Въздушен поток

Как да разположим вентилаторите в кутията си.

Част 1

Сигурно много от вас като си модват кутиите се чудят как да сложат перките та, че вътре в кутията да се получи добър въздушен поток и всичко да е охладено, но при поносими децибели. Е, това не е трудно да се направи, ако се използва малко мисъл и изобретателност. Общо най-ефективните и радикални решения са около 10 (аз ще покажа 7). Другите са гъзария и ненужни децибели и въздух.

Едно от важните неща, които трябва да спазвате, за да получите ефективен въздушен поток в кутията е да имате пропорционални CFM-и (въздушни потоци) на влизане и излизане. Т.е. ако имате 2 вентилатора, които вкарват въздух (80мм), трябва да имате и 2 вентилатора (80мм), които да го изкарват. Ако добавите още вентилатори само в едното положение, просто ще се пречупи въздушната струя и накрая нищо няма да получите. Тъй като основните вентилатори, които се използват за охлаждане на кутия са 80мм и 120мм, примерите са само с тях. Но 120мм вентилатори по принцип имат около 2 пъти по-голям въздушен поток, от колкото един 80мм вентилатор и за това , ако слагате един 120мм вентилатор, вкарващ въздух, трябва да имате два 80мм вентилатора, които да го изкарват и обратното.

Ето ги и схемите (не се смейте на рисуването, то не ми е силната страна):

За мен най-доброто решение са вариантите 4,5,6 (считано от горе надолу). В тези ситуации имате най-нисък брой вентилатори в кутията и децибелите ще са ниски, ако сте взели качествени вентилатори или имате и Fan контролер (нещо много полезно за контрол на шума). Принципът на потока е той да се движи от едно място към друго. Т.е. в тези ситуации, потока идва от долу и долу средата в повечето случаи и излиза горе ляво и горе. Така въздухът влиза от едно място, придвижва се и излиза от противоположното. При добавяне на недообмислени вентилатори ще се постигне резултат на въртене на въздуха в кутията на „кълбо“. Т.е. потокът ще бъде нарушен и на места ще се задържа топъл въздух вместо да циркулира постоянно „свеж“. За това, ако ще правите поток, го правете или по някоя от схемите горе, или от дясно на ляво или от долу на горе (като от долу на горе не е толко ефективно като от дясно на ляво). Също така много ефективно е да го направите до диагонал.

Част 2

Докато в част 1 обясних как да се направи ефективен въздушен поток в кутията, уви това не е достатъчно. Все пак в кутията има доста кабели, които пречат на ефективната работа на вентилаторите. Особено ако сте си сложили неони или някакви други светлини и неща, които още повече допринасят за увеличаването на количеството кабели в кутията.
Първото нещо, което се прави за оправяне на бъркотията от кабели, е да „облечете“ повечето кабели в слийвинг кит. Това е кажи речи „облекло“ на кабелите, на което цвета му става изключително ярък ако имате добта УВ лампа (или няколко такива) в кутията. Ето и как изглежда кабел, вече „облечен“ в слийвинг кит.

Слийвинг кит се слага доста мъчително и отнема доста време, но в крайна сметка резултатът си заслужава. Самата процедура с въздушния поток и подреждането на кабелите в кутията ми на мен ми отне около 11 часа работа. За това гледайте да се въоръжите с търпение. Китът се слага като на всеки кабел му махнете молексите (обикновено с пинсета или отвертка „-“ много малък размер (също става и с карфица като изкривите с нея малките пластинки, които държат края на кабела в молекса)), „обличате“ ги и после наново слагате молексите. В тази операция обаче трябва да сте внимателни, защото 2 неща може да станат:
1. Да объркате позициите на жичките (което е фатално, за устройства, които смучат 5в ;))
2. Да не ги сложите обратно, както трябва и като ги слагате към някое устройсто, жичка да изкочи или да има прекъсвания защото сте разширили отвора на някой женски куплунг.
След като сложите sleaving кит на повечето кабели в ПЦ-то пак може да се окаже, че в кутията положението много много не се е променило. За това в такъв случай грабнете един изолирбанд и изолация като тази:

C изолирбанда ще залепяте тези кабели които можете за тавана или отстрани на кутията, за да не пречат. Естествено, няма да можете всички кабели да ги залепите така че да не се виждат, но това не е страшно. Основното нещо което трябва да разпределите, е че в горната част на кутията трябва да има само 1 (от 2-та) захранващи кабели и 1 IDE (SATA също), за ЦД-ромите, контролерите и т.н. Този горен кабел има 2 изхода за захранване и ви препоръчвам него да не разклонявате (да сложите на единия изхода кабел който има още два изхода), за да можете да го залепите за тавана и да изчезне от поглед. Вторият захранващ кабел го предназначете за долната част от кутията за всички останали консуматори (HDD, Видео карта, светлини….). Единия от 2-та му края го използвайте САМО за хард дисковете си (сигурно ще се наложи да го разклоните, такива кабели са като тези от горната снимка). Трябва да знаете, че кабелите, които отиват към хард дисковете (захранващите), няма да можете да ги скриете. За това гледайте да използвате точния размер удължители, защото иначе ще стане гъчканица. Другия захранващ накрайник го използвайте за всички останали неща, които имат нужда от захранване (видео карта, неони, вентилатори и т.н.). Тука влиза в употреба тази изолация. Препоръчвам ви да използвате вече по-дълги разклонителни кабели, за да може всички кабели свободно да опират в пода и само захранващият кабел да си личи че води към пода. После слагате върху гъчканицата на пода изолацията и я залепвате с изолирабанда за пода. Трябва да получите нещо такова:

 

По този начин ще скриете всички кабели от поглед. Под тази изолация, повярвайте ми, има към 10-15 кабела.
В крайна сметка, ако всичко го направите по тези инструкции, би трябвало да имате подобен краен резултат:

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here