Home-made грилове

Решетките за вентилатор имат естетическо, както и практично значение за вашия компютър (или по-скоро за предпазване на пръстите ви от работещия вентилатор). Те са полезни и красиви. Точно за това трябва всеки да има такава решетка.

Идеята ми дойде, когато чух едни приятели да си говорят, че видели много красиви грилове от метал и плексиглас, но били ужасяващо скъпи. Замислих се, че дори и да са скъпи, ако всеки си купи такъв грил, то къде изчезва уникалността? Губи се разнообразието.

И точно тогава си казах – Какво ми пречи да си направя грил сам, по собствен дизайн!? Все пак не се изискват нито скъпи инструменти, нито скъпи материали. И така работата започна!

Първата стъпка е да нарисуваме скицата или модела на CorelDraw и да Я разпечатаме с принтера.

Втората стъпка е да се върнем в часовете по Труд и техника (Ръчен труд), да вземем линийка и маркер и да пречертаем рисунката върху парчето плексиглас. Имайте впредвид, че много точно трябва да прецените къде да правите дупките за болтовете.

Следва да почнете бавно да дълбаете в плексигласа. Аз лично използвах приставките за гравиране и то на много високи обороти. Така няма начин рисунката да стане насечена или неравна на места.

Когато по-голямата част от работата е готова остават само дребните детайли. Който наресва кристалните повърхности, може да почисти грила си със спирт, за да се махнат остатъците от маркера, а и дребните драскотини. За останалите препоръчвам със ситна шкурка да минете и от двете част на грила. Така, когато поставите светлини зад него ще изглежда, че разпръсква светлината.

Автор: Archangel & Filll

Превод: Poltargaista

И още един custom grill

Както знаете най-лесния начин да се ‘модне’ един компютър е като му се сложат няколко светещи вентилатора и малко решетки (грилове). Грилове се продават навсякъде. Евтините – изглеждат евтино, а скъпите (от неръждаема стомана) са с много беден асортимент на картинки. Този материал е за хората, които не са сполучили с хубав грил, а искат да блеснат пред останалите.

Нека започнем. Ще ни трябва парче алуминиев лист с дебелина 1.5-2 мм. Трябва да знаете, че колкото по-дебел е, толкова по-трудно се работи с него. Тези, които използват Photoshop, могат да свалят ТОЗИ файл, за да си изберат измежду много различни векторни модели на грилове.

След като си изберете графика или сами нарчетаете такава – трябва да Я разпечатате. Следващата стъпка е принтирането. А след това идва ред и на очертаването. Когато сте очертали всичко точно най-лесния вариант да отделите очертаната част от целия лист е като направите много на брой точки една до друга и след това с помощта на клещи да отчупвате парчетата.

Когато сте отделили ‘грубия модел’ можем да пристъпим към обработка. Трябва доста внимателно да изрежете ненужните частички, да оформите вътрешността на грила и да изпилите всеки един остър ръб. Не забравяйте ръкавиците! Без тях рискувате да… повярвайте ми, наистина рискувате много! Хубавия алуминии по принцип може да се изшлайфа до огледален блясък, но моя лист не беше от най-добрите. Постарах се да го полирам и се получи неочаквано добър резултат.

На мен този мод ми отне близо 5 часа. Но ако разполагате с дремел или друга подобна машинка и два часа ще ви бъдат достатъчни. Не става бързо, но е красиво и е ваше творение. Когато прикрепите грила към вентилатора, ако той работи на много високи обороти, има вероятност да се получат неприятни шумове и вибрации. Това се премахва лесно като добавите гумени тръбички в дупките или някакво уплътнение между вентилатора и грила.

Ето още снимки на грилове и формички правени по същата технология:

Успех модъри и дръжте пръстите си далеч от вентилаторите!!! 🙂

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here