USB портове на предния панел

USB портовете се ползват все повече и повече с всеки изминал ден. Новите кутии разполагат с USB портове и на предните си панели, но какво да правим ние, с по-старите кутии? В този материал ще ви отговорим на този въпрос!

Доста е неудобно през две минути да се навеждате, клякате, пълзите и така нататък, само и само да се доберете до задната част на компютъра си, за да можете да пъхнете поредната флашка.

Не се притеснявайте, след като прочетете това ръководство всичко ще остане в миналото!

Вероятно знаете, че всяко едно дъно предоставя няколко USB порта вградени в задната му част, но може би малко от вас знаят, че на самото дъно има слот, който позволява да се добавят два бонус USB изхода. Днес ще използваме именно този слот. За целта ще ни трябва едно 3 или 5 инчово панелче, дремел, пиличка, малко време и USB портове.

Въпросните портове могат да се купят от всеки магазин за PC компоненти, като цената им е не повече от 3-4 лева. Започваме първо с ‘разглобяването’ на портовете. То се състои в развиването на две болтчета и премахването на металната пластина зад тях. Можете да премахнете и гумата около портовете, но нищо не пречи тя да остане там.

Има вероятност кабела на тези портове да е къс и да не достигне до предния панел на вашата кутия и ако това се случи ще трябва ръчно да го удължите. Хубавото, е че вече започнаха да ги произвеждат с по-голям запас от кабел, така че най-вероятно ще ви пасне без проблем.

След като сте премахнали металната пластинка е време да Я поставите върху 3 или 5 инчовия панел и да очертаете всичко – дупките за самите USB-та и дупките за болтчетата.

Внимавайте всичко да е очертано внимателно. Още по-внимателно трябва да пристъпите към рязането. Вземете Дремела си и използвайте подходящ накрайник, за да пробиете дупките и да ги оформите.

Бъдете наистина внимателни! По-малките дупки ще пречат на USB-то да влиза, а по-големите ще изглеждат грозно. 🙂 Моя съвет е в началото да направите малко по-малки дупки с дремела, а след това с друга приставка или направо с пила да ги дооформите и да ги напаснете до точните размери. Резултата би трябвало да е следния:

Когато приключите с рязането и пиленето вземете USB портовете и ги прикрепете към панелтчето. Ако сте рязали внимателно би трябвало да застанат там все едно е фабрично правено за тях.

При мен лично се наложи да удължа кабела с около 5-6 сантиметра и след това изглеждаше доста неприятно. И без това по дъното имам адски много стърчащи кабели, реших поне тук да поставя термошлаух.

Следващата важна стъпка е да свържете готовото произведение с дъното си. Хората, които са се занимавали повечко с дъна и прочее веднага ще могат да намерят къде е слота за допълнителните USB-та, но ако вие неможете потърсете специалист да ви помогне. На самото дъно би трябвало да е надписано мястото за USB-портовете, но и в книжката (Manual) към него също е описано къде точно се намира този слот. Ако нямате книжка в себе си и все пак не сте успели да намерите слота на вашето дъно – направете една хубава макро снимка на дъното си, качете Я в нашия форум и ние ще ви помогнем! 😉

Вижте къде се намира този слот на моето дъно. При повечето дъна е на същото място, но знае ли човек.

Ако не ви се прави цялото ръководство по-горе, а просто искате USB порт на предния панел, можете да го закупите и просто да го свържете към дъното си. Ще изглежда доста грозно и ще стърчи от предния панел (или където му намерите място), но е важно, че и така ще ви върши работа.

Финалният продукт на нашия труд:

Източник: OCModShop

За въпроси, коментари и предложения – нашия форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here