Светещи клавиши на клавиатурата

alt

Погледнете си клавиатурата, нищо особено няма в нея нали? Тогава нека да направим нещо. Мисля няколко бутона да ги осветим, и по-специално стрелките. Мисля, че вече ви досърбяха ръцете… добре да започваме.

На „опитното зайче“ му махаме всички винтчета за да я отворим. На тази клавиатура IBM на снимката, има и под някои клавиши и не можех да я отворя, ако не се бях сетил за тях.
alt
Захранване може да дръпнем от платката на самата клавиатура. Целта е да намерим +5V и масата. Като питах кристалната си топка, кои са точно кабелите, тя вика„wrong name or file directory“( батерийте са за смяна явно ).

Добре, че имам мултицет. И тъй, като намерих от къде „изкача зайчето“, запоих проводниците и продължих нататък.
alt
Работим от долната част на клавиатурата, както се вижда на снимката.
Връзваме един 15ohm резистор за да ограничим до 40mA, напулно достатъчни ни за 4 LED-чета. Както виждате, диодите са свързани последователно.
alt
Диодите ползвани за мода са 3мм червани с нормална яркост. Пробиват се отвори с бургия 3мм в основата на клавиатурата и поставените диоди ги позиционитаме с горещ силикон или някакво здраво лепило (да не е Ц-200 или от тоя род и семейство). На бутоните правим по 2 дупчици, както е на снимката, за да е по-голям ефекта.
alt
Ето че сме готови, сглобена клавиатурата и всичко работи на МАКС! Бутоните са достатъчно силни и се виждат и през деня. А ефекта на тъмно, е повече от задоволителен! Все пак диодите осветяват приятно ъглите на бутоните с мека подсветка.
alt

 

източник : http://metku.net/

 

За въпроси, коментари и предложения – нашият форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here