Как да си направим волан и педали

Защо си струва направата на собствени волан и педали – какво печелим и какво губим? Ще ви научим също така и как сами да си ги направите.

Много играчи са забелязали, че да играете състезателни (racing) игри с клавиатура или джойстик е много скучно и нереално. С волан можете да достигнете по-високо ниво на реалност, а и е много по-забавно. След като веднъж сте играли с волан и педали вече няма да искате да играете с клавиатура.

Ако все пак предпочитате да купите волан – вижте тук

За направата на волан и педали не са нужни големи познания по електроника. Има много начини за направате на такива ‘играчки’, но тук ще се спрем само на един. Информацията по-долу не е перфектна и на 100% цялостна, но ще ви даде основа, за построяване на подобни периферни устройства. В бъдеще сами ще можете да експериментирате и да ги правите по-удобни за вас.

Тъй като аз обичам ръчния труд, не съм търсил волан втора употреба или изхвърлен такъв. Ако сами си го направите и вие ще можете да вложите повече изобретателност и ще го направите точно както ви харесва. Освен това по този начин цялата система ще е много по-лека, а и по-лесно преносима.

Дървото е сравнително евтин материал, затова ако го ползвате за този проект (както аз) ще ви излезе много евтино. Друга полезна функция на дървото, е че лесно се обработва. Да не забравяме и факта, че ако сами измислите дизайна на волана си ще можете да му добавите каквито искате функции. Например ъгъла на моя волан се настройва само с освобождаването на винтовете от двете му страни.

Как да си наравим сами волан с педали от дърво?

Препоръчвам ви да прочетете всичко преди да започнете. Ето ви и някои насоки:

Направих няколко различни дизайна на волани преди да се спра на този, който ми допада най-много. На първата снимка се вижда, че съм добавил четири бутона, които ще ми потрябват ако искам да добавя допълнителни функции по-късно. Два бутона могат да се използват за смяна на предавките, а другите два могат да бъдат ограничители за скоростта в пит-стопа. Това разбира се са само предложения – вие може да бъдете и по-креативни. Аз монтирах и кутия за свързване най-отгоре на системата, за да може лесно да се сменят бутоните само като се преместят жаковете от кутията. Също така един кабел излиза зад волана, отива към педалите, а от там към порта на джойстика.

Така… Нека започнем с волана!

Най-добрия начин да направите проекта е като първо обработите всичко дървено, а след това се занимавате с електрониката. Аз лично съм правил 5 такива проекта и винаги започвам първо от волана. Ако искате да вградите бутоните и жиците в самото кормило (като мен) ви съветвам първо да оформите самия волан, но да не поставяте финните елементи. След това пробийте дупка за оста в задната част на волана.

Разполовете волана както е показано (Cut line) и пробийте дупки за оста (axle) и за други елементи (drilled holes). Поставете тънка тел в дупките, които току-що сте направили. Тази тел (проводника) трябва да е достатъчно дълга, за да може инсталирането на ключетата по-късно да ви бъде лесно. След това залепете двете части отново заедно. Сега би трябвало да имате две жици, които излизат отзад на кормилото през дупката за оста, и две, които да стоят отпред. Залепете парче дърво на гърба на волана за оста и вече сте почти готови.

Аз направих оста на кормилото от пластмасова тръбичка. Такива тръбички ползват електротехниците (поне във Финландия), когато правят електрически инсталации в нови къщи. Има два вида тръби – малката влиза перфектно в голямата (вижте педалите). Използваме малката, за оста на волана. Трябва да поставите дървена тапа в края на оста, за да може да центрирате правилно оста към потенциометъра. Пробийте дупка и в страни от оста, за кабелите на бутоните за смяна на скоростите.

След като сте направили волана можете да направите и останалата част от системата. Не използвайте лепило и пирони при сглобяването на волана! Предстоят ви тестове, а може да се наложи и да го разглобите по-късно – затова използвайте само винтове!

Дойде ред на педалите!

Аз използвах обикновенни дъски за педалите. Разбира се всеки може да ги оформи както иска или да си купи различни форми, но според мен е въпрос на вкус.

Има по един потенциометър за двата педала, газта и спирачката. Когато се натисне педала на спирачката ключето превключва използването на този педал, а когато се освободи превключва към използването на газта. Най-доброто ключе за този проект е микроключа, тъй като превключването от едно състояние към друго става в пъти по-бързо от нормалните ключета. Тъй като има две Y-оси, трябваше да направя възможно балансирането на спирачките. С него съпротивлението на спирачките можеше да бъде регулирано до необходимото ниво. Една допълнителна гумичка би била полезна, за да сте сигурни, че педала се връща на мястото си, а и че ключето се отделя от него и се закача към педала на газта.

Направете основата на педалите малко по-голяма. Това ще е добре, защото когато натиснете педала те няма да ‘бягат’. В ‘новата версия’ превключвателя е монтиран на малко парче дърво точно над самите педали. То не само ще улесни смяната от спирачка към газ, но и ще предпази педалите да се вдигнат прекалено на високо.

Материала на лентата, която върти потенциометъра не трябва да бъде еластичен. Не забравяйте да сложите смазка (вазелин) между дупката за оста (axle) и самата тръба, за да може тя да се върти по-лесно и да не се захабява бързо.

Трябва да добавите гума, пружина или каквото имате под ръка, за да сте сигурно, че след като педала се натисне – той ще се върне в първоначалната си позиция. Както се вижда от снимката има една кутия над самите педали. В нея се намират почти всички кабели, които са ви необходими и нищо не се вижда, с изключение на кабела, който идва от волана и кабелите на потенциометрите.

Размера на потенциометъра зависи от оста, която сте използвали за педалите и амплитудата на движение на самите педали.

Най-трудната част – окабеляването…

Ще имате нужда от 15-пинов мъжки D-кабел, за да свържете системата си към порта на джойстика. Схемата можете да видите на тази снимка:

Според мен трябва да е така – кабел от компютъра към кутията на педалите и друг кабел от педалите към волана. Ще е добре ако тези два кабела са разделени и могат да бъдат премахнати. Аз използвах 9-пинов D-кабел, за да свържа педалите и волана заедно. Така остават няколко свободни кабела от волана към педалите, които мога да използвам по-късно за поставяне на допълнителни бутони например.

Не забравяйте да запоите кабелите за правилните пинове на потенциометъра! Можете да проверите правилните пинове с волтметър. Когато натиснете педала на газта съпротивлението трябва да намалява, а когато натиснете на спирачката – то трябва да се увеличава. Когато завиете с волана наляво – съпротивлението трябва да намалява, а ако завиете надясно то трябва да се увеличава.

Регулирането на спирачките

Регулирането на спирачките може да стане също с волтметър или с някоя игра, на която се вижда Y-оста на джойстик #1. Най-лесния начин за регулиране е в някоя игра. Вижте съпротивлението на Y-оста, когато педала на газта не е натиснат. Сега натиснете педала на спирачката, но съвсем малко, достатъчно за суича да превключи към използване на този педал. Сега настройте Y-оста да е същата като предишната. – Елементарно е!

Финални думи…

Аз и мои приятели сме тествали това произведение на Microprose GP, GP2, Papyrus Indycar и Nascar Racing, но вярвам, че ще работи и на много други игри. Надявам се, че с този материал съм ви помогнал да си направите собствени волан и педали. Както споменах – важно е да използвате своето въображение!

Източник: Student.Oulu

За въпроси, коментари и предложения – нашия форум е на Ваше разположение!

ВНИМАНИЕ! Автора на тази статия, както и ModsBG не носят никаква отговорност за щетите, които тя може да нанесе! Използвайте на собствена отговорност!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here