Светомузикален вентилатор

Има различни видове светещи вентилатори: със светодиодна подсветка, UV реагиращи, даже и вентилатори „Хамелеон“ , които си сменят цвета в зависимост от температурата и много други.В един прекрасен ден на мен ми доскуча вида на моя 120 мм вентилатор.

Вентилатори 120мм който да реагират на UV светлина в моя град не се продаваха и след дълги размисли аз реших именно това: да оставя моя прозрачен 120мм вентилатор на мястото му, като го осветя в средата ( там където е двигателчето му) А вместо червено-синята му подсветка, да поставя светомузика от 8 диода, управлявани чрез LPT порта.Нищо особенно не се изисква за този мод. Главно умението да запоявате, а това го може всеки модър.

Инструменти:

1.Поялник и тенол
2.Силикон и пистолет за него
3.Дрелка и бургия 4,8мм

Материали:

1.Прозрачен вентилатор (моя беше 120мм)
2.Светодиоди 5мм – 8бр, 3мм – 4бр
3.Проводници,термосвиваем шлаух
4.Резистори 470 Ohm – 8бр
5.25 пинов LPT кабел (от принтер)

Да започваме!
Отначало свалих червено-синята подсветка на вентилатора ми.След това е нужно да разглобите вентилатора. Това е нужно за да може да поставите четири светодиода , които ще осветяват намотките на двигателя, а с това и центъра на перката.

Взимаме светодиодите и изолираме крачетата им (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! ). Колкото изолацията на крачетата бъде по тънка,толкова по добре, понеже мястото около намотките е доста малко. Аз за тази цел използвах изолацията на стар проводник.

Диодите разполагаме като на снимката по доло.

След като поставите диодите, ви съветвам да сложите перката за да проверите дали лампичките не пречат на въртенето на перката.Не е нужно да подавате захранване на вентилатора за да проверите това, нужно е само няколко пъти да завъртите с ръка.След това е нужно да намерите захранване за светодиодите. При моя вентилатор, проводниците по който се подава напрежение за подсветката изглеждат по следния начин:

Реших нищо да не променям. Просто изкривих и свързах крачетата на диодите едно за друго и след това ги запоих към проводниците с напрежението за старата подсветка.

Ако сте забравили, припомням: дългото краче на диода е плюс , а късото минус.Ако сте запоили всичко правилно можете да сглобявате вентилатора.С подсветката на центъра на перката приключихме!

По принцип подсветкатана вентилаторите се състои от 4 диода, които са разположени по ъгъла на вентилатора.Нашата подсветка ще е съставена от 8 светодиода, поради което ще е нужно да пробием още 4 дупки във вентилатора! Взимаме дрелка и бургия 4.8мм и пробиваме по 1 дупка в средата на всяка от страните на вентилатора.

Стените на моя вентилатор бяха много тънки и закрепването на диодите нямаше да се получи. Поради тази причина трябваше да направя втулки за диодите. От плътна пластмасова тръбичка с вътрешен диаметър 4.8мм, аз изрязах 8 втулки от по 1 см.След това поизрязах малко втулките за да могат да се наместят добре на вентилатора.

След като всички втулки са подготвени, можете да ги залепяте. Аз използвах горещ силикон за целта.

Приключихме работата си по вентилатора. Прехвърляме се на изработването на светомузиката. Взимаме LPT кабела (или по точно часта от него която се вкарва в дънната платка, останалата я изрязвате), 8 маломощтни резистора от по 470 Ohm и 8 светодиода, след което ги запояваме по тази схема:

Проверяваме няколко пъти дали всичко е запоено правилно (в най-добрия случай диодите няма да светят, в най-лошия ще трябва да си купувате нова дънна платка 😀 ). Трябва да се получи нещо от сорта на това което се намира малко по доло. Номерирах светодиодите за да ми е по лесно при поставянето им във вентилатора.

Сега вече можете да поставите диодите на местата им, да включите компютъра и да се наслаждавате на зрелището!

След пускането на вентилатора открих един доста неприятен детайл: подсветката в центъра на вентилатора буквално ослепяваше със своята яркост!Този проблем реших по следния начин:Изрязах 2 кръгчета- едното от хартия а другото от фотографска лента.

Най-отдоло на перката поставих лентата , а след нея и хартията. След кето сглобих отново вентилатора.

След тази операция , подсветката в центъра не светеше толкова ярко.

Прехвърляме се на заключителната част от нашата статия, а именно към насторойката и пускането на светомузикалния вентилатор.
Сваляте си плъгина за Winamp от ТУК!!!
Поставяте файла vis_leds.dll в папка „plugins“ която се намира там където сте инсталирали вашият WinAmp. След това пуснете WinAmp и натиснете дясното копче на мишката и след това изберете visualization ->select plugin -> visualization и LED’s flashing machine.. Натиснете Start и се наслаждавайте на творението си!

Ако сте с Windows NT/2000/XP е нужно да изтеглите и програмата UserPort от ТУК!!! Стартирайте я, и въведете „0x378-0x378“ в лявото поле на програмата, след което поставете файла userport.sys (намиращ се в архива) в папка C:\WINDOWS\System32\Drivers\, натиснете в програмата копчето ADD, а след това и Start.

След което може да затворите програмата и да ползвате придобивката си пълноценно!

Статията е взета и преведена от: www.modding.perm.ru

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here