Да поставим ключалка на компютъра си

Когато ме няма вкъщи, искам компютърът ми да е в безопасност. Но тъй като той тежи 13 килограма, идеята да го нося със себе си не ме въодушевява. За това измислих друго решение – да му монтирам ключалка, подобна на тези, с които вървяха старите 386/468-ци. Открих, че всеки може да си купи такава ключалка от магазин за електроника на цена около лев.

Статията е преведена от www.casemodgod.com. Намерих си ключалка-прекъсвач от един стар компютър и я сравних с една от магазина – идентични са. Прекъсвачът има две позиции – включено и изключено като ключето може да се извади при заключен и при отключен компютър. Принципът на работа на ключалката-прекъсвач е прост – тя е свързана последователно с копчето за включване на компютъра и когато заключите компютъра, импулсът, който го стартира, не достига дънната платка и компютърът не тръгва.

Всичко, което ви трябва, за да направите този лесен мод са клещи, уред за пробиване (дремел, бормашина или каквото имате под ръка), кръгла пила, клещи-резачки, уред за оголване на кабели и тинол. Също така в употреба ще влезне малко термошлаух (или изолирбанд, или топъл силикон) и две допълнителни жички.

За начало свалете предния панел на компютъра и откачете всички жици. Когато освободите панела от окабеляването, можете да използвате гайката, за да определите най-удобната позиция за ключалката. След това разгледайте прекъсвача. Той има една или две плоски страни, които служат той да не се върти, когато завъртате ключа.

Синьото е външната част от ключалката (обърнете внимание на плоските страни), а червеното е пробитата дупка в панела.

Изберете правилния размер свредло и пробийте дупката. След това поставете ключалката върху дупката и отбележете страните, които опират и не й позволяват да влезне. Отстранете ключалката и изпилете маркираните области от панела на компютъра така, че ключалката да влиза спокойно в дупката. След това монтирайте прекъсвача и го закрепете с гайката за панела.

Срежете едната от жиците на бутона за стартиране на компютъра. Оголете краищата на отрязаното кабелче и запоете по една допълнителна жичка на всеки край. Тези жички ще запоите към крачетата на ключалката така, че да може тя да отваря и затваря електрическата верига (последователно на стартиращия бутон). Преди да запоите ключалката, нанижете на всяка от жичките по две малки парченца термошлаух, които ще изолират готовите спойки на двата края на жичките. Термошлаухът можете да го накарате да се свие като го нагреете с поялника.

След като сте готови със запояването, внимателно поставете обратно стартовия бутон. Закачете обратно всички демонтирани елементи  и … се наслаждавайте на вашата нова ключалка за компютър.

Целият процес от началото до края отнема около час, заедно със загряването на поялника. Хубавото този мод е, че можете да моднете всеки един компютър, който има бутон за стартиране, а също така, че е много евтин. Не е нужно да споменаваме, че стои добре на всякакви кутии.

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here