Как да си направим аквариум за компютъра

Днес съм ви приготвил нещо екзотично, което аз самият се опитах да направя, но това е друга тема …

Темата е свързана с водата и по-точно как да си направим аквариум за компютъра. Тази идея определено не е нова, нито неосъществявана, но определено не се прилага често в модването. Ще ви покажа как авторът на ръководството е реализирал този впечатляващ с външния си вид проект. (А тук вижте, ако просто искате да си изберете аквариум за домашни рибки).

Като начало намерете подходящо парче плексиглас. Може да използвате и стъкло, но ще ви е доста по-трудно да направите отвори за щуцерите, за които по-късно ще закачите тръбичката.

Разделете плексигласа на четири парчета. Две за страничните стени, едно за предната и едно за задната стена на съда. Забележете, че едната странична стена е с 2 милиметра по-широка от другата, защото тя трябва да покрие ръбовете на предната и задната стена с цел да бъде закрепена. Материалът, който е ползван в това ръководство е с 2 милиметра дебелина.

В този случай един дремел би ви послужил да прокарате „канали“ в плексигласа. С тяхна помощ огъването на страните ще стане много по-лесно. Направете каналите от вътрешната страна на бъдещия аквариум. Използвайки този метод няма да ви се наложи да правите три допълнителни съединения, а също така и съдът ще стане по-издръжлив. По същия начин можете да огънете и горната и долната страна ако разполагате с по-голямо парче плексиглас.

Помпата е стандартна въздушна, която купих от местния зоомагазин. Може да изпомпа 50 литра въздух за час с налягане от 0.10 бара. Струва не по-вече от 20 лева.
Попмата не е най-добрата понеже изисква 220 волта променливо електричество, но въпреки това върши работа. Ако разполагаше с щуцер за засмукване на въздух би могъл да се направи затворен кръг, в който за се върти въздухът.

Отляво виждате дървеният „уред“ който може да се използва да ограничи областта от плексигласа, която ще огъвате (като за обработката може да се използва сешоар). Отдясно се вижда вече нагънатият

Залепванетo става със силикон за стъгкло (прилаган за сглобяване на аквариуми). На снимката се вижда и щуцерът, който съединява резервоара със силиконовата тръбичка. За да бъде монтиран е необходимо да пробиете дупка в плексигласа и да го залепите със Super glue и силикон.

В резервоара бегло се вижда част от силиконова тръба, на която са направени дупки с 2мм диаметър на разстояние 15мм помежду им.
Съвет: Добавете огледало зад резервоара, за да получите още повече балончета.
Ах колко е балончесто.

Нека видим как малко светлина влияе на балончетата. Със светкавица ефектът не е толкова велик, но без светкавица нещата изглеждат по-различно. При такова осветяване фотоапаратът не може да направи „правилната“ снимка.

Без светкавица и с по-дълга бленда.
В реалния живот не можете да видите този ефект, просто защото очите ви са много по-бързи от блендата на фотоапарата. Въпреки това вълните от балончета. изглеждат зашеметяващо.

Дали е изкуство? Вероятно. Просто нямаше как да не сложа и тази снимка.

Е, вече всичко е звършено. Сега това, което ми остава да направя е да изчакам някой спонсор да ме спонсорира с хубава алуминиева кутия, където да монтирам аквариума. Сегашната ми кутия не го заслужава. Както и да е, това е основната идея и вече опира до вас да се възползвате разумно от нея. Надявам се и вие да споделите вашите модове, както в този форум, така и на http://metku.net/modgallery .
Преводът на ръководството е наравен от Bots’ Revenge благодарение на http://metku.net/

А ето и един съвет от мен самия: Ако ще правите аквариум с по-голями размери от показания, подсигурете опора на предната и задната стена в тяхната среда (аз използвах малки парчета плексиглас, които залепих в средата на аквариума), защото от налягането на водата аквариумът ще се издува. Аз направих грешката да иползвам 2мм плексиглас за аквариум с размери 40х36х1.4см и първоначално аквариумът се изду и спука. Използвах лепило „Bison plastic“, което, въпреки че е много силно, не успя да задържи плоскостите поради малката площ на залепване – 2мм. Ако ползвате 3мм плексиглас (или по-дебел) не би трябвало да срещнете проблеми. Моят аквариум нямаше как да бъде толкова дебел, защото целта ми беше да го вкарам в компютъра между панела за HDD и CD-Rom-ите и страничния капак. Идеята беше да застане точно над червената ми неонка и ефектът да стане убийствен и аквариумът пасваше перфектно. Намерих си и помпа за 13 лева, но аквариумът нямаше късмета да оцелее да се наслади на помпичката, защото веднъж по случайност се подпрях на него и го спрасках. Ако го оправя и довърша ще сложа и мои снимки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here