Как да постигнем огледален блясък със спрей?

Огледален блясък със спрей

Често хората разправят, че имат огледални кутии и винаги ще се намери някой да ти обяснява как се постига огледален блясък, но всъщност колко хора имат огледални кутии?

И какво всъщност означава “боя като огледало”?

Можете ли да си срешете косата, гледайки се в кутията?

Дали това зависи от вида боя, с която сте разкрасили машината?

Е, аз мога да се огледам като в огледало пред страничния капак на кутията ми. И ще го постигна използвайки боя (ако предпочитате постигане на огледален ефект само с полиране на метала, вижте тук).

А сега по-важният въпрос и за какво всъщност се говори в тази статия. Как точно се постига огледалния ефект, какви са тайните, хитростите и какви са всички тези екстравагантни материали, с които се постига най-екстравагантния тип боя.

Първо нека поговорим за боя. Съвременните спрейове се пълнят с голямо разнообразие от бои – плътни цветове, с метални частици, металик, с перли и т.н. Тъй като всяка от тези бои изискват специфичен подход за нанасянето им, в тази статия мога да разгледам само един вид боя. Въпреки това, за щастие, с различните типове боя се боядисва по сходен начин. Така че ако много държите да използвате червен металик, тази статия ще Ви научи на основата на боядисването. В тази статия ще обясня как се боядисва с плътни цветове.

Избрах черния цвят по няколко причини – това е най-разпространеният цвят, който обаче е и най-непрощаващият. Дори най-тънката драскотина си личи от километри. Но това, което черното предлага е най-изчистеният блясък сред всички цветове и с него можем да покажем на света как изглежда един истински огледален ефект.
Така, когато стоите в магазина, взирайки се в рафт с объркващи флакони, трябва да имате няколко неща наум. Коя марка и кой вид? В момента съм се спрял на Duplicolor за кола (в железариите и по-голямите магазини за “построй си сам”). За Rust-oleum също се казват добри думи.

Втората част от проблема – от кой вид?

В избора на боя на спрей имате два варианта – с емайл и с лак. В общи линии боите с емайл са по-издръжливи, съхнат по-дълго и имат приличен блясък. Тези с лак са сравнително устойчиви, съхнат доста бързо и имат много хубав блясък. Ако флаконът не е означен – боята е с лак.

Избрах боя с лак, защото е достатъчно устойчив за настолен компютър, а дори и на терора с мъкнене по Лан партита, но по-важното, защото мога да се похваля какво може да се постигне с един спрей и малко време.

Сега, освен боята, ще са ви нужни и още няколко неща:

* Основа: каквато Ви влиза в употреба. Трябва да може да се обработва с шкурка.
* Шкурка: водна (сиво оцветена) 400, 600, 1000, 1500, 2000 (последната е от най-голяма важност).
* Трупче, на което да закрепите шкурката.
* Полирпаста: 3M предлагат много качествени пасти като “fine cut” серията им.
* Гланц: в тази статия се използва Show Car Glaze на Meguiar’s.
* Чисти, 100% памучни хавлиени парцали.


Много от тези пособия можете да намерите и в някой магазин за авточасти. Два спрея, основа, шкурките и трупчето за шкурката ще струват около 20тина лева. Допълнително цената на полирпастата и гланца зависят от избора Ви на производител, но цена от още 20 лева може да се очаква. За всеки от двата странични капака ми беше необходим по един спрей (хубаво е човек да не щади средства, когато се стреми да си направи идеално огледало).

Жертвата:

Така, да се захващаме за работа. Първата стъпка е да изшкурим горния слой на метала (анодизацията). Взимате парче шкурка 400 и я закачате на трупчето. Напълнете в някаква паница хладна, сапунена вода и топнете трупчето с шкурката. Намокрете и капака със сапунена вода и поздравления – вече можете да оползотворите водната шкурка. Това е едно от най-важните неща по пътя към ефекта, който желаете и ще се върнем няколко пъти към този етап малко по-късно. В следващите етапи на проекта ще навляза в повече детайли, но за сега е нужно шкурката да зе запази от задръстване с прахта, за да можете да си спестите материал


Целта е да не свалите цялата боя – идеята е да я направите равна. Всъщност, свалянето на цялата боя може да бъде лошо. Производителят е имал доста грижи, за да ецне метала с всякакви видове специални химикали, за да може боята да се захване здраво, и ще бъде някак обратно-продуктивно да унищожите всичкия този труд след като имате полза от него. Ако някъде достигнете до метала – не се притеснявайте. Ецването обикновено стига по-дълбоко, от колкото може да се очаква, а дори и да сте го махнали, боята ще захване. Просто ще бъде малко по-склонна към лющене.
Това, което целим е да направим капака възможно по-прав с блокчето за шкурене. Когато капакът е формиран, ръбовете и навсякъде, където е бил щампован проявяват склонност да образуват високи и ниски места, които ще Ви попречат да направите огледалото Ви перфектно гладко. Също така на по-детайлните места е необходимо да се отдели специално внимание – например “дръжката” на капака. Малките повърхности около гнездата за болтчетата също искат по-концентрирано изшкуряване. И не забравяйте често да плакнете шкурката в сапунената вода, за да я запазите от задръстване.

Когато свършите, капакът Ви трябва да изглежда фин и гладък, като бебешко дупе, с изключение, може би, на стърчащите метални елементи. Ето снимка на мястото около дръжката, където металът е забележително изпъкнал:
Боядисване за огледален ефект
И тази хубава, фина, гладка външност:
спрей за огледален ефект
Сега ще преминем към основата, но преди това трябва да сме сигурни, че по повърхността не е останал прах от боята. Аз използвам салфетки, намокрени с етанол (денатурализиран алкохол).
боядисване със спрей
Сега, да пристъпим към основата. Започнете от ръбовете и от там по повърхността. С движения назад и напред припокривайте всяка предишна линия на половина, така че всяка част от капака да бъде мината по два пъти. Не е съдбоносно да постигнете перфектна гладкост, както виждате от снимката.

Как се боядисва със спрей

Пръскайте на сянка, на заслон ако можете. Пазете капака от насекоми. По някаква причина буболечките мислят, че боята мирише добре или знаят, че животът им е кратък и незначителен и жертват живота си в името на нищо. Така или иначе, те ще дадат всичко от себе си да опропастят всяка една стъпка от процеса. Така е, когато човек има нужда от добре проветрено пространство. Каквото и да правите, не се опитвайте да ги махате. Ще влошите нещата. Както и да е, постарайте се да покриете добре капака и го оставете да съхне на слънце за час и нещо. На повечето основи пише минимум 30 минути, така, че проверете надписа, за да сте по-сигурни.

огледален ефект на кутията
Когато сте сигурни, че е сух, започнете отново да търкате с шкурка. Този път с 600. Ако протъркате основата, не се паникьосвайте. Това означава, че ще Ви се наложи да нанесете нов слой и пак да търкате. Важното е да направите капака възможно най-гладък и после го почистете с кърпичка и етанол. Вече ясно си личи какво успявате да изчистите:
боядисване спрей
И за сравнение – ето как изглежда моят хубав, прав, обработен с основа панел:

как се боядисва със спрей за огледален ефект

И сега да се захванем със същинската част от работата. Разклатете хубаво боята, в моя случай – черна. Е, черното не е съвсем цвят, но както и да е…

Постарайте се да разтръскате спрея добре, а също така се подсигурете с втори флакон, предварително разтръскан (за всеки случай). Почистете панела за последен път, за да премахнете всичко нежелано и започвайте с боята. Както и преди, започнете от ръбовете и после, подобно на основата, пръскайте на линии като застъпвате всяка предишна на половина. Започвайте с близкия до Вас ръб и завършвайте с по-отдалечения. Причината е, че от спрея се разнася прах, а Вие не искате подобно нещо да се набива в прясно боядисаната и сравнително гладка повърхност. Движете се бавно и бъдете точни този път. Трябва да се получи гладко покритие, в известен смисъл плътно, но не твърде плътно. Напръскайте достатъчно, че да се задържи и да остане гладко, но не и да потече.

Оставете боята да съхне на слънце толкова, колкото може през деня, а после приберете капака през нощта. P0sta1 се разсея и забрави нейния навън през нощта и боята стана мъглява. Време е да се върнем към обработката с шкурка, но този път с нещо допълнително. Тъй като вече минахте през етапа да направите панела истински гладък (нали го направихте?), не е нужно да изравнявате основната форма.
Погледнете повърхността на този панел; виждате ли всичките тези нравности? Не бихте искали да са там, но няма спрей, който да нанесе боята така, че да не се сдобиете с определено количество от тях. Вижте снимката; след малко леко изшкуряване ще видите матирани петна там, където сте минали с шкурката и лъскави петна от недокосната боя.

Можете също така да видите места, които са изтъркани леко, с половинчато или нелъскави петна. Това Ви трябва, само че по целия панел. Търкайте на север, на юг, после на изток и на запад, после под 45 градуса, така че накрая да сте търкали в осем посоки. Не правете кръгове. Това обикновено кара трупчето да натиска повече на определени места и да издълбава повече от необходимото.


Ще направите голяма мръсотия наоколо, така че подсигурете се с доволно количество препарати за почистване. Общо казано, не го правете в дневната или в килера с обувките на жена Ви. Отново, ще Ви се наложи да минете всички детайли на ръка. За този първи слой боя започнете с шкурка 600 и после преминете на 1000. Използвайте 1000 тогава, когато всичко изглежда дяволски гладко. Финалът трябва да изглежда подобно:

Когато свършите с това, ще искате да нанесете още един (поне, ще видим…) слой с боя. Почистете капака отново и го напръскайте така, както и предишния път. Оставете го да съхне може би по-дълго, ако имате търпение. Минете отново с шкурка като започнете с 600 или 1000, в зависимост от това колко бързо смятате, че ще премахнете неравностите. И все пак внимавайте да не протъркате покритието. Както можете да видите, по някаква причина единият от ръбовете ми реши, че не е съвсем прав и се захвана за трупчето като остави основата под себе си:


На този етап просто потърках с шкурката (като, естествено, се старах да не стигна до метала) и сложих ново покритие отгоре. Ето ни обратно до първоначалното покритие:


Както се вижда, капакът е достатъчно гладък, за да се получат хубави отраженията на предметите наоколо. Това е мястото, където повечето хора завършват работата си, но така не е достатъчно интересно, нали?

Така че аз отново потърках с шкурка. 600, 1000, 1500 и тогава 2000. Ето как изглеждаше, когато го направих толкова гладко, колкото беше възможно:

Още една снимка, така че да го видите в истинския му блясък:


Ето сега вече имаме гладка повърхност, с която да работим. Вземете полирпастата и един парцал. Сложете малко на парцала и започнете да търкате. Спрямо насоките на шишето, търкайте докато започне да засъхва. Тогава обърнете парцала от другата страна или вземете друг парцал и лакирайте начисто. Ето как моят панел изглеждаше след първото минаване:


Започва да добива хубаво отражение, но ще го направите още по-добро. На мен ми трябваха три нанасяния; може да ви трябва повече или по-малко. Търкайте до тогава, когато на самите Вас ви хареса резултата, но имайте впредвид, че ще оставяте съвсем леки драскотини по покритието. Полирпастата е леко абразивна. С нея започва да се работи по повърхности, изтъркани с шкурка около 1500 и се постига резултат като от шкурка 5000 (каквато няма да можете да намерите). Ще забележите, че тя оставя отенък от цвета по парцала.

Последна спирка – гланцът. Сложете малко на чист парцал и го разнесете. Първоначално използвайте умерен натиск, а след това натискайте леко. От тук вашият тежък труд трябва да започне да Ви се отплаща и ще си видите лицето и всичко зад Вас в панела. Ето го моят след второто минаване:

Завърших с още две нанасяния на гланц, защото имаше наколко леки неравности, които просто не можех да преживея, но финалният продукт беше точно това, на което се надявах. Явно фотографът отново ни се изплъзна с умелите си настройки по фотоапарата.

Като странична бележка, боята не е 100% засъхнала още около месец-два напред. След това време тя ще е станала като камък и ще е почти невъзможно да се надраска. Тогава ще е подходящо да я гланцирате още веднъж или да я ваксирате.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here