Огъване на плексиглас

Taзи статия ще ви покаже как да огъвате плексиглас в желана от вас форма.

Чрез огъване на плегсиглас могат да се направят много неща в модинга, а и не само. Например поставка за вашето дъно. Просто 4 лесни огъвания на 90 градуса. Нищо много сложно, но след като свикнете с процеса ще правите доста по сложни и извити форми.

Как се огъва плексиглас?

Първото, което ви трябва е устройство за огъване, което за съжаление е сравнително скъпо. За това ще си направим такова.

Аз използвах реотан (лента), поставен в нещо като ластик, за да не стопи плексигласа. Всичко това разпънато на една маса. Нагревателят седи между две дъски които седят на една по-голяма. За да не разтопи плексигласът, нагревателят е поставен на около 2см от най-високата точка на дъските. Те от друга страна са покрити с фолио за защита от топлината и същевременно да я отразяват обратно към плексито.

Ето как изглеждат нагревателите за огъване. Готов от магазина (скъп) и лентата.

Измерих парчето плекси и оставих около 7-8см допълнително от всяка страна заради огъването. Махнах предпазната хартия и начетрах къде точно ще огъвам. Исках да е под точен ъгъл за това си взех едно парче алуминий като ъгъл. Трябва да пробиете всички дупки, които ви трябват, защото после ще ви е много трудно.

Парчето алуминий

Тук поставяме плексито на огъвача. За да стане право огъването слагаме чертата точно над центъра на лентата. След няколко минути парчето става меко и лесно за огъване. Поставяте го на формата която сте избрали (в случая парчето алуминиев профил) и огъвате. Трябва да сте бързи, защото след няколко минути отново ще се втвърди 🙂

Повторих процеса няколко пъти докато не завърших проекта – поставка за дъното ми. Предлагам първо да се упражнявате с прости огъвания и след тренинг да правите сложни.

Ако все още се чудите какво точно правя от това парче ето малко снимки от крайния продукт.

Преведена от Тhe EnD Взета от : Мodders-Inc

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here