Как да си направим UV лампа за PC-то

UV лампа за компютър

Реших, че статията ще е много полезна, защото напоследък UV лампи за компютър на нашия пазар няма. Внос няма от месеци и е рядкост да изпадне някоя, а пък и цените не са особено „тънки“.

И така, нека продължа по същество:

Необходимите материали:

1.
UV луминисцентна лампа:

Тази от снимката я взех от Бриколаж за 2 лева и е 6 W. В повечето магазини спекулират с цената на тези лампи и ги продават по 6-8 лева, така че внимавайте.

2.
Енергоспестяваща лампа (ЕСЛ това не е LED крушка, да не се бърка). Тази лампа няма да ви служи да си светите докато работите, а ще вземете големия чук и ще я счупите =). След като сте счупили вече лампата, извадете внимателно електрониката, която е в основата:

Запомнете проводниците, които са за 220 V и тези, които са за лампата както са по двойки за единия и за другия край на лампата. Такава лампа не съм сигурен колко струва, защото моята я имах в наличност, но мисля, че са по 2-3 лева турските и китайските такива. Цената зависи и от ватовете на лампата, на които ще се спра по нататък. Може да използвате и изгоряла ЕСЛ, но в повечето случаи на тези лампи им гори електрониката, а не самата луминисцентна тръба, така че по добре си вземете нова.

3. Два непотребни молекса.

4.
Едно малко ключе за 220 V.
Изпълнението става по схемата на снимка:

Ватовете на ЕСЛ трябва да са по-големи или равни на тези на UV лампата. В моя случай UV лампата ми е 6 вата а ЕСЛ на която и взех електрониката беше 24 вата (поне така пишеше на нея). Може да вземете и по-мощна UV лампа, но според мен няма смисъл, все пак няма да си осветяваме стаята или някоя дискотека, а и повечето ватове водят до по-голям размер на UV лампата, което може да се окаже проблем при монтажа в компютъра.

Молексите ви трябват да ги нанижете на двата края на изводите на лампата. Аз случайно открих, че могат да се използват за тази работа все едно са правени за там. Естествено може да не използвате молекси, а да си запоите направо проводниците върху изводите на лампата.

220 волта можете да вземете от захранването на компютъра и да включвате схемата с едно ключе. Също така може да го направите и с реле, на което бобинката му е на 12 волта и така с включването на компютъра да светва лампата.

Ето и крайният резултат:

Така направеното от мен стана много грубо, защото го направих само за проба. Още не съм поставил лампата в компютъра, защото не ми е останало време, но мисля че всеки сам може да измисли как да сложи и закрепи лампата, как да си прекара и скрие кабелите, къде да си сложи ключето за вкючване и изключване и така нататък.

Изолираите всичко много добре, както веригата за 220 волта така и проводниците, които отиват в UV лампата. Електроникара може да я сложите например в някоя малка кутийка.

Така за около от 5 до 8 лева може да си сложите UV осветление в компютъра, което е сравнително евтино спрямо продаваните готови.

Снимките са малко гадни и двумерни, за което се извинявам, но поради липса на фотоапарат съм ги правил на скенера =).

Допълнение:
Вече си монтирах лампата в компютъра, но преди това трябваше да измисля как да я монтирам. Реших, че мога да използвам молексите не само да захранвам лампата, ами и като стойки. Ето как стана това:

Изрязах едното ухо на молекса, за да стане основата равна:

Монтирането към кутията става с малка видия по следния начин:

Измерих си къде трябва да пробия кутията под двата молекса, завих видийките и готово!

Автор: Веселин Бончев a.k.a. Kukoruko

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

1 коментар

  1. Taka kat gliedam imam takava lampa s trabi4kite.
    A tova ot 3 to4ka nego razbiram zakakvo sa ti dva 4asovnika Rolex?
    Plus tva kompa mi e burz I ne mi trabva da sveti.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here