Светодиоди

Светодиоди свързване

 

Светодиод - означения и свързване

Свързване на светодиоди

Обозначение на + (анод) и – (катод) на светодиодите.

Как се свързват светодиодите

Светодиоди – свързване

Свъзване на светодиоди към молекс.

alt
Последователно свързване на светодиоди

Когато свързваме последователно светодиодите, волтажът се разпокъсва между тях, което означава, че до всеки светодиод отива по-малко волтаж. Това може да бъде много полезно.

Например, ако 12V адаптер захранва един светодиод, това ще бъде прекалено много ток за светодиода и резултата ще е миризма на изгоряло. Но ако вземете същите тези 12V и с тях захраните 4 светодиода свързани последователно, това означава, че през тях ще минават 3V, което е идеално за повечето светодиоди.

Важно е да се обърне внимание как са позиционирани светодиодите (-) (+); (-) (+) и т.н., като се има предвид, че последния (-) се свързва с (-) на захранването, а последният (+) с (+) на захранването.

ВАЖНО!

Ако светодиодите не са свързани правилно няма да стане нищо лошо – просто няма да светнат.

alt
Паралелно свързване на светодиоди

Да кажем, че искате да захраните 3 светодиода с 3V. Ако ги свържете последователно, всеки ще получи по 1V, а това не е достатъчно за един светодиод да свети нормално. Решението на проблема е паралелното свързване.

alt
Защо светодиодите трябва да са еднакъв цвят?

Тъй като всеки цвят светодиоди има различен волтаж, при който свети, ще се получи следната ситуация – ако вземем един червен, които иска 2.3V и го свържем с 2 сини, които искат 3.5V, сините няма да светнат, защото тока ще избере най-лесния път да затвори веригата, а това са червените светодиоди. За тази цел са необходими съпротивления, които свеждат тока до нужния волтаж и така веригата изпраща подходящия ток до всички светодиоди.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here