Какво е Ардуино?

Image Hosted by ImageShack.us

В настоящата статия искам да ви запозная с развойната среда Ардуино. Има много изписано за нея, има и супер много готови проекти. И въпреки това все още доста хора не са и чували за Ардуино.

Какво всъщност представлява Ардуино?

Ардуино е малка платка с огромни възможности и отворен код. Снабдена с мощни ATmega микроконролери, Ардуино изпълнява ролята на „мозъка“ на роботи и интерактивни проекти. Ардуино може да „усеща“ заобикалящия го свят с помощта на различни сензори (напр. за звук, светлина, докосване, движение и др.) и да реагира на промени в заобикалящата среда (напр. като задвижва електомотори и командва уреди издаващи звук или светлина).

Последното поколение от най-популярната платка Ардуино е наречена „Duemilanove“ (означава „2009“ на италиански) и разполага с:

14 цифрови пина (могат приемат сигнали от on/off сензори; или да подават напрежение от 5 волта)

6 аналогови входни пина (могат да приемат показания от аналогови сензори)

6 аналогови изходни пина (използват ШИМ за да маскират цифровите изходи като аналогови)

Освен със сензори и задвижващи механизми (като електромотори, светодиоди, пиезо говорители, и др.) Ардуино може да си комуникира двупосочно и със софтуерни програми като Flash, Pure Data (PD), Processing и др.

Разработена в образователна среда, платформата Ардуино, която освен платката включва и среда за програмиране (IDE), е лесна за използване и изключително подходяща за тези които навлизат в света на роботиката и интерактивните проекти. Въпреки лесната употреба, Ардуино е много мощна платформа с хиляди приложения, което я направи най-популярната сред „направи си сам“ ентусиастите по света за последните години. Използвана е за най-различни проекти като например

– Контролери за компютърни игри

– Музикални инструменти

– Ходещи роботи

Ето снимки на мой реализации, две от тях съм ги правил и самите платки по метода тонер-трансфер. А третата е с готова платка, само е нужно да се запоят елементите.

Image Hosted by ImageShack.us

 

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Очаквайте съвсем скоро и статия Как да си направим Ардуино!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here