Преходник от 60 към 80 мм.

Как сами да създадем преходник за вентилатори от 60 мм. към 80 мм.?

Реших вместо стандартните вентилатори на процесора, които са 60 мм., да поставя 80 мм. Преимущестеството на това е, че получаваме по-голям въздушен поток при по-малко шум.

За жалост по магазините не успях да намеря какъвто и да било вид разклонител или адаптер и се наложи да измисля начин сам да си го направя.

В действителност съществуват няколко вида ‘кратери’, но при тях се забелязват два сериозни недостатъка – малка въздухопроводимост и ужасяващо труден монтаж.
Приемайте тази статия като ръководство за сглобяване на ‘кратер’ без дефекти. 😉

Нека започнем!

Преходникът ни ще се състои от 2 части – корпус и пластина за закрепване. В ролята на корпус ще влезе един вентилатор, от който ще махнем ротора плюс перките. Не е задължително да си купувате нов вентилатор – потърсете наляво-надясно някой стар или вече неработещ такъв.

След като вече имаме вентилатор трябва да премахнем перката и моторчето. С малко рязане и шлайфане (аз лично използвах приставката на дремела, с която се гравира) постигаме точно ефекта, който търсим.

Перфектният корпус за нашия преходник.

Вече сме готови с корпуса. Сега трябва да направим пластината за закрепване. Върху нея ще трябва да има 4 дупки, които да служат за закрепването ѝ върху корпуса. Също така и 4 дупки по-навътре за закрепване върху радиатора. И не на последно място ще трябва да направите и централния отвор – за въздушния поток.

За пластината аз изчислих, че ще ми трябва парче 80х80 мм., а вие преценете сами. Аз използвах медна пластина, но може да стане и с плексиглас.
Следва да измерите центъра на дупките за монтаж на 60 и 80 мм. вентилаторите и да ги нанесете максимално точно върху пластината.

Както може би се досещате ще трябва да пробиете същите дупки и да направите отвора за въздушния поток. Моя съвет е първо да направите дупките, през които ще закрепвате, а след това да отстраните всичко, което не ви е нужно от пластината, за да е по-голям въздушния поток.

Сега, когато вече имате грубо изрязана пластината, можете да започнете нейната обработка. Да загладите вътрешния кръг, както и да заоблите външните ръбове. Можете дори да изшлайфате цялата пластина, но няма особенно голям смисъл от това, защото тя почти не се вижда.

Когато свършите с обработването на пластината е време да я монтирате към корпуса.

А след това целия преходник към радиатора. Ако болтовете са прекалено дълги можете да ги поставите от вътрешната страна.

Нека видим и крайния резултат. Не е като от професионален производител, но е напълно функциониращо.

Монтирано в компютъра изглежда така:

Автор: Archangel
Превод: Poltargaista

Коментари и въпроси във форума!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here