Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K – какви са разликите?

какъв TV box

В края на миналата година Amazon пусна ъпгрейд на един от изключително добре оценените от пазара TV боксове – Fire TV. Новият Fire TV Stick 4K Max на Amazon много прилича на популярния Fire TV Stick 4K … само че е леко тунингован. И понеже вече старият модел е доста разпространен в България, решихме, че е време за сравнение с физически идентичния му брат.

Освен дистанционното, разликите между двата Stick-а не са видими на пръв поглед, но ще откриете чист набор от предимства, след като разгледаме подробно разликите между Amazon Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K. Една разлика между двата Fire Sticks е, че само един е в нашия списък с най-добрите стрийминг устройства.

Но кой е той?

Нека разберем.

Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K: Спецификации

Fire TV Stick 4K Fire TV Stick 4K Max
Цена 59.99 Евро 64.99 Евро
Резолюция До 4K UHD при 60 кадъра в секунда До 4K UHD при 60 кадъра в секунда
Процесор Четириядрен 1.7GHz (650MHz GPU) Четириядрен 1,8 GHz (750MHz GPU)
Безжичен 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi 6, 802.11a/b/g/n/ac/ax
Размери 4,25 x 1,18 x 0,55 инча 4,25 x 1,18 x 0,55 инча
Цветове Черен Черен
Аудио Dolby Atmos, 7.1 съраунд звук, 2-канално стерео и HDMI аудио преминават през до 5.1 Dolby Atmos, 7.1 съраунд звук, 2-канално стерео и HDMI аудио преминават през до 5.1
Видео HDR10, HDR10+, Dolby Vision HDR10, HDR10+, Dolby Vision
Дистанционно Alexa Voice Remote с телевизия на живо и бутони за приложения Alexa гласово дистанционно
Преглед на живо картина в картина Не Да

Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K: Цена и стойност

Amazon Fire TV Stick 4K Max струва 64,99 евро, само с 5 евро повече от Fire TV Stick 4K. Тези цени далеч не са постоянни, тъй като Amazon често пуска промоции на собствения хардуер.евтин TV boxКакто ще обясним в тази част, получавате малки предимства в замяна на тези допълнителни пари. Ако разликата в цените е по-близо до цената от 5 евро на тяхната редовна MSRP, бихме дали тази категория на Fire TV Stick 4K Max. Точно в този момент Fire TV Stick 4K е по-добрата сделка. Но това може да се промени всеки път, когато продажбите на Amazon се коригират.

Победител: В зависимост от промоциите

Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K: Аудио и видео

Fire TV Stick 4K Max и Fire Stick 4K са абсолютно идентични, що се отнася до звука и картината на предаванията и филмите, които ще гледате. И поради това очакваме мнозина просто да изберат по-евтиния вариант.

Вижте също: Amazon Echo Show 5

И двата стика предават поточно 4K UHD при 60 кадъра в секунда и поддържат висококачественото видео Dolby Vision, HDR 10 и HDR10+ форматите, което трябва да гарантира по-силни и смели цветове.

Ситуацията остава същата при аудио изхода. И двата 4K Fire TV стикчета поддържат звуковия стандарт Dolby Atmos, който изглежда да ви даде пространствено аудио изживяване, където звуците от предаванията, които слушате, трябва да ви заобикалят.

За тази цел и двата Fire TV Sticks поддържат настройки на високоговорителите за 7.1 съраунд звук, 2-канално стерео и 5.1-канално аудио чрез преминаване на HDMI аудио.

Победител: Равни

Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K: производителност

Добре, ето къде се появяват разликите. И докато Amazon твърди, че Fire TV Stick 4K Max е „40% по-мощен“, няма да видите толкова голяма разлика във всеки отдел. Новият процесор на Fire TV Stick 4K Max е един от начините, по които той се подобрява, с четириядрен процесор 1.8GHz и 750MHz GPU (нормалният Fire TV Stick 4K има четириядрен процесор от 1.7GHz и 650MHz GPU).

Въпреки това, Fire TV Stick 4K Max предлага по-бърза навигация в менюто, нещо, с което винаги съм имал проблем, когато става въпрос за устройства на Amazon.

За да опитам и да ги тествам в подобни ситуации, опитах да заредя приложения от ново, рестартирано състояние. Disney Plus се зарежда за 8,87 секунди на Fire TV Stick 4K Max, което намалява 34% от времето за зареждане на Fire TV Stick 4K от 13,47 секунди. Хронометърът ми не беше точно необходим за този тест, тъй като анимираното лого „Disney+“ заекваше на Fire TV Stick 4K, а не на Fire TV Stick 4K Max. По подобен начин Netflix се зареди за 1,38 секунди на Fire TV Stick 4K Max и 20 секунди за зареждане на Fire TV Stick 4K.

Приложението YouTube беше различна история. Fire TV Stick 4K Max зареди програмата за 5,64 секунди, само малко повече от секунда по-бързо от 6,91 време от нормалния 4K стик.

Всъщност гледането на съдържание е мъртва горещина, както видях, когато определих колко време е необходимо за стартиране на филма Черна вдовица в приложението Disney Plus. Ретро комиксите на логото на Marvel Studios се появиха на 8,89 секунди на 4K Max и на 8,41 секунди на Fire TV 4K и тъй като тези времена са толкова много близки, аз съм готов да го определя като разлика в начина бързо пръстите ми могат да докоснат хронометъра ми.

Amazon също така надгради безжичния модем в Fire TV Stick 4K Max, за да поддържа Wi-Fi 6 / 802.11a/b/g/n/ac/ax. За да видите разликите, ще ви е необходим Wi-Fi 6 рутер (който все още не изглежда задължителен, въпреки че е нещо, което вероятно ще получим рано или късно).

Победител: Amazon Fire TV Stick 4K Max

Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K: Приложения и софтуер

Без значение кое устройство Fire TV купите, получавате едни и същи приложения и интерфейс. Това означава, че както Fire TV Stick 4K Max, така и Fire TV Stick 4K имат едни и същи 12 700+ приложения.

Това включва най -добрите стрийминг услуги , като HBO Max, Netflix и Hulu, както и Disney Plus, Plex, Paramount Plus и др.

И двете устройства имат една и съща версия на операционната система Fire TV.

Победител: Равни

Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K: Дизайн

След една седмица, след като не съм виждал тези Fire Sticks в ръката си, когато Максът все още е прибран зад телевизора ми, не знам дали ще мога да ви кажа кой е кой Stick. Както можете да видите по-горе, те са правоъгълни ключове с абсолютно същата форма и размер (4,25 x 1,18 x 0,55 инча), с HDMI портове.

Единственото нещо, което ги отличава (освен дребния шрифт със съответните им номера на моделите) е логото. По-старият Fire TV Stick 4K има само логото на Amazon „стрелка за усмивка“, докато Fire TV Stick 4K Max има по-малка версия на тази „усмивка“ с марката „fire tv“ над нея.

Победител: Равни

Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K: Характеристики

Една нова функция стои между Fire TV Stick 4K Max и неговия малко по-достъпен брат – и това не е благодат за „стрийминг“, за който мислим, когато говорим за най-добрите устройства за стрийминг.

Fire TV Stick 4K Max ви позволява да проверявате каналите на вашата свързана домашна охранителна камера около вашия дом с функцията Live View Picture-in-Picture (по-рано ексклузивна за Fire TV Cube).

Друга функция за интелигентен дом (която все още не е налична, но идва скоро) за Fire TV Stick 4K Max е възможността за безжично свързване с най -добрите високоговорители на Alexa за „потапящо аудио“ (думите на Amazon).

Победител: Fire TV Stick 4K Max

Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K: Дистанционни

Fire TV Stick 4K Max и Fire Stick 4K имат много подобни Alexa Voice Remote, но Amazon добави пет нови бутона за дистанционното на Max. Стойността на тези бутони може да варира в зависимост от услугите, които използвате.

Режещите кабели вероятно ще харесат бутона Live TV (точно под Fast Forward), който ви пренасочва към Live TV Guide (което можете да свържете с вашата телевизионна услуга на живо по избор в Settings > Live TV > Sync Sources > изберете вашия източник) .

Другите четири бутона са специални бутони за приложения, които може да сте виждали на дистанционните устройства на Roku. Няма значение дали не се абонирате за Hulu, Disney Plus, Netflix или Prime Video (въпреки че това би било изненадващо, като се има предвид, че това е устройство на Amazon), получавате бутони за тези приложения и не можете пренасочете ги към всякакви други програми. Ние мислим за тези бутони като за малко коварен начин за рекламиране на услуги (на Amazon вероятно ще плащат много от тези компании). Въпреки това, ако използвате тези услуги (а те са популярни), вероятно не сте обидени от тяхното присъствие.

О, и те промениха бутона Alexa от черен бутон с лого на микрофона на син бутон с логото на Alexa. Това не е голяма промяна, но помага на този бутон да се откроява визуално.

Победител: Amazon Fire TV Stick 4K Max

Заключение

Сравнението на двата модела показва, че разликата между Fire TV Stick 4K Max и Fire TV Stick 4K е съвсем минимална за масовия потребител. Оригиналният Fire TV Stick 4K все още е доста добър, като 4K Max е само малко по-добър в няколко направления.

Fire TV Stick 4K Max има предимството в скоростта (въпреки че не е толкова грандиозно, колкото се надявахме), няколко допълнителни бутона на дистанционното си управление и няколко нови специални функции за интелигентния дом. И ако разликата в цената между двете е само 5 евро, бихме казали, че отидете с Fire TV Stick.

Но ако Amazon свали Fire TV Stick 4K до много по-ниска цена и увеличи разликата между тях, може да искате просто да изберете Fire TV Stick 4K. Когато става въпрос за реално стрийминг на предавания и филми, той е също толкова добър, колкото и неговия аналог (освен ако нямате Wi-Fi 6 рутер).

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here