Модове на NOVA water pump

Търсех малка и тиха водна помпа с максимално налягане и си харесах NOVA модела.

Модификации:

След известно време някои от помпите стават по-шумни от други и затова започнах да се чудя от къде може да произлиза проблемът. Тук ще споделя някои от модовете които направих на тази помпа, надявайки се, че ще намерите тези модификации полезни и практични…

Също така, мисля че някой от тези модове прави помпата NOVA дори по-добра.
Първото нещо, което ми хрумна в главата беше символът за дата и марка:

В повечето случаи символът е толкова висок, че синята перка го докосва от време на време и прави дразнещ звук и вибрации. След като го “премахнах” помпата започна да се държи по-добре (по-тихо). Мисля, че би било по-добре този знак да е някъде на друго място по помпата без да е толкова релефен. Има подобен проблем също и в затварящата капачка.

И този проблем като го “изгладите” помпите стават 85% по-тихи. Не ме разбирайте погрешно – помпите си работеха добре и без този мод, но хората с водни охлаждания по компютрите са манияци на тема тишина.

След по-задълбочен преглед забелязах, че роторът се мърда около 1 мм абцисно по металната ос. Можете да имитирате това движение на първата снимка (Date Mark) – кликнете с пръст в центъра на ротора и той ще се мръдне навътре и после пак навън (заради магнита). Махането на това движение беше лесно и много полезно.

Сложих М3 болт (болт с 3 мм диаметър) след като изрязах част от повърхността и главата. Този мод ми даде 3 неща:

  1. Ротора не се движеше по оста вече (внимавайте колко на дълбоко завивате болта)
  2. Има друг вид държане ротора сега с оста
  3. Смазочната течност не изтича.

Бях смаян! Не можех да кажа дали помпата работи или не!!!

Има само една помпа (от всички помпи с които съм работил), която след тези модификации не шуми като другите. Това веднага ме предизвика да го оправя.

Ето снимка на помпата сложена във водно охлаждане.

Проблемът определено беше въздушното балонче, което седи в задната част на ротора (където шахтата на оста започва). Единственит начин да отстраня това балонче, който се сетих, беше да направя малка дупка в задната част на помпата и това проработи идеално.

И така това стана любимата ми помпа, която ползвам в системата си.

Това са 3-те мода които направих през тези 3 години над помпата. Надявам се, че не съм отегчил някого с този материал и ще се раздвам ако някой намери това от полза и ми даде идеи за вбъдеще.

Автор: Иво Ефтимов (Sugar4o)

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here