Обезшумяване на компютъра

Не ви ли писна да се налага да оставяте компютъра си пуснат за през нощта, защото трябва да върши някаква работа и на сутринта да се събудите с 2 вампирски очи, защото не сте могли да мигнете от шума на компютъра?

Ако горното ви звучи познато, тук ще ви покажа няколко неща, които помагат в тази ситуация.

Понеже от известно време на пазара няма водни блокчета за сокет 775 се наложи моя милост да се върне обратно на въздух. Направо не можах да повярвам колко бях свикнал с тишината на водното охлаждане. Още щом ми завиха тайфуните в кошницата направо се разплаках.

Мина известно време и си взех и контролери на вентилаторите, за да огранича малко нещата в разумни граници, ама нейсе. Компотът пак си свиреше мелодията на въртящи перки и това си е. Вече се бях отчаял, че няма да мога да стигна тишината, която качественото водно охлаждане предлага.

Преди 2 седмици обаче докато търсех нов охладител за 775 (въздушен) попаднах на фирмата Декада, която за мое учудване предлагаше доста голям асортимент с охладители и средства за обезшумяване на компютъра в сравнение с последния път когато ходих там. Е отидох и си избрах доста неща, повечето от нещата които имаха за обезшумяване на вентилатори, захранване, хард дискове, кутия – абе всичко наблъсках в торбата с покупките. И само да отбележа, че наистина рядко в наше време срещам толкова културно и приятно отношение както от страна на хората от Декада, просто ми беше удоволствие да седя там и да си говоря с тях докато избирах материала.

Та да минем по същество. Ето и как си тръгнах от магазина:

Пълна торбичка с най-различни глезотийки. Ето и какво взех:

Под всичките неща се крие на Акаса „килимчето“ за обезшумяване на big tower кутия. Върху него от ляво на дясно са: 2 вентилатора Noise Blocker SX1 120mm FAN, 1 комплект за обезшумяване на хард дръжки, няколко гумени подплати за захранване и вентилатори за обиране на вибрациите и гумени крачета за кутиа за обиране на вибрациите. Ето как изглеждат и нещата извън опаковките си:

Тука по-добре се вижда на Акаса килимчето приятно опаковано. От горе освен гумите приставки за вибрации, правят впечатление поставките за хардискове и 2-та вентилатора. Тези приставки за хард-дисковете за пръв ги виждам през живота си бях напълно озадачен за тяхното действие, но после го разконспирирах. Освен гумените крачета се виждат и 2 фен контролера за задната част на кутията. Те идват комплект с вентилаторите (ако съответно сметнете, че 19 децибела са ви много да си ги намалите 🙂 ).

И сега да разгледаме нещата едно по едно. Първо нека хвърлим едно око на вентилаторите. В целия комплект това се оказа най-скъпия артикул и не без причина. Хахрактеристиките са 1500 RPM, 19 dBA, 2 ball bearing (сякаш друго се приема за такъв клас). С всеки вентилатор идва и един фен контролер и 4 гумени „винтчета“. Ето на тази снимка можете да видите какво представляват:

Тези гумени „винтчена“ наистина са нещо много странно за мен. Въпреки, че на пръв поглед изгледат, че ще са доста нестабилни, защото гума няма как така да задържи вентилатор се оказах доста в грешка. Оказа се, че за да вкараш тези гумени „винтчета“ в резбета ти трябва доста сила и са много сталбилни и издържливи като влезнат. Като монтирах първия вентилатор с гумите за мое учудване се оказа бая стабилен. Лошата страна идва ако искате да го махнете. Е там вече е доста по трудно от колкото слагането и е възможно го скъсате някое. В случая, към този вентилатор идват с отворени обятия в комплекта. Другия бонус който получавате с тях е че като имате тези гумени винтчета не ви трябват гумените оплатнения за вентилаторите, които аз бях накупил. Затова или с тези „винтчета“ карате или с нормални + гумено оплатнение.

Сега към най-интригуващия комплект от „кошницата“ (поне за мен де) – дръжките за хард дисковете.

На тази снимка съм махнал едното „краче“, за да ви разкрия тайната на действието му. Как действа? Еми закрепяте хард диска (може или 1 или 2) към металната част (синята). После веднъжприкрепен хард диска се държи на 2-те гумени крачета. Тук имате една цилиндрична гума която от двете стани има малки железни цилиндри които единия е завинтен за синята част на дръжката (както виждате от дясната част на снимката) а другата част се завинтва за кутията. Тези 2 метални цилиндъра стоят в гумата но не се допират един до друг, т.е. по средата между тях има гума. Ефекта идва от това, че хард диска като се клати, гумата между тези 2 метални цилиндърчета обира вибрациите и не ги предава на кутията. Това е общо взето как работи. Ето и как изглежда като съм вързал 2 хард диска към тези държачи:

И така сглобено, тази 2-ка хардове отива на 5.25 инчовия слот на кутията. Съжалявам пичове, ако искате обезшумяване на хард, отивате на 5.25 инчовите слотове.

Сега да видим хората от Акаса какво са ни предложили.

Първо като го взимах, нарочно взех за big tower кутия, защото съм свикнал като взимам неща за моя размер на кутията винаги да получавам по-малко от колкото ми трябва. Еми в случая тук, нещата наистина си бяха направени за голяма кутия и много се израдвах, защото това ми даде по-голяма свобода на рязане и разполагане на нещата. Също така удобно преди това са разрязани нещата за страничните панели и горната и долната част на кутията. Браво Акаса, доволен съм. Но нека погледнем по-облизо нещата:

Като четох по чуждите сайтове за такива „килимчета“ навсякъде пишеше, че веднъж залепне ли махане само с тапицерско ножче. Е в случая тук като махнах долния наилон за залепване бях приятно изненадан, че самия дунапрен (или какъв материал е използван) не е намазан с лепило а има залепен за него наилон който залепва. Това много ми хареса защото ако не сте го залепили правилно първия път, с по-внимателно държане, килимчето без проблеми можете да си го отлепите без да се накъса или повреди. В моя случай това си беше невероятен благодат, защото 5-6 пъти го лепих и махах докато нацеля нещата.

Сега нека видим и крачетата на кутията:

Крачетата бяха на същия принцип като килимчето, но с 2 разлики – 1 по дебели и твърди са и 2 не са с найлон а с мрежа. С радост си замених мойте пластмасови крака на кутията с тези дунапрени. Също като с килима и те могат да се махат предимно лесно и без повреди. След като ги сложих кутията ми беше се едно вече с ресори 🙂 .

Това са всички неща които взех и сега дойде ред на слагането. Това ми отне грубо казано 7 часа. Разглобих цялата кутия из основи, махнах старите вендилатори, сложих новите с гумените приставки. После подредих кабелите и сложих хард дисковете на място. И накрая започнах да слагам килима на Акаса. Защо го оставих за накрая? Ето защо:

Другата цел заради която използвах килимчето е за ми прикрие кабелите и господи, невероятно добре се получи. Сега единствените кабели които се виждат са захранващите кабели идващи от захранването (мале колко глупаво звучи това…). В крайна сметка, да се сложи килимчето не беше толкова лесно колкото предполагах, но след 4-5 опита накрая се получи успешно.

Резултатите бяха много добри. Вече всички вентилатори бяха сменени с тих и висок клас такива които имаха контрол на оборотите. Хард дисковете не издаваха повече звук, а това при мен е много важно защото съм с 4 хард диска от които 2 са раптори. Кутията самата не „вибрираше“ по никакъв начин заради крачетата, тази вибрация особено се усеща като почне да чагърта хард диска. На минимум вече единственото което чувам е тихото мъркане на работещ хард диск и нищо друго.

Килимчето на Акаса за мое голямо учудване имаше много интересен ефект. Като си пуснах компютъра с отворен страничен капак, процесора и хард дисковете ми показваха нормални температури, но после като го затворих, температурата падна с 3-4 градуса! Как се е получило това ли? Еми лесно, понеже килимчето има изолиращ ефект, студения въздух който идва от вентилаторите в кутията  ви вече отива само към компонентите и заради килимчето не охлажда и ламарината на кутията. Т.е. преди да бях с килимчета ламарината също беше охалждана, но като го сложих, това всичкото се насочи към компонентите и концентрира въздушния поток, което предизвика спад на температурите.

В крайна сметка, бих заключил, че покупките от Декада уцелиха десятката. Много благодаря момчета за приятелското отношение и хубавите продукти, които предлагате!

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here