Toshiba Portege M400 – преглед и характеристики

Общи данни и спецификация на Toshiba Portege M400:
Цена като нов (при пускането през 2006 г.): от 2 500 лв. нагоре в зависимост от конкретната модификация
Цена на конкретния екземпляр втора употреба (в момента): 750 лв.
Тип: Таблет
Операционна система: MS Windows XP Tablet PC Edition, конкретния е тестван с Windows Vista и Windows 7
CPU type: Intel Pentium CentrinoDuo T2400, 1.83 GHz, 2 MB L2 cache
BUS speed: 667 MHz
RAM: 2 GB DDR2 SDRAM – 667 MHz
Физически размери: ширина: 29,5см, дълбочина: 25см, височина затворен: 4,3см
Тегло: ~2 кг
Екран: 12.1”
Резолюция на екрана: конкретния модел 1400х1050, има и 1024х768
Видео карта: Intel Graphics Media Accelerator 950
HDD: 80 GB Serial ATA, 5400 RPM
Свързаност: 802.11a/b/g, Bluetooth, Gigabit LAN, modem
Оптично у-во: DVD-RW
Основни I/O портове: 3хUSB, 6in1 card reader, 1x IEEE1394, 1xVGA – 15 pin D-Sub, 1xType II PC Card slot

Първи впечатления от Toshiba Portege M400
На пръв поглед за любителите на 12,1” инчовите лаптопи Тошиба М400 прави впечатление на сравнително голям и тежък лаптоп. В известна степен това е така (12” инчовите започват от около 1,2 кг, което прави близо 800 грама разлика), но предвид гореизброените характеристики размерите се оправдават в огромна степен при използване на лаптопа по предназначение.
Изработката е стабилна, стилна, лаптопът е със сив капак и черна основа.
Предните и задните горни ръбове са заоблени, но не и самите ъгли, което за мен е по-скоро странно, без да пречи по никакъв начин. Основна причина да се спра на този лаптоп е резолюцията, побрана на екран с такъв физически размер (много малко са конкурентите на пазара, да не кажа никакви, с такива характеристики).
Стилусът е здраво закрепен и лесно се вади и прибира (за разлика от някои HP модели – напр. TX1000, където на втория месец химикалът или не щеше да се прибира, или изпадаше от леглото си).
Fingerprint readrer-a е на удобно място и за ползване като таблет, и като лаптоп.
Допълнителните бутони на екрана във формат „таблет” са доста полезни и лесни за използване.
Като лека забележка мога да спомена честото (поне в началото) „заяждане” на ключето за отваряне на капака, но то е по-скоро до свикване явно, защото след няколко дни работа вече не ми се случва.
По-неприятна е странната подредба на самата клавиатура. Тошиба са проявили креативност в най-неподходящата за мен насока – Win клавишите са горе-вдясно, Ins и Del долу до space, и още няколко, които се виждат на снимката.

На снимките Toshiba-та е сравнена с HP nc4010, Dell D400 (класически представители на 12” модели) и Asus eeePC 901. Най-добър като размери (освен eeePCто) е nc4010, който е повече от сантиметър по-тесен и в двете измерения, както и половин сантиметър по-нисък.
Дизайн на Toshiba Portege M400
Изглед отпред
Отпред са разположени както следва:
Индикатори за работата на лаптопа –
1. Включване към ел. мрежа
2. Статус на работа (on/sleep/off)
3. Статус на батерията (1)
4. Статус на батерията (2)
5. HDD
6. Wireless

Под горните се виждат:
7. Бутон за вкл/изкл. на безжичната мрежа
8. Mic in
9. Audio out
10. Увеличаване/намаляване на звука

Изглед отдясно
11. Стилус
12. Card Reader (SD, XD, Memory Stick)
13. DVD-RW

Изглед отзад
14. Power in
15. 1хUSB
16. VGA Out
17. Modem
18. LAN

Изглед отляво
19. 2хUSB
20. PCMCIA slot
21. Firewire (IEEE 1394)

Изглед към екрана
22. Бутон за включване
23. D Pad/Enter
24. Esc/Rotate
25. Windows Security (Ctrl-Alt-Del)
26. Toshiba Assist button.
27. Zoom in/out
28. Fingerprint Reader

Захващането на екрана изглежда качествено и стабилно. Екранът може да се завърти на 180 градуса и да се „залепи” върху клавиатурата (като всеки таблет).

Екран на Toshiba Portege M400
Както вече споменах, екранът на конкретния модел показва уникалните 1400х1050 пиксела на физическа площ от 12.1 инча. Като цяло картината е много качествена и ярка, с голям ъгъл на виждане и по вертикала, и по хоризонтала. При стандартни настройки буквите идват сравнително малки за четене, но с настройка 120px във Виста или 125% във Windows 7 нещата си идват съвсем на място.

Звук на Toshiba Portege M400
За мен звукът не е от силните страни на тази Тошиба. При усилване колонките издават странен пищящ звук, който не съм забелязвал на други лаптопи от подобен клас.
Предимство е хардуерният плъзгач (колелце) за контрол на звука изведен отпред до буксите за микрофон и слушалки.

Удоволствие при работа с Toshiba Portege M400
Като цяло лаптопът е удобен за работа с две основни забележки – нестандартно място на Win бутоните (горе вдясно) и доста шумният вентилатор. Докато за първото няма какво да се направи, бърз преглед с Гугъл показва, че шумният вентилатор е причина да се направи специална серия БИОСи от Тошиба, които управляват по-ефикасно вентилатора и съответно намаляват шума.
За съжаление някои от добре познатите програми за управление на хардуера в лаптопи (Notebook Hardware Control и SpeedFan) не разпознават и съответно не влияят върху представянето на вентикатора, така че единствено оптимизираните биоси на Тошиба остават решение за този проблем.
С изключение на нестандартното място на някои бутони (стана дума в началото), клавиатурата е удобна за писане и стабилна, без пропадания на места каквито има при други лаптопи.
Използването на стилуса е лесно, не по-различно от други таблети.
При работа с лаптопа като таблет, килограмите идват малко повече отколкото е удобно да се държи за по-дълго време в ръка или на коляно. Дебелината също е проблем при ползване върху бюро или друга гладка повърхност.
И Виста и Windows 7 се държат доста добре в горната конфигурация, като при инсталацията Виста намери около 70% от хардуера, а 7-цата не конфигурира автоматично само Bluetooth и Fingerprint Enrollment софтуера, което всъщност е абсолютно нормално. Седмият Windows има драстично по-добро управление на батерията от гледната точка точност на оставащо време заряд – уцелва с точност до 4-5 минути, и то при променяща се натовареност на лаптопа, за разлика от Виста, където вариациите са повече от половин час.

Батерия на Toshiba Portege M400
Батерията е 6-клетъчна литиево-йонна, като според производителя трябва да издържа около 5 часа автономна работа. Това е доста съмнително, имайки предвид постоянно работещия вентилатор със стандартните биоси. На конкретния модел батерията издържа около час и половина при използване на Интернет през безжичната мрежа и слушане на музика със слушалки.

Предимства

Невероятен екран като съотношение резолюция/физически рамери
Добър процесор за времето си (2006 г.)
Добра обща визия и качество на изработка

Недостатъци
Странно място на Win бутоните
Доста шумен вентилатор и проблеми с управлението му
Една идея по-тежък от събратята си по размери и съответно не особено подходящ, ако основно ще се ползва като таблет

Извод

За мен лично е доста добър вариант и като се пипнат малко настройките за да не е толкова шумен, става близо до перфектното решение за подвижен офис. Определено обаче не е за хората, които ще го използват повече от 30% за таблет – там трябва да се търси решение до 1,2-1,2кг максимум според мен.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here