Направете си Crossover кабел

Направете си сам crossover кабел.

Малко за кабелите:
През 90-те години на миналия век (как звучи само), UTP окабеляването стана много популярно от коаксиалното такова, което се използваше за 10 Mbps Ethernet мрежи, защото е същевременно и по-евтино, и по-лесно за инсталация. UTP CAT3 и CAT4 все още се използват за телефонни кабели преди да се появят 100 Base-Tx мрежите което налагало смяна към CAT5. Гигабитовите Ethernet мрежи (1000Base-T) се нуждаят от друг стандарт CAT5e (сега водещ се като CAT6) и за това в момента се разработва CAT7.

От какво се нуждаете:

  • кабели – уверете се, че кабела, който ще използвате е CAT5. Естествено ако имате straight кабел можете да го промените на crossover, за което е нужно само да замените единия край на кабела с cross-нат такъв;
  • конектори – crossover кабелите завършват с CAT 5 RJ-45 (RJ означава „Registered Jack“). Те са доста подобни на тези, които се използват при телефоните само, че онези се казват RJ-11. Уверете се, че използвате точно тези конектори, а не други.
  • Кримпери – след като направите кабела, трябва да го кримпнете. Съвет каква марка да си купите не мога да ви дам, защото лично аз нямам предпочитания. Има всякакви видове за по 10-20 лв. Каквито имате в наличност, такива.
  • Стрипер – това е специална джаджа, с която махате обвивката на кабела. Ако нямате подобно нещо можете да използвате нож, клещи и друго, каквото ви е удобно. Само имайте в предвид, че можете да срежете и вътрешността на кабела.
  • Клещи – те ще ви трябват, за те отрежете кабела в права линия, т.е. да го подравните. Много е важно клещите да са по-дълги от дължината на кабела, защото в противен случай подравняването ще е доста сложен процес.

Направата на кабела:


1. Започнете като свалите около 3-4 см. от обвивката на кабела. Внимавайте с натиска за да не отрежете и вътрешните кабелчета. Ако сте засегнали кабелче отрежете частта и започнете отначало.

2. Разтилайте четворката двойки като държите кабела за обвивката (малко по-назад). Не издърпвайте двойките от обвивката на кабела. С CAT5 трябва да имате около 1/2 неусукан кабел в края; с други думи ще го съсипете в противен случай. В случая се предполага, че имате повече от 1/2, но не се притеснявайте за това ще се грижиме след малко.

3. До сега нещата бяха горе-долу лесни. Сега следват малко по-сложни неща, но не се притеснявайте, за всичко си има първи път. Стигаме до момента където нещата трябва да се направят. Трябва да решите тази страна по която работите каква ще бъде. Ако правите кабел с две „нулеви“ страни – избирате си една и я правите. Ако преправяте straight кабел тогава тази страна която трабва да направите сега е cross-натата. Каквото и да правите трябва да се ръководите по схемата представена по-долу.

Сега, започнете да развивате усуканите двойки. Имаите на предвит, че не трябва да го отсуквате чак до края. След като ги отсучете, ако имате по-дълги или по-къси ги подравнете. След като сте направили всичко ги подредете по реда в горната схема като ги държите внимателно без да ги размествате.

4. От тук на сетне нещата стават по-лесни. Вземете единия конектор и пъхнете подредените кабелчета вътре. Бъдете внимателни когато стигнете опрете до края проверете дали не сте им дали прекалено много аванс и ако е така ги подравнете както е показано на снимката от горе.

5. Хващайте кримперите, в случая повечето кримпери не са като показаните на снимката (по-разпространените са комбинирани с RJ-11 и RJ-45). Та наложете конектора на кримпера и стиснете докато не чуете нещо като кликване. Стиснете още малко докато кликването или движението на кабела спре. След което махнете кримперите от конектора и вижте какво сте направили. Трябва да е нещо подобно на снимката от-горе.

6. Сега е време да видим какво сме направили. Ако кабелчетата излизат от конектора – режете и започвайте от начало (стъпка 1). Също така е добре да знаете, че един конектор = на един опит, защото има едно краче което притиска обвивката на кабела като не му позволява да мърда. Ако всичко е наред вземайте кабела и правете мрежата. 🙂 В повечето случай е хубаво да имате под ръка и един cable tester, за да тествате кабела без да го включвате в компютрите.

======= ВАЖНИ НЕЩА КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАПОМНИТЕ =======

  • 1. Максималната дължина на CAT5 кабел е 100 метра.
  • 2. Не позволяваите усуканите двойки да бъдат наранени, срязани и т.н.
  • 3. Не дърпайте кабела през стени, врати и т.н., защото може да скъсате вътрешната му част.
  • 4. Не изпозвайте скоби, за да подсигурите кабела, използваите специален тип закачалки които се продават в магазините.
  • 5. Не стъпвайте върху кабелните връзки.

За въпроси, коментари и предложения – нашия форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here