Как да си направим Ардуино вкъщи

Истинското удоволствие започва едва когато вече се докоснете до развойната среда и мощните средства, с които тя разполага.

Преди да започнем, можете да обърнете внимание на Какво е Ардуино?

Какво е необходимо?

Ще ви представя две схеми за реализация. Едната е „ъпгрейд“ на другата, като предлага допълнителни „екстри“ като авторесет, вграден светодиод на пин13 и два светодиода индикиращи комуникацията през RS232 порта. И за двата типа схеми има готови файлове, с които може да си ецнете платките по метода тонер-трансфер. Също така има и „бял печат“ ( в случая е черен, като самият аз пробвах да направя и се получи доста успешно).

Ето и самите схеми: схема1, и ъпгрейднатата схема2.

Ако искате да го направите по по-лесният (поне за мен) начин, а именно да си ецнете готови платки и само да запоите елементите нужните файлове за това са: за схема1 тук, а за схема2 тук.

Списъка с елементи за схема едно е това, а за схема2 може да използвате тази снимка.

Ето как изглеждат мойте опити след ецван ето:

Страна спойки на моята реализация на схема1 –

Image Hosted by ImageShack.us

(мостчето с кондензатора „лекува“ проблема с авторесета,който липсва в схемата, абсолютно задължително е да се направи)

Image Hosted by ImageShack.us

За сравнение ще ви покажа купешка платка (за цена около 12-13лв. само платката без елементите), която е пълен еквивалент на схема1 и „страда“ от същите недостатъци като нея. За щастие само авторесета е от същеествено значение, а това лесно се поправя.

 

Image Hosted by ImageShack.us

Моята реализация на схема2 –

Image Hosted by ImageShack.us

 

Ето и първият ми опит за направа на бял печат:

Image Hosted by ImageShack.us

За да „съживите“ платката е нужно да се „налее“ firmware-а  на Ардуино. Тук вече е различно в зависимост какъв чип ползвате. Вариантите са три: Atmega8, Atmega168 и Atmega328. За трите чипа нужният firmware, наричан bootloader, може да се открие в програмата чрез която ще качвате, създавате и п роменяте програмки на езика С++. Програмката може да свалите от тук. Има версии за всички широко използвани операционни системи. За да качите bootloader-а се нуждаете от паралелен програматор. Супер елементарен за изпълнение е – само 3 резистора и няколко проводника. Схемата и свързването му – тук.

Веднъж като сте успели да качите bootloader-a, остава само да тествате Ардуино-то. Има достатъчно голям брой примерни програмки за тази цел.

От тук нататък остава само да се забавлявате, като същевременно с това се и учите!!! Не го забравяйте, всичко което правите би ви било полезно. Нищо от това което написах не е ново под слънцето. Безброй хора за писали, пишат и ще продължават да пишат за Ардуино. Като едновременно с това се ъпгрейдва и самият хардуер. Далеч съм от мисълта, че в тази кратка статия съм успял да опиша всичко необходимо за да започнете. Не е било и моя цел това. Искам да ви насоча какво и от къде да си намерите. Материали както казах вече има много ( всеки ден и всеки час навсякъде има матриал!! 😀 ). Сами ще се досетите от линковете, които съм дал кои са основните източници на информация.

За по прегледно ето ги:

– главният сайт на Ардуино – тук.

– кратка част от сайта на български език – тук.

Два невероятно полезни PDF-а може да намерите тук и тук. Преведени са на български. Едното е книжка за запознанство с Ардуино, а другото книжка за програмиране. В нея са описани почти всички готови функции, които може директно да използвате.

Надявам се да съм бил полезен и да съм успял да привлека вниманието ви върху симпатичната платка в много варианти Ардуино. 🙂

За въпроси и коментари, моля използвайте нашият форум.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here