“Силициевата долина на ароматите” роботизира производството на аромати и парфюми

парфюм-компютър

В Швейцария компанията Contexa изобрети и въведе фундаментално нова технология за ултра-прецизно дозиране на съставките за производството на ароматни вещества и парфюмерийни компоненти.

Този производствен гигант, чието седалище се намира в Женева, вече е произвел повече от дузина роботи Contexa за своите заводи в Европа, Северна Америка и Азия.

Благодарение на този вид роботизирана технология се тестват и разработват ароматните компоненти, които след това се включват в популярни продукти за ежедневна употреба: мъжки и дамски парфюми, тоалетна вода, домакински почистващи препарати.

Малко хора знаят, че в кантона Женева има не само много международни организации, но и две компании, които са най-големите производители на парфюми и аромати в света.

Apropo!

Мислим си, че парфюмите се произвеждат основно във Франция…Нищо подобно. Време е да се прекъсне това заблуда, защото през последните години в Швейцария се развива цяла група от иновативни стартиращи предприятия, които успешно работят и се допълват взаимно в парфюмерийната индустрия. Сред тях е Contexa, компания-шампион, която въвежда и  автоматична технология за дозиране на течности.

Със сигурност “Силициевата долина на ароматите” е в Западна Швейцария. 

Малко история…

От 1890 година швейцарската парфюмерийна индустрия е световно признат лидер в производството на аромати и есенции – естествени и особено синтетични – за износ в световен мащаб. В Женева са 2-те най-големи транснационални корпорации, работещи в тази индустрия: Givaudan и Firmenich. Те имат благоприятна комбинация от всички основни компоненти за успешния бизнес: правна стабилност, гаранции за частна собственост, политически свободи, квалифицирана работна ръка, специализирани изследователски центрове, достъп до големи клиенти – производители на козметични и хигиенни продукти, почистващи продукти, напитки и лекарства. Повече от 10 000 работни места са свързани директно с тази индустрия

Роботизираните апарати на компания Contexa са със сравнително високата цена – от 500 000 до 3 000 000 франка – те са с имена на животни (Cobra, Fox или Hummingbird) и стават все по-популярни сред водещите световни производители на парфюми и други продукти, в които има ароматни добавки.

За да се създаде аромат или парфюм, се прави избор от около 1 500 налични съставки, а от 30 до 50 са необходими само и те се смесват в определена пропорция. Досега тази работа се е вършела от специален служител, който е  претеглял всяка съставка. Но новата роботизирана система се базира на обема на съставките.

За целта се ползват независими инжекционни агрегати с прецизно измерен обем от необходими съставки в обща затворена камера, в която възниква желаният аромат.

Резултатът е очевиден: новата технология позволява значително да се спести време (само 3 минути вместо 1 час за един цикъл), освен това се постига безпрецедентна точност със статистическа грешка в диапазона от няколко милиграма, когато се произвеждат 100 килограма готови продукти.

Това е  високотехнологично оборудване, което позволява да се постигне значително увеличение на производителността и качеството на крайния продукт.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here