Старото флопи


Ехх..из ръцете ви се мотае едно старо флопи, което никога не сте ползвали? Не го хвърляйте. E, вярно, че ще вземето едно 5-6 лева за него, но не го и продавайте, а просто прочетете следващите редове!

Винаги сте се питали какво да правите със старото флопи – „То само стои в кутията, събира прах, погрознява, пожълтява, не ми върши работа…хах, та аз никога не съм го ползвал. Май ще взема да го хвърля.“ Не прибързвайте толкова. Eто един мод, който със сигурност ще ви накара пак да заобичате вашето флопи.
Материали: Флопи, 1 светодиод (3 мм, цвят по желание), 200 Ома резистор, изолирбанд, но май по-добре топъл силикон, поялник и малко кабели.

В този мод използваме един светодиод, но при наличие на желание, стабилни ръце и железни нерви можете да добавите колкото искате светодиоди като ги свързвате в успоредни ел. вериги със съответно 100 ома резистор за два успоредни светодиода, 66 ома за 3 светодиода и нататък излизаме от границите на разумното :). Забележете, че в мода ще включим светодиода към 5 волтовата линия от захранването и стойностите на резисторите са изчислени спрямо това напрежение.

Ето и процедурата:
След като сте извадили флопито, махнете горния панел, за да имате достъп до вътрешността 🙂
Както знаете, в „устата“ на флопито има едно малко панелче, което се бута навътре. Това панелче го махнете – направо го изкъртете от там. То повече няма да ви трябва.

След като изпълним тази проста стъпка е време да изберем мястото, където ще монтираме светодиода. За съжаление във флопито мястото е доста ограничено и изборът от подходящи места за монитране на светодиоди е скромен. Аз избрах една кухина в задната част на флопито, в която да вкарам крачетата на светодиода. Наложи се да го огъна доста безмилостно, за да прилегне добре върху стеничката на кухината и съответно да бъде насочен към предницата на флопито. След известно време получих поръчка за още едно флопи и поради различната му конструкция използвах друга техника. Поставих светодиода най-отгоре във вътрешността.

Преди да монтирам светодиода отрязах две жички – жълта за 5те волта и черна за нулата (или наричана също „земя“). По-удачно е да се използва жичка с червена изолация за 5те волта, защото кабелите на захванването имат такива маркировки – 12 волта е с жълто, 5 волта е с червено, 3,3 волта е с оранжево и земята е с черно. Жичките запоих в близост до главичката на светодиода. При избора им от основно значение е тяхната дебелина. Изберете максимално тънки жички, защото тях ще огъвате по-лесно и ще заемат по-малко място. Дължината на жичките трябва да определите сами в зависимост от разположението на компонените във вашето флопи. На мен ми трябваха около 12 см жички, защото трябваше да заобиколя с тях няколко елемента. Поялникът, който използвах е китайска измишльотина за 220 волта 30W, която обаче все още се крепи стабилно и не ми „опука“ светодиода. Препоръчително е при запояването на светодиоди да използвате нисковолтов поялник (под около 35 волта), за да не повредите светодиодите. Е аз нямам такъв, но явно не ми и трябваше.

Също така, ако сте в начален стадий на модване, можете да направите нещо по-лесно. Да вкарате 480 Ома съпротивление и да свържете диода с 12 В (жълтата жица) на молекса (захранването).  Става малко претрупано, но пък ако облепите жиците с нещо, няма да си личи, че са отделни и също ще се получи добре. Искам да отбележа, че това съпротивление е достатъчно за светодиод, който „харчи“ 0.025 ампера и стойността на резистора може да е друга за различен светодиод. За това питайте в магазина за колко волта е предназначен той и колко ампера черпи.

След като запоите жичките за светоиода, измерете каква част от тях ще минава от долната страна на флопито, където се намират елементите на електрониката. Към сметката добавете 1-2 сантиметра и отрежете Само от жълтата жица парче с измерената дължина. Вземете резистора и го запоете за това парче. Преди да запоите другата страна на резистора за втората част от жътата жица измерете дали тя няма да стане твърде дълга след добавяне на резистора към нея и ако дължината става по-голяма от нужното, отрежете още от тази част на жълтата жица, която е запоена към светодиода, а не тази, която ще запоите за електрониката на флопито. Когато свършите с рязането и запояването от тази стъпка, изолирайте спойките или като ги покриете плътно със силикон, или ги увийте с изолирбанд.

Закрепих светодиода (или както се нарича за краткост LED-а (произлиза от light-emitting diode)) за флопито с топъл силикон. Хубавото на силикона е, че лепи почти всичко, хваща много бързо (за 20тина секунди вече е стегнал) и че ако не ви хареса мястото, където сте лепили, можете доста лесно да го премахнете и да лепите наново. При залепването внимавайте да не прекалите със силикона и да покриете стеничките отгоре, защото после ще ви отнеме повече време и труд да затворите капака на флопито.
Естествено има и други начини, някои, от които са доста по-лесни. Вместо да запоявате, можете с помощта на клещи здраво да притиснете жичките една към друга. Получава се – личен опит. А колкото до силикона, ако нямате, можете да ползвате изолир банд, той лепи доста здраво, или поне аз случих на такъв.

LED-чето се старах да е насочено към центъра на флопито, за да освети максимално голяма площ от вътрешността му. По моя начин на закрепване това става с малко повече усилие и търпение. Ако решите, можете да си спестите доста нерви като използвате друг метод като например да пъхнете LED-а в някой неизползван отвор, пробиете малка дупка (ако имате налична бормашинка), или както казах да го поставите отгоре.

При прокарването на жичките и най-вече закрепването им можете да си помагате със силикона. Вземете под внимание подвижните елементи от флопито. Трябва да прокарате жиците така, че те да не пречат на функциите на тези елементи.

На долните снимки показвам мястото, къде трябва да запоите края на жичките. За да сте сигурни, че ще направите спойки с правилните крачета, можете да си помогнете със захранващия кабел на флопито. Погледнете начина, по който се закача той и вижте кое краче води до червената жица на захранващия кабел. Преди да запоите кабелите към електрониката на флопито подкъсете оголената част от жичките до толкова, че след запояването от тях да не стърчи оголена жица. 2-3 милиметра са предостатъчни като дължина на оголената жичка.

На долната снимка се виждат резисторите, които ползвах. Краката им са покрити със силикон, за да бъдат изолирани от металния корпус на устройството. Не обръщам особено внимание на самите резистори, защото стана доста грубо и грозно, тъй като имах само 1000 ома резистори и се наложи да използвам 5, свързани успоредно, за да сваля съпротивлението до 200 ома.

На следващите снимки се вижда резултатът от мода. Наживо изглежда по-добре, отколкото през оптиката на фотоапарата, с който правех снимките.

UPDATE:
Естествено, ние от ModsBG няма да се спрем само на елементарни модове. Всеки ден се стараем да добавяме нови и предизвикателни модове. Също така не забравяме старите и ги обновяваме. По този повод ми дойде една мисъл в главата…
Принтирате, маркирате, изрязвате, добавяте стълко, пребоядисвате, малко светлини и Опааа – Готино!

Не се отчайвайте – ще има още доста обновления.
Част от снимките са взети от www.hard-h2o.com
Приятно модване!

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here