Преглед на Asus ZenBook 14 UX425J – Достъпна доза умерен лукс

Това е един от най-достъпните представители на ZenBook на пазара – но дали е изгодна сделка или данните на хартия са твърде добри, за да е истина?

ZenBook 14 UX425J

ЦЕНА (към март 2021)

~1600 лв

Предимства на ZenBook 14 UX425J

  • Тънък, лек и здрав
  • Страхотно качество на екрана
  • Добра клавиатура
  • Дълъг живот на батерията

Недостатъци на ZenBook 14 UX425J

  • Слаб процесор (на конкретната модификация – i3)
  • Липсват някои функции за сигурност
  • Неособено качествени високоговорители
  • Липса на аудиожак

Машините Asus ZenBook обикновено са луксозни лаптопи с „поносима“ цена, но UX425J е опция от среден клас, която струва под 1400лв без ДДС – което го прави един от най-достъпните ултрапортативни преносими компютри на пазара.

По-ниската цена неизбежно означава компромис, но Asus се надяват, че страхотният му дизайн и обещанието за отличен екран означават, че бюджетът не хапе твърде много.

Мнение за Asus ZenBook UX425J: Дизайн

UX425J определено изглежда ролята. Има капак от алуминиева сплав с матирана кръгла шарка, а за изработката на интериора се използва повече сплав. Всичко е завършено в елегантен, тъмен нюанс и лаптопът има интелигентна, непретенциозна форма, с тънки рамки на екрана и заострен преден ръб. ZenBook се отваря плавно с един пръст и също така има скромна версия на пантата Asus ErgoLift (както се вижда на ZenBook Duo 14 ), която леко накланя основата към потребителя.

ZenBook 14 UX425J отстрани

Още по-впечатляващо е, че тежи само 1,12 кг и е с дебелина 13,9 мм и ширина 304 мм, така че е тънък, лек и има малък отпечатък на работния плот. Той дори има сертификат MIL-STD-810G, което означава, че е оценен да издържа на тежки падания, вибрации, удари и температурни колебания.

ZenBook 14 UX425J страничен поглед

Това е добро начало, когато става въпрос за качество на изработка, а Asus се чувства здрав – единственият малък проблем е малко прекалено много движение в горната част на дисплея. От друга страна, нито един от конкурентите на ZenBook не изглежда толкова добре, а всичките му конкуренти също са по-дебели и по-тежки. За да получите този вид дизайн, обикновено трябва да похарчите много повече.

ZenBook 14 UX425J отгоре

 

ZenBook 14 UX425J отдолу

Преглед на Asus ZenBook UX425J: Клавиатура и тракпад

Устройството за писане на този лаптоп е също толкова впечатляващо; бутоните са големи и широки, с разумен ход от 1,4 мм. Клавишите са леко вдлъбнати и имат фино гумирана повърхност, така че нивата на захващане са високи, а действието при писане е отчетливо и бързо – подходящо за дни, прекарани в удряне на клавиатурата. От дясната страна има бонус колона от клавиши, която включва бутони Home, End, PgUp и PgDn, а функционалният ред е добре зареден с настройки за яркост, медия, свързаност и подсветка.

Не всичко обаче е розово. Бутонът Enter е само с една височина и бутонът за захранване е включен на клавиатурата, което е потенциално досадно. Също така няма цифров клавиатура, въпреки че докосването на ъгъла на тракпада наслагва виртуален цифров блок върху повърхността му. Това не е толкова добро, колкото използването на физически ключове, но е добре дошла екстра за хора, които въвеждат много данни.

Тракпадът остава конвенционално използваем, докато е в режим на цифров клавиатура, и е добър на други места: много е широк, със солидна поддръжка на жестове и прецизна, гладка повърхност. Междувременно двата бутона са плитки и бързи.

Asus ZenBook UX425J: Дисплей

По отношение на спецификациите, 14-инчовият, 1080p IPS дисплей, показан тук, е изцяло това, което бихме очаквали на тази цена. Нивата на качество са страхотни – пиковата яркост от 406cd/m2 е достатъчна за използване на закрито и открито, а черната точка от 0,25cd/m2 е неочаквано дълбока за IPS панел на лаптоп. Контрастът от 1624:1 също е фантастичен: ударен и жизнен, с много дълбочина и нюанси.

За чувствителна към цветовете работа в sRGB цветовото пространство, този екран е отличен; той показва 98% от sRGB гамата и прави снимките, видеоклиповете и игрите да изглеждат смели и ярки. Delta E от 0,93 е превъзходна, а цветната температура от 6569K е също превъзходна. Единственият недостатък е, че този екран не може да се справи с гамата на Adobe RGB или DCI-P3 – но тогава това едва ли е изненада с толкова евтино устройство.

Тук конкуренцията не е толкова добра. Acer Swift 3 и Lenovo ThinkPad L14 са конкуренти с ниска цена, но и двамата страдат от лошо покритие на sRGB гамата и неудобна яркост, а ZenBook се откроява в сравнение с тях.

Преглед на Asus ZenBook UX425J: Хардуер и производителност

Качеството продължава под капака и този достъпен ZenBook обслужва процесор Intel Core i5-1035G1. Този чип е малко дълъг в зъба сега, но все още е четириядрена част с пикова скорост на усилване от 4,7 GHz. Останалата част от спецификацията е разумна, с 8GB памет и 512GB Intel Optane H10 SSD.

В бенчмарковете Asus даде общ резултат от 88. Това няма да счупи никакви рекорди, но е добре за ежедневна употреба, а при тестване в реалния свят UX425J се представи добре: преминава през браузъри с множество раздели , инструменти за медия и чат и леко редактиране на снимки, без да се потите – и без да създавате шум от вентилатора или външна топлина. Ако работното ви натоварване се състои от тези видове задачи, тогава UX425J ще се окаже задоволителен. SSD дискът също е среден: неговите скорости на четене и запис от 1757MB/sec и 1761MB/sec са добри и гарантират, че машината се чувства отзивчива, но не е впечатляваща.

В наши дни обаче е лесно да намерите повече мощност, без да харчите много повече пари. Asus продава версия на Acer Swift 3 с процесор AMD Ryzen 7 4700U за £708 без ДДС и този чип отбеляза огромните 178 в нашите тестове, когато го тествахме. Ако искате да се придържате към Intel, типична машина с по-стария Core i7-1065G7 обикновено ще отбележи малко над 100 точки в нашите тестове, а лаптопите с Core i7-1165G7 обикновено получават около 120 точки – въпреки че лаптопите с тези чипове обикновено струва най-малко £750 без ДДС.

Има още нещо, което трябва да имате предвид, когато става въпрос за производителност: чипът на Intel в тази машина отбеляза 132 в нашия показател за редактиране на изображения и това не изостава много от AMD Ryzen 7 4700U. Geekbench предоставя повече доказателства за силата на еднонишковия процес на Intel: неговият едноядрен резултат от 1184 изпреварва частта на AMD, но неговият многоядрен резултат от 4,032 изостава с повече от 1000 точки. Така че, докато чиповете на AMD остават удобно по-добри при многозадачност, чиповете на Intel се конкурират добре в еднонишкови приложения като Excel, други инструменти на Office и софтуер за редактиране на снимки. AMD все пак ще осигури по-добро цялостно изживяване, но Intel остава добра еднонишкова алтернатива с ограничен бюджет.

Преглед на Asus ZenBook UX425J: Батерия

Средната производителност се подсилва от превъзходния живот на батерията. В нашия видео бенчмарк с екрана, настроен на доста слаб 170cd/m2, Asus издържа 15 часа и 23 минути и издържа десет часа възпроизвеждане на видео при пълна яркост. В нисък клас работен тест с екран при 170cd/m2 той издържа близо осемнадесет часа и се изчерпа само след тринадесет часа при същия тест с увеличен екран.

По-тежките работни натоварвания ще съкратят живота на батерията, но е малко вероятно някога да стигнете под десетчасов живот с тази машина. Това е мили по-добре от конкурентите на тази цена – Lenovo ThinkPad L14 издържа единадесет часа, а Swift 3 може да управлява само осем часа.

Преглед на Asus ZenBook UX425J: Портове и функции

Отвътре връзката се обслужва от двулентов Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1, а сигурността се управлява от TPM. Няма Gigabit Ethernet гнездо, но Asus включва USB адаптер. Говорейки за USB портове, ZenBook има един пълноразмерен USB 3.2 Gen 1 порт и два USB-C порта , които осигуряват доставка на захранване и поддръжка на Thunderbolt. Има също HDMI изход и microSD слот.

Има обаче някои проблеми. Един от тези USB-C портове се използва за зареждане на лаптопа, а ZenBook няма аудио жак – само USB-C адаптер. Включете лаптопа и прикачете слушалките си и това е всичко за USB-C свързаност. Високоговорителите също са зашеметяващи, със звук, който е тънък и приглушен. На друго място има уеб камера, която поддържа Windows Hello и клавишна комбинация за деактивирането й, но няма физически затвор за поверителност. Няма и четец на пръстови отпечатъци.

Съперникът, към който бихме призовали вниманието тук, е Lenovo ThinkPad L14: той има четец на пръстови отпечатъци, Gigabit Ethernet гнездо, жак за слушалки и опция за SIM слот, а уеб камерата му има физическо покритие – всичко солидно, бизнес- приятелски функции.

Преглед на Asus ZenBook UX425J: Финално мнение

Asus ZenBook UX425J може да не счупи рекордите за скорост, но има достатъчно производителност, за да се справи с ежедневните натоварвания – от множество раздели на браузъра и ключовите ви медийни и чат приложения до инструменти на Office и дори леко редактиране на снимки. UX425J допълнително подобрява перспективите си със страхотен живот на батерията, тънък дизайн, ярък и точен дисплей и бърза клавиатура.

Разбира се, ще искате да потърсите другаде, ако имате нужда от повече мощност на процесора, особено за многонишкови натоварвания, а други лаптопи биха могли да бъдат по-добри, ако имате нужда от по-добри функции за сигурност, физически цифров блок или жак за слушалки. На тази цена обаче ZenBook може да хареса много – това е способен и изключително достъпен ултрапортативен.

 

Спецификации на Asus ZenBook UX425J

процесор

1,2 GHz – 2,8 GHz Intel Core i5-1035G1

RAM

8GB DDR4

графики

Intel UHD графика

Съхранение

512GB Intel Optane H10 SSD

Дисплей

14 инча 1920 x 1080 IPS

Операционна система

Windows 10 Pro 64-битова

Свързаност

Двулентов 802.11ax WiFi, Bluetooth 5.1

Портове

2 x USB 3.2 Gen 2 Type-C/Thunderbolt, 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1 x HDMI, 1 x microSD

Размери

304 x 203 x 13,9 мм (ШxДxВ)

Тегло

1,12 кг

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here