Парфюми – защо цената им понякога е просто фантастична?

нишови парфюми и компютри

Всички знаем, че хората от ИТ сферата печелят добре, но някои цени са просто „ненормални“ :).

Може би и вие сте влизали в магазин за луксозна парфюмерия и направо ви се завива свят не толкова от аромата на един парфюм, колкото от цената му… А дилемата дали да купим нов компютър или да изберем някой от нишовите парфюми с подобна цена… май не е дилема 🙂

Възможно ли е толкова малко количество аромат да бъде на такава фантастична цена, която не всеки може да си позволи.

Оказва се, че отговорът е ДА.

Обикновено луксозните парфюми са изключително скъпи по няколко причини. Често съставките им трудно се намират и по тази причина са на високи цени. Много от тези аромати са създадени от масла, извлечени от нежни цветни венчелистчета или корени на дървета, и дори се използва в някои от тях мускус от мъжки елен. Понякога обаче и луксозните парфюми са и със синтетични съставки.

Но пък и брандът оказва значение. Има марки, които просто продават и доста лоши парфюми, заради това, че са се наложили вече на пазара. А в някои случаи флаконът и опаковката са доста по-скъпи от самото съдържание.

Маркетингът също има роля за високата цена на някои парфюми. И това не е никак случайно. Касае се за мощна индустрия с милиони долари.

Има парфюмерийни компании, които влагат огромни средства за реклама на парфюмите си. Те канят за лица световни знаменитости: артисти, певци, спортисти, музиканти и организират невероятни рекламни кампании с тяхно участие. И това не е всичко. Тези компании в парфюмерийната индустрия създават флакони, които са толкова красиви, че те директно продават аромата. По този начин купувачите с дебели портфейли направо са съгласни да платят повече от реалната цена, за да бъдат горди нещо толкова специално. Пръскайки се с един много скъп парфюм, тези хора просто потвърждават своето място на върха в обществото.

Усещането да притежаваш уникален парфюм в красиво шишенце от истински кристал е изкушаващо. Най-скъпите кристални флакони за парфюми в света са на френската компания Baccarat. Но това не е всичко: на пазара има парфюми в бутилки, които са с инкрустирани с диаманти и злато. И тук всъщност всичко опира до човешката психика.

Парфюм от 20 мл може да е проява на изтънчен лукс, когато е в такова красиво бижутерийно шишенце! Нали? Но дали има хора, които си го купуват всеки ден? Оказва се, че има пазар за толкова скъпи и шармантни парфюми.

Но пък в същото време един Шанел № 5, цена 105 долара, наистина е чудесен парфюм и класика в жанра. Ефектът от него е невероятен. Абсолютно с нищо подобно не може да се сравни с усещането от него, твърдят както жените, така и мъжете.

Любопитно: през 1921 г. Коко Шанел иска да създаде нещо, което „мирише на жена“. И така от години това е най-емблематичния парфюм в света, символ на сексапила на Мерилин Монро. Семплата опаковка веднага хваща погледа…или по-просто казано: не е нужно един невероятен аромат да бъде в страшно скъп флакон.

Но както се казва, за всеки влак си има пътници…

Важно е да бъдете себе си, да се обичате и да се радвате на добро здраве. Както и да не се лишавате от удоволствието да се поглезите с един чудесен парфюм, който харесвате и може да си позволите, но без да нарушите рязко бюджета си!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here