Часовник „Перка“


Този часовник е измислен от Боб Блик, който го е нарекъл „The Propeller“, което ще рече „Перка“. Чрез контролирано светване на светодиодите (които са 8 и са в една редица) във въздуха се образуват числа, които показват часът.

Да да се изработи този часовник, е необходим малък постоянно токов двигател като например от старите флопита (5,25″). Може да се използва и друг естествено, като оста трябва да е около 3-4мм поне и да достига скорост от около 1500 об/мин. За предпочитане е да е с плъзгащи, а не със сачмени лагерчета за да не е много шумен. Най трудната част от изработката е захранването и синхронизиращият импулс към микроконтролера от ротора. Почти всички малки постоянно токови двигателчета има по 3 колекторни пластинки (може да са повече).
Та от тези пластинки трябва да се изведат 3 тънки лакирани проводника (ако пластинките са повече от 3 се запояват два проводника на съседни колекторни пластинки а третият на срещуположна на останалите две), да минат около наморките на ротора до оста. Начинът, който аз съм използвал да изведа проводниците е следният: Изпилих от оста но не трябва да се изпилва твърде много, не  повече от центъра защото се получава биене. Трябва да се получи горе долу като следното:

Сглобите ли двигателчето сте направили най-трудната част.
Да разгледаме схемата. Нужните елементи са следните:
Микроконтролер: PIC16F84(a);
Дидоди: D9-D17 – 1N4001 (всички до 1N4007 стават), D18 ценеров на 5.1V; другите са светодиоди 3мм;
Резистори: R1-R8 -130om, R9-R13 – 10Kom;
Кондензатори: С1,С2 -18pF, С3-100nF, C4-47uF, C5-470uF, C6-100nF;
Стабилизатор: LM78L05;
Кварц: 4MHz;

Нужен е и програматор за да се програмира микроконтролера с нужната програмка. За този микроконтролер има СУПЕР прости схеми за програматори с безплатен софтуер. Като прости имам предвид от 4-5 елемента за 2,50лв. всичко 🙂

Преминаваме към запояването. Нужна ни е платка, която да се изработи по картинката. Дадени са страна писти и страна елементи. Може и да се направи подобна но да е горе долу с тези пропорции и да е балансирана. Платката от картинката се продаваше до скоро в сайта на Млад конструктор, но вече я няма за съжаление. Направата й обаче не е толкова трудна.

След като сте направили платката и сте запоили елементите трябва да закрепите перката за моторчето. Микроконтролерът трябва да се програмира. Програмата я има готова и е безплатна. На схемата са предвидени 3 бутона за сверяване. Може и без тях но часовника ще си започва от 12:00 и толкова. Сверяването е малко трудно. Трябва да хванете перката преди да включите захранването да сверите бързичко и да пуснете перката за да не изгорите моторчето. Просто няма как да се сверява по друг начин.

Практически съвети преди да пуснете перката. Уверете се че сте закрепили добре перката, защото платка си е тежичка и едно изхвърчане би било нежелано.Сложете някакво гумено уплътнение между оста и платката за да намали вибрацийте. Цялото нещо може да изглежда сложно, но не е чак толкова а крайният резултат повярвайте ми си заслужава. Ето как изглежда моята „Перка“ готова.

Статията е написана от morpheou87.
Повечето неща в тази статия са от списание „Млад конструктор“.
Това е нужната програмка, която трябва да се „налее“ в микроконтролера чрез програматора:
ASM файла – ТУК.
HEX файла – ТУК.
Клипче на моята „Перка“ може да свалите ТУК. Или в YouTube – ТУК.
Въпроси и коментари в нашият форум.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here