Тонер -Трансфер

Image Hosted by ImageShack.us

Има доста изписано как да си направим печатна платка в домашни условия. И като че ли най-лесният и достъпен начин е методът тонер-трансфер. В настоящата статия ще ви покажа стъпка по стъпка какво правя за да си направя платките.

Неободимите материали и инструменти са:

  • Лазерен принтер
  • Подходящ лист хартия
  • Ютия
  • Разствор за ецване
  • Кореселин
  • Поялник и тинол
  • Роторен инструмент (дремел)

1. Трябва да си набавите страна писти на вашата платка. Вариантите са два: правите си ги сами на програма като Protel; намирате си ги готови( обикновено в PDF формат);

2.След като имате необходимият файл, трябва да го разпечатите на лазерен принтер (настроен на максимално качество) върху хартия, която да не поеме целият тонер в нея. Тук обикновено е проблемната част. Защо? Защото видове хартия напазара дал Господ, но не всички са подходящи. Обикновените листове за принтера директно отпадат. Аз лично използвам самозалепваща хартия А4, като използвам подложката (частта която не се лепи). Но тук предупреждавам, че и те са доста видове и съм попадал на не подходяща такава. За какво трябва да внимавате? Трябва да гледате хартията да е гланциранано не прекалено, защото тонерът изобщо не се захваща за листът и още по време на принтирането се размазват или отлепят пистите. За да намерите коя хартия е най-подходяща за вас, начинът е само един – методът проба-грешка 🙂

3. След като вече сте намерили подходяща хартия и сте принтирали хъжните писти, трябва да ги прехвърлите върху плочка медно фолиран гетинакс (текстолит) с подходящи размери. Гетинакса може да бъде едностранно или двустранно фолиран. Под подходящи размери имам предвид да е по-голям от разпечатката на пистите. Плочката първо трябва да се обработи. В какво се състои обработването: минавате фолираната страна с шкурка ( аз използвам 220 сухо за начало, след това 400 и 600 водно), почистване с кореселин.

4. Вече е време да нанесете тонера върху гетинакса. За целта трябва да залепите листа с печата върху гетинакса, така че да не се размести по време на гладенето.

5. Включете ютията и изчакайте да загрее. Поставете гетинакса на повърхност която няма да се повреди от гладенето заради високата температура. Почнете бавно и равномерно да „гладите“, като внимавате да не разместите листа. Обърнете цпециално внимание на ръбовете на печата. защото обикновено те не се прехвърлят добре. Гладете с цялата повърхност и с ръба на ютията. Прилагайте лек натиск. Процедурата трае от порядъка на десетина минути. Поставете веднага гетинакса между две плоскости или книга с твърди корици, и гопритиснете с нещо тежко. Внимавайте, гетинакса е доста горещ!!! Изчакайте така 10-15мин. да изстине и го поставете в съд с вода. Изчакайте докато хартията попие от водата и почне да се размеква.След тива с мекото на пръстите почнете да премахвате малко по малко хартия. Не натискайте много за не отлепите някоя писта! Премахнете колкото се маха хартия, поставете плочката пак във водата за да може по-долният (се открит за водата) слой да попие и омекне. Така на 2-3 пъти ще премахнете цялата хартия като ще остане само тонерът и тънък пласт хартия върху него. Почистете хубаво местата там където медният слой трябва да се разяде, Вече сте готови да преминете към ецването.

 

6.За тази стъпка ви трябва подходящ разствор за ецване на медно фолирания гетинакс. Едни от най-разпространените  разствори е железният трихлорид. С него става бързо (около 30мин.) и не е вреден. Проблемът с жлезният трихлорид (ферихлорид) е, че е труден за намиране. Поне за мене беше невъзможно в продължение на месец да намеря. Може да се поръча от интернет, но при положение че 250мл. разствор струва 2,50-3лв. да дам 5-6лв. за доставка не ми се понрави. Затова сам си направих разствор, с който да ецна платките. Той се състои в това: 4 супени лъжици натриев хлорид (най-обикновена готварска сол), 2 супени лъжици меден сулфат (син камък) се разтварят в 500мл. гореща вода. Тук някои ще кажат, че синият камък трудно се намира. На места може би е така, но ако знаете къде да търсите не е проблем. Мястото е аграрните аптеки, защото се използва за пръскане на дървета и разстения против разни работи 🙂 Аз лично съм го виждал и на лавка на зеленчуковит пазар. За да направите разствора първо загрейте водата до температура преди кипване, махнете я от котлона, изсипете я в подходящ съд и добавете пропорциите от двете съставки(няма значение как). Разстворът е подходящ за употреба веднага след това. Но при методът тонер-трансфер, както знаете топлината прехвърля тонера от листа върху медният слой. Затова ако го поставите в още горещият разствор рискувате по същият метод да го отделите от медното фолио 🙂 Затова изчакайте докато температурата на водата стане около 35-40 градуса, и поставете плочката (все пак по високата температура на разствора повишава бързодействието, въпреки това може и в студен разствор, но ще чакате повечко). Тук вече времето зависи от много неща: как сте направили разствора, самите писти, температурата на разствора и други. Средно обаче забелязах, че е нужно време от порядъка на час – час и половина за разтварянето на медта. Разклащането или разбъркването от време на време, спомагат за по-бързото ецване. Друг съществен фактор за бързината е да поставите плочката в хоризонтално положение а не вертикално. Така след около час-час и половина ще имате напълно разстворена плочка. Методът е определено по-бавен от колкото с железният трихлорид, но разстворът е с по-ниска цена и по достъпен. Въпреки това внимавайте с него, защото синият камък си е силен и вреден.Не допускайте да ви влезне в окото от разствора ( при мен беше нужно обилно измиване на окото на няколко пъти в разстояние на 30мин. докато ми мине ). Синият камък варира от 5-6лв. за килограм ( на вас са ви нужни не повече от 100гр.), готварската сол знаете колко е „скъпа“. С разтвора, който описах можете да ецнете някъде около 200 кв.см. фолиран гетинакс.

7. След като приключите с ецването е необходимо да премахнете останалият тонер от платката (не е вече плочка 🙂 ). Тук кореселинът е вашият най-добър приятел. С едно парцалче напоено с кореселин с невероятна лекота ще премахнете всичкия тонер.Сега остава да пробиете отворите за елементите в платката.

Image Hosted by ImageShack.us

 

8. За да видите къде точно кой елемент да поставите ви трябва така наречения бял печат на платката. Да го отпечатате от другата страна на платката не е много лесно, но не е непременно и необходимо 🙂 Можете да го отпечатате по същия начин както отпечатахте пистите, като трябва да внимавате да го напаснете точно. Може и само да си го принтирате на обикновен листа и да гледате, или направо от монитора  както практикувам аз).

 

9. Друго незадължително нещо което може да направите е да калайдисате пистите. Може без него но е препоръчително (дори задължително ако ецването не е протекло по най-перфектният начин и има почти или напълно прекъснати писти).

10. Остава само да запоите елементите и да тествате творението си, което изглежда съвсем професионално (не като на учебна платка с безброй жички 🙂 ).

Въпроси и коментари в нашият форум.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here