Поправим ли е полят с вода лаптоп?

Може ли лаптоп да бъде поправен след поливане с вода

Често ни питат „Може ли лаптоп да бъде поправен след повреда от вода?“

Накратко: Да, стига веднага да го изключите, извадите батерията и го държите в торба с ориз или пакетчета силикагел за ден-два – тогава повечето лаптопи могат да бъдат поправени.

Лаптопът е преносим компютър, което означава, че е по-малък по размер в сравнение с настолен компютър с монитор и свързани устройства като мишка, клавиатура и т.н. Лаптопът има много функции, които не се намират в настолен компютър, включително вградени уеб камери, микрофони и wifi устройства и т.н., лаптопът е много удобен и може да се носи навсякъде. Лаптопът може да бъде повреден от външни елементи като топлина, студ, влага и други фактори на околната среда, които могат да доведат до неправилно функциониране на лаптопа или той също може да стане неизползваем.

Но ще откриете, че лаптопът не е чак толкова сложна част от оборудването, което прави ремонта лесен и евтин процес, тъй като повечето му компоненти са сменяеми и няма нужда от основен ремонт. Ако вашият лаптоп е бил изложен на вода или е бил изпуснат в течност, трябва да се опитате да го спасите възможно най-бързо, защото колкото по-дълго е времето прекарано с влага, толкова по-сложно става отстраняването на евентуалните проблеми.

Покрай Ковид и работата от домашен офис имаше много случаи, при които преносими компютри се повредиха и „умряха“ поради щети от вода. Не се тревожете обаче, защото в повечето случаи лаптопът може да бъде спасен, след като е бил изложен на течност. Ако лаптопът наскоро е бил изпуснат в течност, трябва незабавно да предприемете действия, защото много пъти се случват инциденти и когато това стане, най-добре е да знаете какво трябва да се случи след това.

Какво да направите след заливане на лаптоп с вода?

В тази ситуация първото нещо, което трябва да направите, е незабавно да изключите компютъра си. Веднага щом водата докосне електрониката, тя започва да причинява корозия, която ще доведе до трайни повреди. Въпреки това, ако изключите източника на захранване от лаптопа веднага, тогава ще се повредят само вътрешните компоненти, които са били залети с водата, а не и всичко останало.

Докато изваждате батерията от мястото й, първо се уверете, че лаптопът е напълно изключен, в противен случай допълнителното напрежение ще зареди веригите и ще ги повреди допълнително; не забравяйте, че също ще повредите компонентите, ако го включите без да смените батерията.

Водата е много корозивен елемент; дори малка капка вода може да причини сериозни проблеми и да направи вашия лаптоп неизползваем.

Ако искате да поправите лаптопа си, първо се уверете, че е напълно сух и никъде не трябва да има признаци на мокрота, в противен случай може да се повреди допълнително и да повлияе на качеството на звука или видеото. Можете да използвате въздух под налягане за изсушаване на водните капки от клавиатурата и други области.

След като този процес приключи, поставете всички компоненти обратно на местата им и опитайте да включите лаптопа си, за да видите дали работи както преди или не. Ако има признаци на корозия, опитайте да използвате памук със спирт (важно: не поставяйте електрониката в алкохол; използвайте го само за метали, като краищата на батерия или чипове и кондензатори на печатни платки).

Сега отново изсушете вашия лаптоп със сгъстен въздух и също така използвайте памук с алкохол върху всички засегнати области. Ако искате да сте сигурни, че водата не е попаднала вътре, отворете всички отделения и ги прегледайте внимателно.

Ако след използване на този метод вашият лаптоп все още не работи, тогава най-вероятно дънната платка или твърдият диск са били повредени поради вода и следователно трябва да бъдат сменени. В случай, че няма звук от високоговорителите, когато включите лаптопа си, проверете връзките както на аудио кабела, така и на самия високоговорител (конектора между двата). Ако нищо не изглежда счупено или прекъснато, най-вероятно звуковата карта е дефектна, така че ще трябва да я смените.

След като това стане, добра идея е да отворите екрана и да премахнете всички части, които са били докоснати от течност, включително всички карти с памет или USB устройства, които може да са били включени в компютъра ви, преди да го изключите.

Всички тези елементи трябва да се оставят да изсъхнат поне 48 часа.

Ако е възможно, разглобете лаптопа изцяло и го поставете върху няколко кърпи, като частите са разпределени равномерно, за да могат да изсъхнат по-бързо. Не оставяйте празнини между частите, защото водата ще започне да се просмуква през тях, ако отделите достатъчно време или накиснете нещо друго, което е наблизо, като вашия килим или мебели.

Докато чакате всичко да изсъхне, трябва да използвате кърпа, за да избършете внимателно цялата видима течност от всяка част от хардуера, тъй като дори малки количества могат да причинят повече щети по-късно. Също така е умно да намерите всички ръководства, доставени с вашия компютър (ако е приложимо), и да следвате всички процедури, препоръчани от производителя.

След като всички компоненти са напълно изсъхнали, трябва да сглобите всичко отново и да тествате лаптопа, за да се уверите, че все още работи. Ако е така, тогава можете да въздъхнете с облекчение и да поглезите машината си с нов слой боя против ръжда, както трябваше да направите на първо място.

Ако нито един от тези методи не е помогнал, винаги можете да се свържете с професионален сервиз за ремонт на лаптопи и да го попитате дали могат да го поправят или не.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here