Всичко за аерографите

Аерографът е малко устройство, работещо на въздух, което пръска различни видове повърхности с туш и текстилна боя, но най-често използващо боя в процеса на разпрашаването. Пистолетите са били изобретени въз основа на аерографите и все още се използват в процеса на боядисването. Първият аерограф е бил изобретен през 1879г. от Abner Peeler в Айова, САЩ.

ИСТОРИЯ
Първият аерограф е изобретен от Peeler, който използва ръчно направен компресор и инвертор, който инвентор е патентован като „за боядисване на водни цветове и други художнически цели“. Апаратът е неизчистен и груб на вид, като за работата му се използват оскъдни части от бижутерски магазини като няколко стари отвертки и спойки. Едва след 4 години бива създадено първото такова практично устройство. Създадено е от Liberty Walkup, който учи аерографични техники в American Impressionist при Wilson Irvine. Първият модерен аерограф идва чак през 1893 от компанията Thayer and Chandler по време на World Columbian Exposition в Чикаго. Това устройство повече прилича на молив и работи доста различно от това на Peeler. Повечето аерографи днес се произвеждат в Япония. Една от най-популярните марки аерографи са Iwata. Aerograph пък произвеждат и продават old school аерографи в Англия.

ДИЗАЙН
Аерографът работи като провежда струя от бърз и сгъстен въздух през тръбичка. Това създава налягане, от което боята излиза от казанчето под действието на нормално атмосферно налягане. Високата скорост на въздуха разпрашва боята. Тя се превръща в много тънки капчици, което позволява да бъде нанесена много прецизно върху компонента. Боята може да се използва за хартия или друга повърхност. Операторът контролира потока на боя посредством спусъка. Този спусък отваря много тънка игла, която контролира потока на боя към повърхността. Именно този процес на разпрашване на боята позволява на художника да създава гладко съчетани ефекти. Техниката позволява съчетаването на два или повече цвята, като единият цвят бавно застъпва другия. Някои изображения имат потъващ вид с леко формулирани ръбове между цветовете и между челното място и задния план. Хората с богат опит с аерографа създават изображения с фотографичен реализъм или могат да симулират някаква рисунка. Боядисването на това ниво изисква много планиране, екипировка и внимателни действия. Някои аерографи използват налягане от 20psi до 30-35psi. Пистолетите за боядисване на коли обикновенно използват 100psi или повече, за да напрашат боята, използвайки по-малко разредител. Благодарение на това те покриват по-големи площи с боя.

УСТРОЙСТВО

Единично действащи аерографи

1. Дюза
2. Накрайник за компресора
3. Спусък – натискайки го получавате едновременно въздух и боя
4. Резерварче
5. Ръкохвадка

Двойно действащи аерографи

1. Дюза
2. Резерварче
3. Спусък – натискайки го надолу имате поток на въздух, натискайки назад имате поток на боя
4. Накрайник за компресор
5. Ръкохвадка

ВИДОВЕ
Аерографите обикновенно се разделят на три вида. Първият вид се определят от действията на художника със спусъка за потока боя, докато вторият- от начина на снабдяването на аерографа с боя, и третият – от точката, в която се смесват въздуха и боята. – Спусък – По-простите аерографи работят с единично действащ механизъм, с който се постига единичен резултат. Боята и въздухът минават плавно през аерографа и разпрашената боя попада върху повърхността. Евтините аерографи са предимно от този вид. Двойно действащите аерографи разделят функцията за въздух и боя, като първо се активира въздушният поток и после може да се активира и потокът на боята. По-разпространените аерографи са именно от този тип. С този двойно действащ механизъм могат да се извършват повече работи на веднъж. – Снабдяваща система – Боята се разнася благодарение на гравитацията от резервоарчето, което стои отгоре на аерографа или се източва от долу, където е монтиран, или отстрани. – Точка на смесване – С вътрешно смесване боята и въздухът се смесват вътре в аерографа, създавайки тънка разпрашена „мъгла“ от боя. С външното смесване въздухът напуска аерографа преди да влезе в контакт с боята, което създава груб линеен ефект. Аерографите с външно смесване са по-евтини и се използват за покриване на големи области с повече гъста боя или лак.

ПИСТОЛЕТИ

Благодарение на аерографа се създават и пистолетите, които са по-големи и покриват повече пространство с боя. Самото аерографиране на коли започва към 40-те години на миналия век при създаването на хот роди и специални коли, които да се различават от стандартните в бояджийската индустрия.

ТЕХНИКА
Техниката на аерографиране е свободно-манипулационна от аерографа, на средно положение, въздушното налягане и разтоянието от повърхността, която се боядисва, което води до резултата, който се очаква с или без шаблон. Техниката на аерографиране е различна при единично действащите и двойно действащите аерографи.
Двойно действащи – техниката с натискане на спусъка на аерографа с пръст се задейства само от потока на въздуха, започва се да се рисува и когато човек е сигурен в това, което иска, задейства и потока на боя. Важното в случая е винаги да се започва да се рисува на въздух и да се приключва на въздух. Правилното контролиране на боята и линията води до доста сполучливи резултати. Професионалистите използват шаблони за по-лесна работа.
Единично действащи – техниката е наречена така, защото изисква едно действие, което се състои в натискане на спусъка, което води до създаване на поток от въздух и боя. За различните линии се изисква сменяне на комбинацията от дюза и игла. По-важният аспект в случая е да се продължи да се движи ръката преди да се започне и след като се приключи пръскането. Това предотвратява натрупването на боя.

ПРИЛОЖЕНИЕ
Изкуства и илюстрации – използва се от художници и илюстратори, позволявайки им да създават детайлни изображения с висок реализъм. Техниката им се разделая на две части – първата е използването на шаблони или пособия за рисуване в контролируем за потока боя режим върху хартията или повърхността, която се използва; втората част е намесата на аерографа, при което художникът променя изображението, за да добие то крайния си вид. Аерографичното изкуство има дълга история; използвано е за създаването на някои от най-известните пропагадни постери от периода на 40-те и 50-те години; за създаването на популярна техника за фантастика и научна фантастика. Такива изображения днес могат да бъдат открити в рекламата, издаването (кориците на книгите), комиксите и графичните новели.
Фотография – Аерографирането се използва и от фотографите в предцифровата ера. В добри ръце може да помогне за скриването на знаци, като изображението бива редактирано или подправено. В резултат на „Сталинските четки“ и след това, много фотографи започват да показват изображения, правени с аерографи. Терминът „аерографирано“ означава пренаписване на историята за нещо, което никога не е било там. Идеята на термина „аерографиран“ или „аерографирана снимка“ била да опише чара от изображенията на моделите, които били снимани. Терминът налага отрицателно мнение върху снимките за нереалистично-перфектни макененки, а снимките на списанието Playboy постигнали първоначалния замисъл на понятието.
Моделизъм – моделистите използват аерограф, защото те се занимават с много фини детайли и се нуждаят от нанасяне на няколко слоя боя, която да не променя физическата детайлност на модела. Много комании като Badger и Aztek са специализирани в аерографите за моделисти, докато някои марки модели или производители на боя за тях са специализирали ограничени серии от аерографи за тази общност.Много комании като Badger и Aztek са специализирани в аерографите за моделисти, докато някои марки модели или производители на боя за тях са специализирали ограничени серии от аерографи за тази общност.
Тен – Аерографите също се използват за прилагането на специален вид тен, който е постигнат без намесата на слънце, но въпреки това е симулационен. Представено е като безопасна и здравословна алтернатива от вредните лъчи на слънцето.
Временни татуировки – един от най-използваните начини за поставяне на временна татуировка. Където е минато с линия се използва и аерограф, за да се напръска със специална боя през дюзата, която оставя временно изображение върху кожата. Този тип временни татуировки изглежда много реалистичен и се задържа до ~ 7 дена.
Автомобили – аерографите се използват за графики и други художествени изпълнения върху коли, мотори и шлемове. Това течение се заражда около 50-те години на миналия век, но доста често може да бъде видяно и по телевизионните предавания Rides и American Chopper. Повечето професионалисти предпочитат аерографи с резервоарчета от горната страна на аерографа. Те не са новаци или любители и не го правят в гаража си, а го правят в специални гаражи, които са вентилирани и оборудвани с пистолети Цените варират от няколко стотин до няколко хиляди долара в зависимост от изображението, мястото и репутацията на човека.

ПРИМЕРИ ЗА ТОВА КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ С АЕРОГРАФ

Показаните примери принадлежат на Mike Lavallee – Killer Paint.

Автор: Любомир Цеков // FEEL_MY_HATE

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here