Как да пуснем ATX захранване без дъно

2
29034

Много често, във връзка с определени тестове на оборудване или други цели, се налага да се стартира ATX захранване без то да бъде включено към компютър (в частност дъното на компютъра). Днес ще ви представим кратко ръководство за това как да стартираме захранване без дъно.

Включване на захранване без дъно

Това ръководство е предназначено за потребителите, които имат нужда от малко повече мощност, за да захранят своето пелтие или пък за да добавят още вентилатори в кутията си.

Вижте също: Как да изберем захранване за компютър?

Може би вашето захранване не разполага с достатъчно мощност за тези цели, затова решението, което ще ви предложим, е да вземете друго захранване за тези специфични компоненти. Както може би знаете, обикновенно дъната пристигат със само 1 куплунг за включване на захранване.

Как работи самото стартиране ли? 2 пина от коплунга на дъното ви са свързани с бутона на предния ви панел. На следващата снимка ще видите точната позиция на тези 2 пина.


Това са пиновете, към които отиват черния и зеления проводник от захранването.

За да задържите захранването без дъно пуснато, обаче няма да ви трябва бутон, а ключ (on/off). Ето и самите материали, които ще са ви нужни:


1бр on/off ключ


АТХ захранване

Това е всичко което ни е нужно за да стартираме захранването. Някои хора просто свързват двата пина на атх куплунга с някакво парче проводник, и след това спират и пускат захранването или от ключа, който се намира на гърба на захранването. Но ако там няма такъв? Точно тук на помощ идва и нашият on/off ключ. Това са проводниците, които идват от него (on/off ключа).

Няма нужда да се притеснявате кой каде отива, тъй като няма никакво значение. Просто оголваме краищата на проводниците и ги поставяме там където отиват зелената и черната жица от захранването.


Можете да запоите тези точки за по сигурно. Ние просто ги поставихме, за да се уверим че всичко работи.

За да тестваме дали нашият малък мод работи, просто включваме един вентилатор към някои от молексите на захранването. След това го стартираме от ключа.


Ето го и вентилатора – доказателство, че нашият втори захранващ блок работи. Преди да включвате каквито и да било устроиства към него е добре първо да го изключите, просто за по-сигурно. Това е от нас, желаем ви късмет!

А ето и разяснение на ATX конекторите, което ще ви бъде полезно:

ATX конектори – схема

alt
Схема на 20-пинов конектор, флопи конектор, 4-пинов молекс конектор, 4-пинов CPU конектор, AUX 6-пинов конектор.

alt
Схема на  ATX 20 и 24 пинов молекс конектор.

alt
Схема на Pciexpress 6-пинов конектор.

alt

CPU 8-пинов конектор и GPU 8-пинов конектор.

alt

alt
CPU 8-пинов изглежда така и може да бъде разделен като на снимката.

alt

alt
GPU 8-пинов изглежда така и може да се раздели като на снимката.

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here