Разклонител за вентилатори 2

Появи се и по-малък вариант за разклонител за вентилатори и веднага решихме да ви го покажем!

Принципа на свързване на конекторите е почти същия, както при варианта с универсалната кутия. Единствената разлика тук, е че ще го правим в много по-малък мащаб… експериментална платка, за да бъдем по-точни. Както виждате платката е по-голяма отколкото е нужно, затова ще Я поизрежем малко.

За тази операция си послужих с макетно ножче. Използвах линия, за да насочвам острието и да изрежа точно колкото ми трябва. Не трябва да издълбавате платката до долу, трябва само да издълбаета малка част и после да Я отчупите.
След като вече сте Я оразмерили по ваше желание е време да пристъпим към запояването на конекторите.

Молекса, който използвам е малко по-различен от тези, които излизат от захранването, а именно, че е пригоден за закрепяне за платка. Той има крачета отзад, които се запояват върху платката. Крачетата бяха малко по-дълги, отколкото ми трябваше, затова ги скъсих малко. Сега пасват като ръкавица.


След това трябва да позиционирате молекса на крайните дупки на платката, като сте сигурни, че има достатъчно място, за да запоите мостовите кабелчета. На снимките отдолу е показано позициониренето на кабелите от молекса до клемите. Те са с винтче, което значи, че трябва да сложите неизолираното връхче на кабела на вашите вентилатори/светлини, след което да затегнете винтчетата, за да закрепите кабелчето.

За следващата съпка трябва да имате напълно загрял поялник. Убедете се, че молекса и клемите са закрепени с нещо. За тази цел може да използвате кабелчета или телчета като на снимката по-горе.

Спойките трябва да се получат горе-долу както на снимката. Някой от краченцата са по- дълги, отколкото трябва и затова трябва да ги „окастрим“ с клещите. След като извършите тези операци е време да направим връзките между молекса и клемите. Започнете с 12-волтовата линия. Аз използвах жълти кабели, за да се разпознава кое е + и кое е -. Обърнете внимание в коя част на платката свързвате жиците.

„Solder Blobs“ е техниката с която се правят мостчетата между дупките на платката. Използвайте „Solder Blobs“ метода, за да заварите жиците към молекса и платката. А ето как изглежда.

Направете същата операция и с минуса (черния кабел) и когато завършите трябва да се получи нещо подобно на снимката отдолу. Вече си имате собствен мини разклонител. Както виждате моя не е толкова голям като оригинала, а също така не е и толкова красив като него, но има същите функции.

Ето и линк към статията за по-големия брат на този разклонител – Разклонител за вентилатори.
Статията е взета от http://www.virtual-hideout.net

Превод: Цветан Миньовски

За въпроси, коментари и предложения – Нашия форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here