Виброизолация на помпа

Още една стъпка към свръх-безшумния настолен компютър.

Както може би на всички ви е известно, че водното охлаждане в компютъра служи не само, за да държи компонентите хладки и годни за работа, но и за да намали дразнещия шум от вентилаторите на въздушното охлаждане. Въпреки това обаче не всички водни охлаждания се справят добре с тази задача. Понякога помпата на водното охлаждане създава вибрации, които се предават на кутията и могат да причинят сериозни проблеми, но дори и да няма проблеми, то шума от вибрациите е достатъчно дразнещ.

Тъй като този проблем съществува доста отдавна (от самото създаване на водните охлаждания), затова и неговото решение бързо се появи на бял свят. Началото му е дадено от ентусиастите като мен и вас, които са се опитвали с различни подложки и поставки да намалят вибрациите. Оказва се, че най-удачният вариант е подложка от няколко слоя виброизолираща/виброредуцираща материя.

Днес по цял свят все още има модъри, които наричат тази подложка Шоги Сандвич (Shoggy Sandwich). Шоги идва от никнейма на модъра, чият конструкция е това, а именно Shoggy, а втората – сандвич – идва от специфичния вид на ‘устройството’. За кратко време то стана толкова популярно, че дори го пуснаха в серийно производство и започна продажбата му по специализираните магазини.

Но достъпността и цените на подобни серийни производства едва ли биха ни радвали вечно. Именно затова реших да напиша това ръководство как с малко средства и със собствените си ръце да създадем виброизолираща поставка за нашата помпа, която изобщо няма да отстъпва по нищо на западния Шоги Сандвич.

Ще ни трябва едно парче пяна 10-15 мм., алуминиев лист (или друг метал) с дебелина 1-2 мм., както и двойнозалепващо тиксо. Можете разбира се да добавите и още слоеве от различни виброизолационни материали по ваш избор. Вибрациите намаляват повече и повече през всеки слой, през който минат, особенно ако той е с различна дебелина и плътност от предишния. Аз лично добавих още един 2 мм. пласт от по-плътна полеитиленова пяна.

Забравих да спомена, че моята виброизолираща поставка няма да стои на голия метал в кутията. Преди време поставих друго килимче в кутията наречено Изолон, и върху него ще поставя своята поставка. Подобно килимче има описано в статията – Обезшумяване на компютъра.

Сглобяването на поставката е лесно колкото готвенето на… Е, не, не е чак толкова трудно. Първия слой е алуминиевия лист, следващия е по-плътната пяна и накрая е голямата пяна. Между всеки слой от двете страни поставяне двойнозалепващо тиксо.

Може би ще попитате защо първия слой е алуминиевия лист?

Това е доста просто. Той разпределя вибрациите по цялата дължина на нашето ‘устройство’, освен това придава малко по-стилен вид на цялата конструкция, а също така и предпазва пяната от разпокъсване на места от вибрациите на помпата. По ваше желание можете да закрепите помпата с болтове директно към алуминиевия лист, но не използвате прекалено дълги болтове, които да стърчат от другия край на пяната, защото по този начин ще се загуби КПД на виброизолиращата ни поставка.

За тестването на нашата самоделка изполозвахме помпа Thermaltake с прикрепен резервоар към нея (който е допълнителен източник на вибрации). Мога да кажа, че резултатите от теста напълно ме удовлетворяват – в кутията няма и следа от вибрация!

Източник: ModMag

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here