www.modding.perm.ru

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here