Светещи кабели

Идята за тези кабели ми дойде от UV реагиращите кабели, които се продават по магазините, но аз исках да преправя кабела, така че той да има своя собствена светлина!

Материали

1. Прозрачен силиконов маркуч
2. 2 бр светодиоди (цвят по ваш избор, в статията са използвани бял и червен)
3. Резистор – 680 ohm, 0.25W
4. Термосвиваем шлаух
5. Лепило или горещ силикон
6. Молекс раклонител
7. макетно ножче
8. поялник

Първо посредством дрелка или дремел премахнете преградката в молекса, която се намира между пиновете на двете нули.


За да успеете да поберете светодиода в молекса ще е нужно да го понамалите малко. Вземете парче шкурка (или в случая приставката с шкурка на дремела) и внимателно намалете светодиода, като взимате от него по малко от двете страни.


Ето разликата..


Отрязваме крачето което отговаря на плюса на светодиода и на негово място запояваме резистор 680 Ohm.


Покриваме го с термосвиваем шлаух (помнете че всяко късо съединение се заплаща скъпо,особенно ако е във вашия компютър), а след това запояваме за жълтия). До този момент свързахме белия светодиод, който ще осветява молекса!

Следва да направим същото и с червения светодиод който е предназначен за кабела.

 След като сме запоили резистора на червения диод, а лед това и свързали към 12-те волта, свързваме крачетата на диодите които отгаварят на минус, едно за друго! След това (при положение че не можете да ги огънете така че да успеете да ги запоите към пина свързан към чрния кабел на молекса) към тях запоявате парче проводник който свързвате към черния кабел! Всяка спойка изолираме с термосвиваем шлаух.

 Монтираме светодиодите в молекса.

Във всеки край на светодиода капваме по една капка секундно лепило за да може да се залепи, така че при манипулация с кабела LED-a да не се измести от своята позиция.

Сега поставяте върху диодите термосвиваем шлаух за да не изглежда така грубо. След това нагрявате с пистолет за топъл въздух,горелка или пък запалка. Важното е,че ако използвате горелка трябва от разтояние да нагрявате за да не се разтопи творението ви (същото се отнася и до пистолета но там е по малко вероятно). А ако пък използвате запалка, трябва да не оставяте шлауха да е на пряк огън, защото ще се овъгли и ще стане черен (освен ако не използвате черен термосвиваем шлаух де, но аз все пак съм длъжен да ви предупредя 😛 )


Отрязвате края на шлауха със макетно ножче, а след това можете да боядисате крайчетата на шлауха със черна боя за още по голяма естетика.Това е всичко, нашият светещ кабел вече е готов. Погледнете какъв е ефекта на тъмно!

Статията е взета и преведена от: www.hardmodding.cl

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here