Йонно Охлаждане

Напълно безшумна система с охлаждане от моднат йоннен охладител.

0 децибела звук, и в същото време зашеметяващите 325CFM.

Никакви вентилатори. С нея ще ви докажем че можем да постигнем желания въздушен поток без движещи се части и без повишавена консумация на електричество.

Защо реших да се захвана с този проект?

Има сериозна полза от охлаждане, което е напълно безшумно и дори пречиства въздуха преди да влезе в кутията. Тези йонни генератори се изполват в стаи за сървъри или чисти стаи по целия свят, за да пречистват въздуха и неутрализират всякакви статични натрупвания по всякакви повърности. За нашата йонна филтърна система беше нужно само да премахнем един единствен диод, за да се лимитира производството на негативни йони, които не са полезни за системата ни.

Материали и части за йонното охлаждане

Йонизатор (озонатор) на въздух

Ние взехме нашия от eBay от не много известна фирма, но щеше да свърши работата както трябва, това е важно.

Кутията за PC

Кутията, която избрахме бе Thermaltake Armor(full sized tower). Една от причините, заради която я избрахме бе, че е по-голяма от обикновените и ще има достатъчно място за модификациите, които бяхме намислили да правим. Другата е, че беше много добре проектирана, с добър въздушен поток – идеална за проекта.

Захранването

Най-важното в този проект е пълната тишина. Всеки е свикнал да вижда захранване с вентилатор. Но ние трябваше да направим изключение. Отново Thermaltake с тяхното 350Watt захранване без вентилатор, а с тръби за отвеждане на топлината.

Охладител на процесора

Традиниционните охлаждания са с големи метални блокове и вентилатори пуснати на високи обороти. Новите безвентилаторни радиатори изполват технология на топлинните тръби. Много на брой с големи радиатори за разпъскване на топлината.

 


Охлаждането на видеокартата

Тук отново идва нашия спонсор Thermaltake със своята 7800 GTX и безвенилаторно охлаждане.

Екранизация с алуминий

Тъй като нашата система ще изполва високо напрежения на някои доста чувствителни места се налага да изполваме алуминиева екранизация-за заземяване,предпазна мрежа около йонния охладител.Много лесен за обработка.Нужни са ви само ножици.

Плексиглас

Избрах този материал за мода поради своята непроводимост и гъвкавост.

Инструменти

  • Отверки
  • Клещи
  • Лепило
  • Нож
  • Поялник
  • Дремел с няколко приставки
  • Пистолет за горещо лепилоНека започнем…..

Първата ни стъпка е да махнем панела на йонизатора.Нуждаем се от средна по големина отверка. Много е важно да изкарате от контакта защото уреда работи с много високо напрежение. След това трябва да свалим и крачето на йонизатора.Има четири болчета отдолу на крачето.

След като махнахме крачето следват филтрите. За да стане това хванете дръжката която се намира отгоре и дърпайте нагоре докато не ги изкарате напълно. Оставете филтрите настрани засега.

Ако имате затруднения моля затворете браузъра си и изключете компютъра 😐

Явно мода не е за вас.

Сега трябва да махнем най-горната част. Вътре под дръжката на йонизатора се крият четири болчета,които държат горната част. Махнете болчетата и панела ще излезе.Ще има дълъг кабел и малка платка завинтена за горната част на филтърната кутиийка под копчетата за настройките. Махнете болчетата които държат платката.

След като сте направили горе посочените стъпки (отвиването на 2по4 болчета) ще може да отворите устройството. Има две тънки жици опънати като струни – внимавайте много с тях да не ги скъсате или отчупите нещо докато махате панела.


Внимателно откачете горната и долната част от йонизатора и махнете тялото. Ще има дълга червена средна по дебелина жица закрепена за дъното на горния панел. Отвийте болчето което държи жицата. Това е сензора който активира устройството кога има филтър.

За да завършим разглобяването трябва да махнем всички пластмаси от електрониката. Трябва да има един бутон отгоре който се маха лесно с отверка. Практически всичко накрая се сваля с отверка.

За този проект решихме да използваме плексиглас.
Парчета с размер
2 – 5″ X 5″ 1/2
2 – 5″ X 16″ 3/4
1 -5″ X 6″ 1/2″
2 – 5″ X 3″ – тези ще изполваме за да захванем перките

След като изсъхне напълно кутията от плекси, поставате компонентите без да ги завинтвате, просто да прецените разположението на дъното на охладителя. Бъдете сигурни че има предостатъчно място за всяка част. Ако ги наблъскате едно до друго рискувате къси съединения. След като сте подредили всичко изполвайте горещо лепило, за да ги закрепите. Може да полвате и някакви лепенки за временно захващане.

Следващата стъпка е поставянето на панела над електрониките в който ще е активиращата жица и заземяващите пластинки. Когато закрепите плексигласа на място,сложете малко лепило за плексиглас по ъглите. Оствате лепилото да съхне цяла нощ за да хване здраво. В това време също залепете и парче плексиглас с дебелина ~1.5см с две вече пробити дупки. Сложете две такива на дъното и тавана на разтояние от стените 2-3см.Дупките са за жиците които бяха опънати като струни.

След като изсъхне всичко трябва да вкарате жиците в дупките. Закръглете дупките, защото при вкарване на кабела той ще се търка в острите ръбове и може да се оголи или да разтопи от плексито. Накрая по малко горещо лепилце и на двете дупчици :Р

Eто как изглежда с опънати жици.Уверете се че всичко е ОК преди да лепите иначе това ще повлияе на работата на системата.

Следващата стъпка е да отрежем парче плексиглас на което ще седят перките на йонизатора.Изполвайте дремел или друго за да направите 3 процепа в които ще поставим перките.Залепете и притеснете към дъното.

На гърба на перките има пластмасови пластинки които предпазват потребителя от острите ръбове. Махнете ги чрез плъзгане и ги запазете за после.

Отрязваме ребрата така че да пасват вътре в плеклигласовата кутийка която правим.Не изполвайте ножици за метал или друг инструмент, който би довел до деформацията на ребрата.  Вярвате или не, много е важно да няма нагъвания по метала.

След като отрежете ребрата до нужната им дължина за да пасват може да сложите обратно пластмасовите предпазители които махнахте по-рано.

Вземете трите ребра и ги поставете във второто парче плексиглас за горната част. Изравнете горната и долната част. Зелепяме на 2-3см по-надолу от горния капак.

Сега почваме да свързваме захранването. Ще ви трябва допълнително кабел за да свържите трансформатора който е отзад с жиците които се намират опред на платката. Трябва много да внимавате за къси съединения! Пробийте дупки където е нужно за по-лесен достъп на жиците. Запоете и след това залепете с горещто лепило където е нужно.

Прокарайте втората жица за заземяване към перките на филтъра и ги запоете. Бъдете сигурни, че всичко е добре запоено,изолирано и залепено.

Следва предпазната мрежа. Вземете Вашето парче алуминий и огънете около кутията. Използвайки горещо лепило и отверка слагате малко лепило и притискате с отверката алуминия към плексигласа. Не бързайте и зелепете навсякъде добре.

След като сме сложили алуминиевата мрежа отпред и отзад следват две други стъпки. Свържете заземяващ кабел към предния и страничния екран (алуминий) и оставете допълнително за да свържете и към кутията на компютъра. Второ – пуснете филтъра за да се уверите че всичко работи. За всеки случай не пипайте нищо по системата.

Сглобяването

Това е нашата кутия в която ще сложим йонната система за охлаждане.

Следва да премахнем всичко излишно от кутията – допълнителни вентилатори, поставката за HDD и др.

Поставяме безвентилаторното захранване.

Kaкто и дъното, охлаждането на процесора и видеокартата, рамта.

Инсталираме охлаждането в кутията. Вкарайте така,че да може да можете да сложите предните панели обратно. Кутията идва със филтри които не са ни нужни – премахнете ги за да подобрите въздушния поток.

Инсталирайте панела с настройки. Свържете копчето за рестарт с копчето за пускане на филтъра. Има доста дупки по кутията които ще ви помогнат с закрепването на фълтъра. Съединете кабела на йонизатора с този на захранването, за да ги захранвате от едно място без допълнителни кабели.

Свържете заземяващия кабел към кутията.

Готови сме. Сега малко тестове.

Агонизиращи 15 минути докато се инсталира Windows. Сложихме програма за следене на температурите както и PC Mark,3D Mark 2006. Нямаше нито една завишена температурна идикация и бяхме доста доволни от успеха си.

Ето малко сравнение с другите охлаждащи системи. 325CFM …… БИВА!


Температури.

Преведена от Тhe EnD Взета от: Inventgeek.com

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here