Правилно осветление на компютърното бюро

LED осветление за офис

Известно е, че за ефективна работа, включително на компютъра, работното място трябва да бъде правилно осветено. Ако не обърнете достатъчно внимание на това, зрението ви може да се влоши, работоспособността и производителността ще намалеят. Особено важно е компетентно да се подходи към организацията на осветлението на работното място, където основният инструмент е компютърът.

Нека разгледаме основните правила, които трябва да следвате.

Няма значение къде работи човек – у дома или в офиса, винаги трябва да има висококачествено осветление. Ако светлината е твърде слаба, визуалният анализатор ще бъде силно пренапрегнат и очите бързо ще се уморят от прекомерно ярка светлина. Силно препоръчително е да насочите директен източник на светлина към компютърното бюро, като стаята трябва да има и допълнително фоново осветление. Например, една стая се осветява от разсеяни таванни лампи, докато масата трябва да бъде насочена 2-3 пъти по-силна светлина.

Не трябва да използвате твърде мощни лампи, както вече казахме, това ще увеличи умората. По същата причина експертите не препоръчват инсталирането на осветителни тела на нивото на очите. Най-доброто решение за осветление на кабинет или офис се счита за директна и дифузна светлина, която има умерена яркост, така че да не заслепява при работа. За да е по-удобно да работите с документи, можете да използвате настолни лампи. Също така е важно да се уверите, че лампата не ви заслепява. Много е важно да не се появяват отблясъци от лампата на монитора на компютъра, защото поради тях изображението ще бъде по-трудно за възприемане, ще трябва да напрягате очите си повече и това отново ще увеличи умората. Отблясъците се появяват, като правило от неправилно местоположение на лампата или прекомерна интензивност на светлината.

Колкото до самите светлини – за предпочитане е да използвате LED лампи. В сравнение с обикновените крушки с нажежаема жичка, които консумират много електричество, както и с луминесцентните, те са много по-ефективни. Поради добрите показатели за цветопредаване, халогенните лампи са доста популярни, но имат и важен недостатък – силно нагряване. Когато избирате осветителни тела за офис или домашно работно място, имайте предвид, че всички те трябва да имат приблизително еднаква цветова температура.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here