SSD-LED – безплатна програма – индикатор за активност на SSD и още нещо

SSD индикатор

Вероятно и вие като нас от Modsbg използвате компютри вече повече от няколко десетилетия. За този дълъг период от време няма как да не сте запознати със светодиодите на твърдия диск, които преди време украсяваха и друг често използван аксесоар – флопито. Тези мигащи светлини служеха като визуален индикатор, който ни показва, когато компютърът използва конкретното устройство – HDD или флопи.

SSD-LED е индикатор за безплатна задвижване и монитор на скоростта на четене и запис за Windows

Прехвърляме се в настоящето, където много потребители преминаха към ползването на SSD. Те са по-бързи, по-малко податливи на грешки и, с изключение на съотношението цена/обем, са по-добрият вариант (повече за SSD тук).

Едно нещо, което може да липсва на някои потребители в тези съвременни устройства за съхранение, е индикаторът за активност. Ето тук идва героят на днешния материал – SSD-LED е безплатна програма, която поставя софтуерна версия на функцията HDD индикатора на вашия работен плот. Програмата е преносима (не се изисква инсталация) и може да бъде свалена файл със скромния размер от 21KB оттук.

Изтеглете го и стартирайте изпълнимия файл. В лентата ви трябва да се появи тъмна кръгла икона. Може да изглежда, че не прави нищо. Но ако я следите, докато използвате компютъра, ще забележите, че иконката мига като светодиод на обикновен твърд диск. Това показва активността на вашия твърд диск.

индикатор ССД

Но програмата прави повече от просто индикация за активност на SSD-то. Щракването с два пъти върху иконата извежда прозорец за настройка. На този екран има графика, която се актуализира в реално време и представлява действителната производителност на четене и запис на устройството. Показва стойностите в MB/s (Мегабайти в секунда).

На тази страница има два плъзгача. Първият е да настроите прага / мащаба на индикатора на активността, който отчита максималната скорост на задвижването и това се изчислява в KB/s. Другият плъзгач е за интервала на опресняване в ms (милисекунди), т.е. времето между проверките за монитора на скоростта на четене/запис. И двете опции са адаптивни.

SSD-LED за WindowsSSD индикатор

Единствената друга опция, която се предлага на тази страница, е настройката „Изберете устройство за наблюдение“. Активирането на това ви позволява да изберете устройството, което искате да наблюдавате. Индикаторът на екрана с настройки мига, когато използването е по-голямо от нормалното. Използвайте опцията Save config, за да запазите всички промени, направени в настройките на програмата. Конфигурационният файл се съхранява в папката Потребители на C: \ Users \ USERNAME \ AppData \ Local \ SSD_LED \.

За да затворите приложението, щракнете с десния бутон върху иконата и изберете изход.

SSD LED е с отворен код и можете да намерите изходния код на официалната страница на GitHub. Изтеглянето е достъпно от уеб страницата на bin / release в хранилището.

Естествено има много по-сериозни и подробни програми за управление на SSD – OEM приложения като Samsung Magician, Kingston SSD Manager очевидно са по-добри за проверка на здравето на вашите дискове (и за поддържане на актуализацията на фърмуера). Разбира се, можете да използвате програми като CrystalDiskInfo, за да получите повече подробности за вашия SSD, за да проверите дали работата на вашия Solid State Drive се е влошила. Но SSD-LED може да бъде лек и практичен начин за наблюдение на статуса на вашия SSD и неговото моментно представяне и скорости.

Като препоръки към автора на SSD-LED със сигурност можем да споменем включването на лог файл (за да запази данните във времето),  и евентуално подсказка, която показва статистиката, когато мишката е върху иконата.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here