10 често срещани проблеми с лаптопа и решението им

проблем с лаптопа

Лаптопите са вече част от ежедневието на всеки от нас, и това важи с огромна сигурност особено след локдауните заради Ковид през последните години. Постоянната работа на лаптопа води до някои проблеми, и за да бъдем полезни на читателите си, ние от Modsbg.com решихме да съберем на едно място

Най-често срещаните проблеми с лаптоп и решенията им

1. Прегряване

Симптом: Лаптопът крашва, замръзва инцидентно

Решение: Почистете вентилационните отвори, поставете филтриращ материал върху вентилационния отвор или актуализирайте BIOS

Прегряването може да намали производителността на вашия лаптоп и често да причини множество проблеми, като системни сривове и замръзване. Всеки компютър генерира много топлина, но лаптопите са особено податливи на прегряване поради малкия си размер и липсата на добра вентилация. Прекомерният прах може да запуши вентилационните отвори и да лиши вашата система от студен въздух за охлаждане на процесора.

Често можете да решите проблемите с прегряването просто като почистите тези вентилационни отвори с кърпа или препарат за почистване на клавиатура.

За да предотвратите по-нататъшно натрупване на прах, поставете парче филтриращ материал, например от Swiffer, върху отвора за входящ въздух. Не поставяйте такъв над изпускателния отвор, тъй като там горещият въздух трябва да изтича бързо от системата.

Ако горното не даде резултат, може да искате да актуализирате BIOS на вашата система, който контролира хардуера на лаптопа. Повечето производители предлагат инсталационен файл, който автоматично актуализира BIOS файловете, които често се отнасят до управлението на топлината. Просто се уверете, че вашият лаптоп е свързан към захранването, когато актуализирате BIOS.

2. Бавен твърд диск (важи за HDD)

Симптом: Прекомерно време за зареждане на програмата, бавно прехвърляне на файлове

Решение: Дефрагментиране на диска

Неорганизираната информация на вашия твърд диск може да намали производителността, тъй като компютърът изисква повече време, за да пресее фрагменти от данни и лоши сектори на устройството. Този проблем може да бъде отстранен лесно (но не особено бързо; дефрагментирането понякога може да отнеме часове) с помощта на вградения в Windows инструмент, наречен Disk Defragmenter.

Можете да получите достъп до тази програма чрез менюто Програми в папката Аксесоари или Системни инструменти. Просто щракнете върху бутона Анализ, за ​​да видите дали вашето дисково устройство изисква дефрагментиране, след което щракнете върху Дефрагментиране, за да започнете.

3. Батерията не държи

Симптом: Вашият лаптоп работи само няколко минути, когато е изключен

Решение: Смяна на батерията

С течение на живота си литиево-йонните батерии могат да загубят способността си да задържат заряд. След няколко години някои батерии ще издържат само част от номиналното време на работа. Смяната на батерия е относително проста; повечето изскачат от дъното или отзад на лаптопа.

Основен съвет – Никога не пускайте лаптопа, включен в електрическата мрежа, с напълно заредена батерия, това ще навреди повече на батерията ви в дългосрочен план.

4. Проблемна клавиатура

Симптом: Липсващи или разхлабени ключове

Решение: Сменете клавиатурата

Клавиатурите са обект на сериозна употреба на всеки лаптоп, и често понасят много щети, било то от писане или разлято кафе. В резултат на това бутоните често могат да се разклатят или износят. За щастие, производителите на лаптопи предоставят бързи онлайн ръководства за подмяна на клавиатури на техните страници за поддръжка; просто въведете „подмяна на клавиатура“ в лентата за търсене или проверете базата от знания на производителя.

5. Не може да се свърже с безжична мрежа

Симптом: Няма интернет връзка, чести изчаквания при сърфиране в мрежата

Решение: Уверете се, че безжичната връзка е включена, по-интелигентни софтуерни инструменти, уверете се, че рутерът излъчва мрежово име (SSID)

Част от това да носите вашия лаптоп навсякъде в движение е да очаквате да можете да се свържете към всяка безжична мрежа, независимо дали на летище, кафене или хотел. Но безжичните мрежи, по своята същност, са придирчиви зверове. Някои лаптопи се предлагат с външен бутон или превключвател, отделно от настройките на софтуера, за активиране на безжична връзка. Винаги се уверявайте, че този безжичен превключвател е включен. Също така се уверете, че мрежата, към която се свързвате, излъчва своето мрежово име или SSID.

6. Заседнали пиксели

Симптом: Зелени или червени точки на екрана на вашия преносим компютър

Решение: Леко „масажирайте“ мъртвите пиксели

Светещите или заседналите пиксели могат да бъдат неудобство на иначе функционален LCD лаптоп. Пикселите обикновено остават зелени или червени, без да светят правилно с другите пиксели на дисплея. За съжаление, производителите няма да заменят LCD само за един или два заседнали пиксела; всъщност някои изискват от 10 до 18 мъртви пиксела, преди да предприемат действие.

Все пак има решение. Вземете мек материал, като филц, и внимателно разтрийте с кръгови движения около заседналия пиксел. Изпълнението на този трик обикновено ще накара пиксела да светне правилно.

След като намерите правилното място и натиск за осветяване на пиксела, задръжте пръста си там за до две минути и готово, край на заседнал пиксел.

лаптопът не зарежда

7. Системен срив, лаптопът не стартира

Симптом: Преносимият компютър не се зарежда

Решение: Отстранете твърдия диск и го поставете във външен корпус. Стартирайте Checkdisk.

Повечето хора изпадат в паника, когато компютрите им отказват да стартират. По-често обаче проблемът е толкова елементарен, колкото липсващ системен файл или лош сектор на твърдия диск. За да определите дали случаят е такъв, можете да премахнете вашия твърд диск, като използвате инструкциите от производителя и да поставите устройството в USB корпус – това са външни корпуси за вътрешен хардуер.

След това свържете USB кабела на корпуса към отворен USB порт на работещ компютър. Ако файловата система все още е непокътната, твърдият диск трябва да се показва като външно устройство и да ви позволява да прехвърляте данни към и от устройството. След това опитайте да стартирате Checkdisk на устройството, като отворите подкана на DOS (Старт/Програми/Аксесоари/Команден ред) и напишете X: където X е буквата на вашето външно устройство. След това натиснете Enter. Сега въведете „chkdsk /f.“ Вашата система може да ви помоли да демонтирате устройството; това е добре, така че въведете Y и след това натиснете Enter.

Вашият преносим компютър сега ще покаже известна информация за вашето устройство (тип на файловата система и сериен номер) и след това ще сканира устройството, като коригира всички грешки, които среща. Ще се отпечата отчет за грешка, за да можете да видите какви промени са направени в устройството. Ако всичко е минало добре, ще сте готови, след като включите твърдия диск обратно в катастрофиралия лаптоп и го включите.

8. Заразяване с вируси или шпионски софтуер

Симптом: Прекалено много изскачащи прозорци, бавен даунлоуд

Решение: Инсталирайте антишпионски програми, използвайте безплатно сканиране за вируси

Нищо не може да осакати вашата система като зловреден софтуер. Първата линия на защита винаги е превенцията. Най-добре е да имате абонамент за услуга като Norton 360. Norton впечатлява със своя ненатрапчив пакет за сигурност, който предлага звездна антивирусна и шпионска защита, архивиране на файлове и настройка на производителността без сложен потребителски интерфейс. Пакетът Norton също така предлага опция за защитна стена, която безшумно ще блокира повечето заплахи, като същевременно предупреждава потребителя за приятелски програми, изискващи уеб достъп.

Ако не искате да харчите никакви пари, можете да подсилите защитата си с безплатни инструменти като Ad-Aware и Spybot: Search and Destroy. Въпреки че и двата са отлични инструменти, всеки има своите силни и слаби страни – Spybot е по-добър в проследяването на зловреден код като изскачащи прозорци, докато Ad-Aware върши по-добра работа с премахването на бисквитки (текстови файлове, които рекламодателите копират на компютъра на потребителя, за да проследят сърфирането навици). Препоръчваме да планирате периодични сканирания и с двата инструмента, само за по-сигурно.

Ако тези инструменти не успеят да открият вирус, може да опитате безплатния House Call на Trend Micro, който понякога е по-умел в идентифицирането на вируси от други програми. Trend Micro също предлага безплатна база данни с вируси и съвети за ръчно премахване, ако автоматизираните решения се провалят.

9. Остарели видео драйвери

Симптом: Черти по екрана, некачествен образ, замръзване

Решение: Изтеглете най-новите драйвери

Проблемите с видеото са често срещано оплакване сред потребителите на лаптопи. Проблемът често произтича от по-нови игри и софтуер, които изискват най-новите драйвери за видеокартата, за да работят. Въпреки че повечето лаптопи се доставят с най-новите драйверни файлове, някои системи ще бъдат остарели до момента, в който машината бъде продадена. Ето защо е изключително важно да актуализирате често драйверите на вашата видеокарта – понякога може да се наложи да се актуализират и аудио и мрежовите драйвери.

Много производители на преносими компютри предлагат инсталационни пакети, които ще ви дадат най-новите драйвери и предлагат автоматизирани инструменти за актуализиране на останалата част от вашия преносим компютър. Lenovo, например, хоства своите драйверни файлове на lenovo.com/support. Alienware тества нови драйвери за всички свои машини и ги хоства в областта за поддръжка на своя уеб сайт. Ако обаче не успеете да намерите драйвери на сайта на производителя на вашия преносим компютър, можете да опитате производителя на видеокартата, обикновено ATI или Nvidia. Ако вашата система се предлага с интегриран графичен чип от Intel, най-добрият ви залог е уебсайтът на производителя на лаптопа, въпреки че можете да опитате и страницата за поддръжка и изтегляне на Intel.

10. Даунлоуда и зареждането на страници отнемат твърде много време

Ако имате проблем с интернет връзката, отидете на сайта Speedtest.net или инсталирайте приложението и направете тест за скорост и проверете скоростта на изтегляне и качване. Скоростта на интернет трябва да бъде минимум 50 процента от скоростта на излъчване на вашия доставчик на услуги, с ping под 100 милисекунди.

Ако скоростта е добра, уверете се, че не изтегляте или качвате нещо по невнимание. Нулирайте своя рутер и модем, за да разрешите проблема си с интернет връзката. Повечето рутери и модеми притежават бутони за нулиране, но можете също да издърпате захранващия кабел за няколко секунди. Не прекъсвайте захранването за дълго време или хардуерът може да се нулира до фабричните настройки.

Ако всичко това не доведе до решаване на проблемите с вашия лаптоп, тогава може би е време да посетите доверен сервиз, където професионалисти да преценят дали не е време за рециклирането му и замяната с нов.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here