Повече за Свободна Култура и Свободен Софтуер

ModsBG и Свободна Култура и Свободен Софтуер, са вече приятели!

 

 

Как се чувствате, когато направите нещо хубаво?….Става ви някак приятно отвътре нали?

В основата на всичко е именно това, което ни прави хара: „Желанието да се развиваме, и да развиваме света около нас самите“.

С тази статия, искам да споделя развитието на двама Българи, допринесли много, както за своето, така и за всеобщото благо. Двама Българи, които с гордост можем да наречем ПРИЯТЕЛИ!

Ще Ви запозная с тях и техния труд с няколко изречения.

 

Ето и краткото инфо за тях:

Светослав Стефанов, още известен като svetli

-Занимавам се с компютри повече от 10 години. Първия ми досег с Линукс и свободния софтуер  беше  някъде около 2000-2001 година и незабавно бях привлечен от възможностите, които този избор ми предложи.

Вярвам, че свободният софтуер е израз на човешкото желание да споделиш нещо добро с останалите от общността. Голяма част от времето ми е ангажирана с популяризиране на ГНУ/Линукс и свободния софтуер като цяло. Правя това основно чрез страницата Свободна Култура и Свободен Софтуер (http://skss.learnfree.eu/), където пиша множество ръководства и статии за Линукс и различни свободни програми, и чрез създаването и разработката на българската Линукс дистрибуция УСУ (http://learnfree.eu/). Допълнително от това участвам и в много преводи, докладвам при откриването на грешки в различни свободни програми, помагам в различни форуми…

Красимир Стефанов, още известен като lokster

-От 10-11 години се занимавам активно с компютри.
През повечето от това време съм се занимавал с всякакъв вид програмиране – и професионално, и за лични нужди.
Дълго време свободният софтуер не значеше нищо за мен – просто знаех че го има.
В последствие се появи Ubuntu Линукс, който реално ме зарази с идеята на свободния софтуер…
В един момент двамата с брат ми (Светли) решихме да си направим собствен сайт, в който да пишем по всякакви въпроси свързани със свободния софтуер.
Така през 2007 година се „роди“ сайтът „Свободна Култура и Свободен Софтуер“.
От тогава активно популяризираме употребата на всякакъв вид свободен софтуер – пишем статии, разработваме собствени програми, комуникираме с потребители и какво ли не.
Паралелно с работата по СКСС, двамата създадохме българската свободна операционна система „УСУ“ (http://learnfree.eu), която изградихме на базата на Ubuntu Линукс.
В началото тя бе предназначена предимно за нуждите на образованието – с много софтуер, полезен за ученици, студенти и учители.

В последствие, доразвихме УСУ, и го превърнахме в операционна система с по-общо предназначение.
На мен се пада по-техническата част от работата – програмиране, поддръжка на интернет сайтовете и други подобни неща.

Малко статистика: от 2007 досега, сме генерирали около 420 публикации в СКСС (средно по една на 3 дена), близо 700 хиляди уникални посетители, и 6 издания на УСУ (приблизително едно на 6 месеца).

За въпроси и коментари – нашият форум е на ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here