Екстремен овърклок

Шестядрен процесор Intel достига невероятна честота от 6.4 GhZ. С някои трикове естествено…

Нека кажем нещо повече за този така нашумял процесор на Intel. Core i7 980X притежава 6 физически ядра (12 виртуални) и работна честота 3.33 GhZ. За жалост съвсем малко софтуер е способен за оползотвори шестте ядра. Най-често това са програмите за работа с видео. Именно това прави въпросния процесор неизползваем за геймърите, защото само ще им вземе парите, без да допринесе за особенно повишение в производителността. Друг неприятен факт, е че многото ядра занижават овърклокърския потенциал, но за това по-нататък. И последното нещо, което ще кажем, е че цената на този процесор е 999$.Този процесор е без конкуренция, но е насочен главно към фирми или потребители с възможности.

А сега да пристъпим към същинската част.

С помощта на течен азот, овърклокъра Shamino е успял да зададе напрежение на ядрата около 2.02 волта и успешно е накарал процесора да работи с главозамайващата честота от приблизително 6.4 GhZ, на която всъщност е и снимката. За жалост на такава честота процесора може да работи стабилно за много кратък период от време, но това все пак е достатъчно да удиви всички овърклок ентусиасти.

(Кликнете върху снимката за по-голям размер.)

Когато Gulftown бил клокнат до 5.9 GhZ, той поставил рекорд в тестовата програма 3DMark Vantage CPU равен на 51 177 ‘папагала’ и подобрил текущия рекорд от 32 328 ‘папагала’. Това показало, че Gulftown е развил впечатляващ приръст в производителните си способности с около 60%.

(Кликнете върху снимката за по-голям размер.)

Изглежда, че новите шест ядренни процесори на Intel ще покажат доста по-добри резултати при пускането им на пазара. Очаква да видим какво ще покажат и конкурентите с AMD Thuban.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here