ModsBG.com форум
October 23, 05, 2021, 05:31:23 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Основните функции на мултицета
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: DIY: Crossover кабел  (Read 10223 times)
FEEL_MY_HATE
mnm2
Юзър


Репутация +36/-0
Offline Offline

Posts: 129


Solid SnakeWWW
« on: June 23, 09, 2007, 09:50:50 AM »

DIY: Crossover кабел
by FEEL_MY_HATE

Малко за кабелите
През 90-те години на миналия век/как звучи само/, UTP окабеляването стана много популярно от коаксиалното такова/което се използваше за 10Mbps Ethernet мрежи/ защото е същевременно и по-евтино и по-лесно за инсталация. UTP CAT3 и CAT4 все още се използват за телефонни кабели преди да се появят 100Base-Tx мрежите което налагало смяна към CAT5. Гигабитовите Ethernet мрежи/1000Base-T/ се нуждаят от друг стандарт CAT5e/сега водещ се като CAT6/ и за това в момента се разработва CAT7

От какво се нуждаете

- кабели - уверете се, че кабела който ще използвате е CAT5. Естествено ако имате straight кабел можете да го промените на crossover за което е нужно само да замените единия край на кабела с cross-нат такъв.
- конектори - crossover кабелите завършват с CAT 5 RJ-45 /RJ означава "Registered Jack"/. Те са доста подобни на тези които се използват при телефоните само, че онези се казват RJ-11. Уверете се, че използвате точно тези конектори, а не други.
- Кримпери - след като направите кабела, трябва да го кримпнете. Съвет каква марка да си купите не мога да ви дам защото лично аз нямам предпочитания. Има всякакви видове за по 10-20лв. Каквито имате в наличност, такива.
- Стрипер - това е специална джаджа с която махате обвивката на кабела. Ако нямате подобно нещо можете да използвате нож, клещи и др. каквото ви е удобно. Само имайте в предвит, че можете да срежете и вътрешността на кабела.
- Клещи - те ще ви трябват за те отрежете кабела в права линия т.е. да го подравните. Много е важно, клещите да са по-дълги от дължината на кабела иначе в противен случай подравняването ще е доста сложен процес.

Направата на кабела

1. Започнете като свалите около 3-4 см. от обвивката на кабела. Внимавайте с натиска за да не отрежете и вътрешните кабелчета. Ако сте засегнали кабелче отрежете частта и започнете отначало.


2. Разтилайте четворката двойки като държите кабела за обвивката/малко по-назад/. Не издърпвайте двойките от обвивката на кабела. С CAT5 трябва да имате около 1/2 неусукан кабел в края; с други думи ще го съсипете в противен случай. В случая се предполага, че имате повече от 1/2, но не се притеснявайте за това ще се грижиме след малко.


3. До сега нещата бяха горе-долу лесни. Сега следват малко по-сложни неща, но не се притеснявайте, за всичко си има първи път. Стигаме до момента където нещата трябва да се направят. Трябва да решите тази страна по която работите каква ще бъде. Ако правите кабел с две "нулеви" страни - избирате си една и я правите. Ако преправяте straight кабел тогава тази страна която трабва да направите сега е cross-натата. Каквото и да правите трябва да се ръководите по схемата представена по-долу.Сега, започнете да развивате усуканите двойки. Имаите на предвит, че не трябва да го отсуквате чак до края. След като ги отсучете, ако имате по-дълги или по-къси ги подравнете. След като сте направили всичко ги подредете по реда в горната схема като ги държите внимателно без да ги размествате.


4. От тук на сетне нещата стават по-лесни. Вземете единия конектор и пъхнете подредените кабелчета вътре. Бъдете внимателни когато стигнете опрете до края проверете дали не сте им дали прекалено много аванс и ако е така ги подравнете както е показано на снимката от горе.


5. Хващайте кримперите, в случая повечето кримпери не са като показаните на снимката /по-разпространените са комбинирани с RJ-11 и RJ-45/. Та наложете конектора на кримпера и стиснете докато не чуете нещо като кликване. Стиснете още малко докато кликването или движението на кабела спре. След което махнете кримперите от конектора и вижте какво сте направили. Трябва да е нещо подобно на снимката от-горе.

6. Сега е време да видим какво сме направили. Ако кабелчетата излизат от конектора - режете и започвайте от начало/стъпка 1/. Също така е добре да знаете, че един конектор = на един опит, защото има едно краче което притиска обвивката на кабела като не му позволява да мърда. Ако всичко е наред и вземайте кабела и правете мрежата Smiley . В повечето случай е хубаво да имате под ръка и един cable tester за да тествате кабела без да го включвате в компютрите.

======= ВАЖНИ НЕЩА КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАПОМНИТЕ =======
1. Максималната дължина на CAT5 кабел е 100 метра.
2. Не позволяваите усуканите двойки да бъдат наранени, срязани и т.н.
3. Не дърпайте кабела през стени, врати и т.н. защото може да скъсате вътрешната му част.
4. Не изпозвайте скоби за да подсигурите кабела, използваите специален тип закачалки които се продават в магазините.
5. Не стъпвайте върху кабелните връзки.
« Last Edit: June 23, 14, 2007, 02:40:20 PM by FEEL_MY_HATE » Logged

design :: [di'zain] :: замислям, възнамерявам, проектирам
Настоящ проект: Project: SEPULTURA/временно спрян/
ModsBG.com форум
« on: June 23, 09, 2007, 09:50:50 AM »

 Logged
skystar
Guest
« Reply #1 on: August 03, 22, 2007, 10:13:19 PM »

Ето ТУК има и още полезна информация за кримпването на кабелите, тестването им и т.н. Дано да Ви е полезно.  Wink
Logged
Slyfer
Юзър


Репутация +13/-1
Offline Offline

Posts: 897


Outrageous!« Reply #2 on: July 03, 19, 2008, 07:46:11 PM »

Аз лично на тази последната статия много не обръщам внимание, защото съм маааалко по-навътре в нещата от човека писал това "творение".Извинете ме, но няма такова нещо като "едножилен" UTP.Просто и ясно - UNshielded Twisted PAIR - т.е. неекранирана усукана двойка.По принцип добре се е сетил младежа, ама си има др. категоризация на кабелчетата.Иначе основната част - постът на Feel My hate - е мн. съдържателна и ми харесва много.
« Last Edit: July 03, 19, 2008, 07:47:48 PM by Slyfer » Logged

Frankly, I don't give a rat's ass!
skinarq
Юзър


Репутация +13/-4
Offline Offline

Posts: 224
« Reply #3 on: July 10, 19, 2008, 07:08:29 PM »

ами сорри за ламерския въпрос ама за какво е този кабел не можах да разбера  Undecided
Logged
The enD
Юзър


Репутация +35/-6
Offline Offline

Posts: 716« Reply #4 on: July 10, 20, 2008, 08:10:41 PM »

Тва е кабела за нета ве ... фффф  ;D ... Кабела дето се вкарва в ЛАН картата .... освен ако не си на някакъв друг тип нет де,модем,wireless ( даже и тук май има такъв )  lolsign
Logged
skinarq
Юзър


Репутация +13/-4
Offline Offline

Posts: 224
« Reply #5 on: July 10, 22, 2008, 10:28:14 PM »

ами нз аз сам с кабел директно в компа без модем или др такиа идвам ми директно от доставчика кабела ама не да го делим няколко човека ами самия нет ми е катъ кабеларката секи с отделен кабел от централата ама кабела ми е бял и за тва не разбрах за какво стаа дума
Logged
Slyfer
Юзър


Репутация +13/-1
Offline Offline

Posts: 897


Outrageous!« Reply #6 on: July 12, 00, 2008, 12:07:42 AM »

@skinarq
Тук просто се почувствах провокиран да напиша един по-дългичък пост, щото аз съм най-вече теоритик, ама и през бая мрежи съм "минал".
Накратко, все пак :
1.Crossover cabel се използва за връзка между еднакви устройства, с уговорката, че повечето съвременни ЛАН адаптери сами си правят "кросоувъра".Т.е. и с прав кабел да ги свържеш те си правят сметка и имаш мрежа.Разликата между него и правия е, че кабелите, които на единия край са "вход" отиват за "изход" на другия.Това е технология на свързване на UTP CAT 5 или CAT 6 кабел с (условно) четири усукани двойки.
2.Кабел "направо в компа" може да е всеки, при наличие в компа на подходящата женска букса (вход), което най-често означава да имаш подходящия PCI (USB) адаптер/карта/модем.
3.БЯЛ КАБЕЛ, не бива да определяш като цял отделен вид...т.е. сивите кабели са UTP а бели може да са FTP и STP, тоест съответно "фолиран" и "екраниран" (първия с изолационно фолио против влага и пр., а втория с екранировка, вярвам знаеш за какво говоря).
Ако нещо не е станало ясно мога още по-детайлно да обясня.
Logged

Frankly, I don't give a rat's ass!
skinarq
Юзър


Репутация +13/-4
Offline Offline

Posts: 224
« Reply #7 on: July 12, 12, 2008, 12:17:51 PM »

Slyfer виж ся аз сам имам лан с целия ни град които са на този и-нет и имам фтп сервер от които тегля адски барзо нз дали така са казва ама катъ ми го закачаха така ми казаха тва ти е фтп-то дарпаш от там сеино от др комп дарпаш
Logged
Slyfer
Юзър


Репутация +13/-1
Offline Offline

Posts: 897


Outrageous!« Reply #8 on: July 15, 17, 2008, 05:25:02 PM »

@skinarq
В случая FTP стои за "File Transfer Protocol" или "Протокол за прехвърляне на данни" т.е. това е вида връзка, а не вида на кабела.Това "FTP" дето го имаш е просто един сървър с мнооооого харддиск, разбирай наистина много, към който имаш 100 или ако е дал Господ 1000 Mbit връзка (не е дал Господ, почти съм сигурен, нямаш такова оборудване).Тази връзка си е през "обикновен" UTP/FTP/STP/SFTP кабел с 4 усукани двойки.
П.П. Тези FTP-сървъри са НЕЗАКОННИ, тъй че НСБОП, нали се сещаш  dirol Ама си дърпай де, плащаш си го това "безплатно" FTP в завишени цени за месечни такси и поддръжка. whistle
Logged

Frankly, I don't give a rat's ass!
Vladi_X
Юзър


Репутация +1/-0
Offline Offline

Posts: 16« Reply #9 on: August 28, 15, 2008, 03:22:26 PM »

А е крипването ми е ясно ма ко можете да ми обясните настройките на мрежата след това ще сте златни Smiley
П.П Дайте некой обяснение от нета ко трябвва
Logged
Slyfer
Юзър


Репутация +13/-1
Offline Offline

Posts: 897


Outrageous!« Reply #10 on: August 28, 15, 2008, 03:57:13 PM »

Какво точно те интересува?Ако не дадеш кон.к.ретен въпрос няма как да напишем каквото и да е, защото нещата са обширни и зависи от типа мрежа, който искаш да градиш.Иначе това е в моята област, може да пишеш и на ЛС ако искаш.  shifty

П.П.
Модератори и админи - моля Ви вече за n-ти път : Манете я тая тъпа система за псувни - не си върши работата пък и ние сме цивилизовани хора, няма нужда!!!
« Last Edit: August 28, 16, 2008, 04:00:30 PM by Slyfer » Logged

Frankly, I don't give a rat's ass!
ModsBG.com форум
   

 Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!