USB-powered Musicator

alt

alt

 

alt

Това е много прост така да го наречем Musicator, който работи на порт USB. В основната си форма, той използва само 4 части, плюс еднин бял LED. Най-важен е LM431 „програмируем Zener Diode“ – който е по 40ст, така че нашият проект може да бъде направен само за около 2лв!

 

Това ни дава възможност да направим така, че левия и десния канал на звука да са отделно, както е показано тук и по-долу.

 

Стъпка 1 Някои примерни клипове

{youtube}ZNnOTVWs9X0{/youtube}

{youtube}_J6iAPTror8{/youtube}

 

alt

Както виждате, веригата е много чувствителна и е в състояние да усети дори малките честоти.

Стъпка 2 Какво е необходимо:

alt

Частите:

LM431 програмируем Zener(ценер)

15K резистор

120 ома резистор

1uF кондензатор

Също така се нуждаeте от куплунг, за музикален плейър и мъжки „А“ USB куплунг.

Вие може би ще видите по-раннен прототип в задната част на изображението по-горе. Там съм модифицирал платката и съм сложил USB. То работи, но определено не се препоръчва, освен ако не знаете за какво иде реч и имате един евтин USB порт с който да тествате.

alt

alt

alt

Сигурно се питате как да подкараме ценера – отговорът е уникална схема в рамките на LM431. В рамките на транзистора, подобно на своя пакет, той съдържа сравнително и прецизно напрежение на 2.5v позоваване, което е полезно, защото е точно по средата на нашето USB. Ние използваме това точно напрежение да повлияе на LED-а само под неговите Vf, всъщност ще видите слаб блясък дори и без сигнал. 15K резистора контролира чувствителността, а LED яркостта се контролира от 120 омовия резистор.

Стъпка 4 Сглобавяне:

altaltalt

С подходящите части, схемата е лесна за сглобяване. Изображенията ще Ви помогнат да подредите части.

 

Стъпка 5 Вариации:

alt

В LM431 е наистина доста впечатляващ. Тук, след промяната на нашата схема, управляваме 0.5W LED, но също така e вкючен и говорител!

{youtube}7XvWA6iVwhk{/youtube}

 

КРАЙ!

Преведено от : iwcho

Източник : instructables.com

Корекции: SHADOW

За въпроси, коментари и предложения – нашият форум е на ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here